Het is volop lente, de zomer staat voor de deur en… het is tijd om de buxus - het pronkstuk van de Belgische tuinen - onder handen te nemen. De buxus komt zowel voor in volle grond als in potten en dit in verschillende vormen en structuren. In dit artikel geeft Containerverhuur Remondis Corneillie jou de nodige info en uitleg over het snoeien van de buxus.

Wanneer de buxus snoeien?

Eerst willen we hierbij vermelden dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen een buxus geplant in volle grond of in een pot. Beiden worden rond dezelfde periode gesnoeid. Over het beste tijdstip bestaat er hier en daar wat discussie. De belangrijkste stelregel die wij meegeven: snoei de plant ruim voor de vorstperiode en nooit bij vriesweer. Daarenboven genieten eind mei en de maand juni onze voorkeur om de buxus onder handen te nemen.

Ben je niet helemaal zeker of het juiste moment nu is om te snoeien, ga dan eerst even na of je eenvoudig een takje kan afbreken van de buxus. Hoor je duidelijk een krakend geluid en breekt het takje (m.a.w. het plooit niet), dan kan je met een gerust hart met het snoeiwerk van start gaan.  Een andere handige tip is dat je buxussen nooit in de volle zon mag scheren. Na het snoeien is het belangrijk dat de plant gedurende een week niet in de volle (brandende) zon staat.

Houd daarom steeds het weerbericht in de gaten. Uiteraard kan je een eenvoudig verplaatsbare buxus in de schaduw plaatsen of eventueel afdekken met een laken of karton. Zo niet, dan kan de plant verbranden. Is de buxus toch verbrand? Geen paniek, het is een vrij sterke plant die normaal gezien na enkele weken tijd opnieuw groen zal kleuren. 

Een buxus mag je gerust meerdere keren snoeien, houd wel rekening met bovenstaande tips.

Materiaal om mee te snoeien

Van plan om een kleinere buxushaag of een buxus in een pot onder handen te nemen? Snoei deze dan met een ‘ouderwetse’ manuele en goed geslepen haagschaar. Deze leent er zich goed toe om de plant te vormen naar jouw keuze. Natuurlijk kan het handig zijn om, wanneer je een meterslange haag moet snoeien, een haagschaar op elektriciteit of benzine te gebruiken. De ultieme tip: scheer de buxus wanneer deze nog ietwat vochtig is. Zo zal de machine of schaar gemakkelijker door de takjes glijden.

Voedingsstoffen

Een aantal dagen na het snoeien, geef je de buxus best wat voedingsstoffen (organische meststof al dan niet vloeibaar). Doe dit 1 à 3 keer per jaar. Bovendien moet je 1 à 2 keer per jaar de plant voorzien van kalk. Daarenboven geef je de buxus in pot, steeds voldoende water. Giet aan de wortel en niet over de plant. Buxusplanten in volle grond genieten meestal van voldoende water tenzij bij extreme droogte. Dan geef je deze planten best wat water bij.

Opgelet met ziektes

Zoals bij iedere plant, blijft ook de buxus niet gespaard van eventuele ziektes. Mijten, bladvlooien, schimmelziektes… en misschien wel de meest bekende en voorkomende de buxusmot. Het ultieme doelwit van deze vlindersoort is de buxus. De buxusmot legt haar eitjes op de plant en vervolgens worden deze rupsen. De rupsen brengen schade toe en eten de plant volledig kapot.  Deze ongewenste diertjes verdwijnen helaas niet van zichzelf. Daarom is het belangrijk om te werk te gaan met bestrijdingsmiddelen of de rupsen manueel uit de buxus te halen. Er bestaan verschillende soorten bestrijdingsmiddelen op de markt (biologisch en chemisch). Je laat je het best informeren in tuincentra of door een (professionele) tuinman. Lijkt het of je buxusplant niet meer te redden valt? Doe ze absoluut niet weg. Meestal komt de plant, na enkele maanden en nadat de rupsen volledig weg zijn, er toch door.

Een afvalcontainer huren voor groenafval

Veel snoeiafval? Huur dan een afvalcontainer voor groenafval bij Containerverhuur Remondis Corneillie! Op onze website kan je via de handige simulator bereken hoeveel de huur van deze afvalcontainer jou zal kosten. Daarnaast kan je ook terug vinden of wij een afvalcontainer brengen naar jouw gemeente. Heb je nog verdere vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren via het contactformulier, sales@remondiswestvlaanderen.be of 050/ 312 144. Wij helpen je graag en met een glimlach verder!