In de 18e eeuw ontdekte de Franse wetenschapper Déodat de Dolomieu in een Noord-Italiaans gebergte een nieuw mineraalgesteente. Na zijn ontdekking kreeg dit gebergte de naam Dolomieten en het gesteente bijgevolg Dolomiet.

Een niet onbelangrijke vondst van deze Fransman want tot op vandaag wordt de dolomiet nog steeds ontgonnen en gebruikt. Dolomiet wordt bij ons in Wallonië en in andere delen van Europa ontgonnen. De chemische samenstelling en de kwaliteit van het mineraalgesteente zijn sterk gerelateerd met het land en de plaats van ontginning. Dolomiet kent zijn toepassing in de glas -en staal industrie. Maar wordt ook gebruikt voor het aanleggen van opritten, tuinpaden, bestrating en petanquebanen.

Welke eigenschappen heeft dolomiet?

Dolomiet is een vrij goedkope grondstof die nauwelijks onderhoud vraagt. Deze stof is waterdoorlaatbaar en beschikt over een natuurlijke hardheid. Daarenboven werkt het door zijn hoekige structuur zelf verhardend. Waardoor dolomiet eenvoudig aan te leggen is.

Dolomiet kan na verloop van tijd echter wel verkleuren (vergrijzen). Bij aanleg van een padje of oprit kan er ook vuil en mos tussen de steentjes komen. Onkruid kan grotendeels geweerd worden door het werken met een worteldoek. Bij het gebruik van kleine dolomietsteentjes, kunnen deze tussen de schoenzolen en (auto)banden kruipen. En soms geeft de okergele kleur af op schoenen en banden.  

Welke korrelgrootte heb je nodig?

Als je met dolomiet wilt werken en deze wenst te bestellen dan is het belangrijk om te weten welke korrelgrootte je zal gebruiken. Voor deze grootte wordt eigenlijk de zeefmaat gebruikt. De meest gebruikte formaten zijn: 0/5 (petanquebaan) 0/15 en de 5/15 mm (oprit). Het eerste getal staat voor de minimale korrelgrootte het tweede staat voor de maximale korrelgrootte. Ook andere maten zijn natuurlijk beschikbaar.

Wens je na het lezen van dit artikel dolomiet te bestellen? Contacteer Containerverhuur Remondis Corneillie op 050/312 144 of via sales@remondiswestvlaanderen.be