Bouwmateriaal kopen, is een flinke investering. Je vergelijkt tal van tools en selecteert de juiste materialen, om je klanten een piekfijne service te bieden. Maar diefstal kan roet in het eten gooien. Hoe kan je dit voorkomen? Containerverhuur Remondis Corneillie strooit met relevante tips!

Algemene beveiligingstips

Het is niet de bedoeling om inbrekers vrij spel te geven, integendeel. Of je nu tuinman of zaakvoerder van een bouwbedrijf bent: met deze adviezen in het achterhoofd zet je flinke beveiligingsstappen vooruit.

  • Een helder beeld van al je gereedschap is essentieel! Breng identificatienummers aan op alle tools en stel een inventaris op, die je steeds up-to-date houdt. Zo ontsnapt er geen enkel werkinstrument aan jouw aandacht.
  • Werk je alleen of in teamverband? Het is belangrijk om eventuele collega’s te sensibiliseren en het belang van de beveiligingsmaatregelen te benadrukken. Als iedereen verstandig omspringt met het werkmateriaal, kom je al een heel eind.
  • Wijs verantwoordelijkheden toe aan je personeel: iemand die waakt over het naleven van de preventiemaatregelen, een collega die de sleutels zorgvuldig bewaart …
  • Ruim de werkplaats op aan het einde van de dag, verzamel het gereedschap en check of er niets ontbreekt. Een project van meerdere dagen of weken? Indien mogelijk neem je het materiaal mee, in plaats van het achter te laten.

 

Organisatie van de bouwwerf

Een bouwwerf bulkt van de dure gereedschappen en forse machines. De bouwplaats beveiligen, is dus geen overbodige luxe! We lijsten enkele richtlijnen op, die je meteen kan vertalen naar de praktijk. Zo maak je het inbrekers een stuk moeilijker.

  • Je kan de bouwplaats beveiligen met werfhekken, die je aan elkaar vastmaakt. Door de werfafsluitingen te bedekken met een ondoorzichtig werfzeil, vermijd je nieuwsgierige blikken.
  • Er zijn tal van elektronische alarmsystemen beschikbaar: hekdetectie, muurdetectie, laserdetectie, detectie via ingegraven kabels …
  • Door de werf uit te rusten met bewakingscamera’s houd je 24/7 een oogje in het zeil.
  • Machines en werfvoertuigen zijn grote investeringen, die om extra bescherming vragen. Voorzie ze bijvoorbeeld van wielklemmen en stuurslotenHeb je materiaal besteld om op de werf te stockeren? Probeer vroegtijdige leveringen te verhinderen. Wat je niet hebt, kan ook niet gestolen worden!

Werk je als tuinman, loodgieter of klusjesman? Je komt continu bij mensen over de vloer en je werkplek verandert voortdurend. Een bestelwagen is in dat geval onmisbaar: niet enkel om de vele kilometers te overbruggen, maar ook om je materiaal makkelijk mee te nemen. Reden te meer om aandacht te schenken aan je beveiliging.

  • Ook voor bestelwagens zijn stuursloten een aanrader. Daar bovenop kan je de schuifdeur uitrusten met een extra slot. Controleer steeds of alle deuren goed gesloten zijn, zowel thuis als bij een klant. Laat de sleutels nooit in het contactslot zitten!
  • Parkeren doe je best met de laaddeuren zo dicht mogelijk tegen een (garage)poort of muur. Laat ze nooit openstaan, zelfs niet voor enkele minuten. Een diefstal is tenslotte snel gebeurd.
  • Als je professioneel werktuig in je bedrijfsvoertuig bewaart, leg je dit altijd uit het zicht. Bedek het met een zeil, of blindeer de laadruimte met raamrasters. Anders kom je al snel in het vizier van inbrekers.
  • Wordt je bestelwagen gestolen? Wanneer je investeert in track-and-trace systemen, ben je hem meteen weer op het spoor.

 

De politie, jouw vriend? Absoluut!

Het hoeft niet steeds om sterke hangsloten of technologische snufjes te gaan. Ook met een gezonde portie waakzaamheid kan je diefstal verhinderen. Houd dus de ogen open tijdens de werken en handel proactief bij bezorgdheden.

  • Merk je verdachte personen of voertuigen op in de buurt? Voorkomen is beter dan genezen, ook bij diefstal. Breng dus de politie op de hoogte.
  • Misschien patrouilleert de politie geregeld in de regio. Vraag hen gerust om in dat geval langs de werkplek te passeren.
  • Ook sociale controle kan in jouw voordeel spelen. Stel jezelf voor aan de buren en laat je contactgegevens achter. Zo kunnen zij jou verwittigen als ze dubieuze zaken waarnemen. Bij grote bouwprojecten kan je deze taak overlaten aan de werfverantwoordelijke.
  • Ben je ondanks alle preventiemaatregelen toch het slachtoffer van een diefstal? Dan contacteer je meteen de politie. Je inventaris is nu van onschatbare waarde, want je hebt meteen een helder overzicht van het gestolen materiaal.

 

Investeren in beveiliging

Je bestelwagen of bouwplaats beveiligen, komt met een prijskaartje. Maar misschien heb je wel recht op een financieel duwtje in de rug van de federale regering! Wanneer zelfstandigen en kleine vennootschappen investeren in de beveiliging van beroepslokalen of bedrijfsvoertuigen, kunnen ze hiervoor een investeringsaftrek tot 25 % krijgen. Tal van beschermingsmaterialen komen in aanmerking: anti-ramkraaksystemen, inbraakwerend glas, alarmsystemen, camera’s … De volledige lijst kan je raadplegen via deze link. Let wel: deze regeling is enkel van toepassing op investeringen vóór 31 december 2022.

Meer weten over de voorwaarden? Benieuwd naar de gevolgen voor je belastingaangifte? Je vindt alle informatie via de website van Vlaio.

Containerverhuur Remondis Corneillie begrijpt als geen ander het belang van sluitende beveiliging. Met deze tips timmeren we mee aan jouw preventiemaatregelen. Succes!