Kriebelen jouw groene vingers om zelf een nieuw en piekfijn gazon te zaaien? Dan moet je zeker dit artikel lezen! Containerverhuur Remondis Corneillie geeft jou de nodige uitleg, tips en een stappenplan om zelf aan de slag te gaan. Vooraleer we overgaan tot het 10-stappenplan geven we jou een aantal zaken waarmee je rekening moet houden voordat je begint met gras zaaien.

De weersomstandigheden

Als je gras wilt zaaien dan houd je beter rekening met het weer. Je kan het hele jaar door gras zaaien maar de beste periodes zijn vanaf maart tot eind mei en vanaf eind augustus tot midden oktober. Desalniettemin is het volgen van het weerbericht in deze periodes niet overbodig. Gras kiemt steeds, maar bij vriesweer gaat het kapot. En ook bij extreme droogte en felle zon, zal je gras niet verder groeien. Kijken naar het weerbericht voordat je jouw graszaad bovenhaalt, is dus de boodschap!

Soorten graszaad

Misschien denk je wel gras is gras. Maar niks is minder waar. Er is wellicht een reden waarom het gras soms groener en dikker is aan de overkant. Het heeft niet alleen te maken met het bemesten van jouw gazon maar ook met de keuze van het soort graszaad. Hieronder geven we jou een aantal soorten zaad die gebruikt worden naargelang het type gazon die je wenst.

  • Graszaad voor weide: dit zaad wordt gebruikt om een gazon aan te leggen die bestemd is om dieren te laten op lopen en grazen. Sommige fabrikanten gaan nog een stapje verder en verkopen zelfs graszaad naargelang het soort dier. Bijvoorbeeld een mengsel van graszaad voor paarden.
  • Graszaad voor siergazon: dit zaad wordt gebruikt wanneer je wilt pronken met jouw gazon. Het gaat hier om zeer fijn gras die heel mooi en sierlijk oogt maar die vrij veel arbeid vraagt om te onderhouden.
  • Graszaad voor sportgazon: zoals het woord het zegt, gaat dit om een mengsel van zaad die het mogelijk maakt om verschillende sporten te beoefen op het gazon. Het gazon kan intensief worden belopen en kan bij iedere maaibeurt kort gemaaid worden.
  • Graszaad voor speelgazon: op dit gazon kunnen kinderen en volwassenen uren ravotten zonder dat het gras zwaar beschadigd wordt. Dit type zorgt ook voor een onderhoudsgemakkelijk gazon.

Soort ondergrond

Leg je een nieuw gazon aan en wil je zeker zijn dat jouw ondergrond geschikt is om gras op te zaaien? Dan kan je een staal nemen van de ondergrond en dit laten ontleden in een lab. In België bestaan er laboratoria die een bodemonderzoek uitvoeren. De grond wordt dan getest op de soort, de zuurtegraad, de al dan niet aanwezige voedingsstoffen… En met het verkregen resultaat kan je dan aan de slag gaan om eventueel jouw ondergrond  aan te vullen met voedingsstoffen (bijvoorbeeld kalk).

Het stappenplan om gras te zaaien

Stap 1: Maak de ondergrond klaar
Liggen/staan er takken, onkruid, stenen, oud gras… in de grond? Verwijder deze dan eerst. Om het onkruid te verdelgen, kan je gebruik maken van een biologische onkruidverdelger. Let wel op dat je na het sproeien zeker 14 dagen wacht om te spitten en te zaaien.

Stap 2: Frezen en spitten
Ben je geen fan van sproeien dan kan je met een freesmachine de ondergrond omwoelen en roeren. Op die manier worden de grootste aardkluiten van elkaar gedaan, wordt het kruid losgerukt en kapotgemaakt. Als je gaat spitten dan draai je de grond letterlijk om met een spade. We raden je aan om zo’n 20 a 30 cm om te spitten. Beide manieren hebben als doel om jouw grond luchtiger en vruchtbaarder te maken.

Stap 3: Bemesten met champignonmest
Wil je dat gras goed en snel groeit? Gebruik dan champignonmest! Het klinkt misschien raar maar champignonmest is een bodemverbeteraar. Het kan geen kwaad om deze steeds te gebruiken vooraleer je het gras zaait. Je kan het best de champignonmest frezen in jouw ondergrond.

Stap 4 : Ophogen van het oppervlak met teelaarde
Deze stap hoeft niet iedereen uit te voeren. Enkel indien je merkt dat er veel putten in het oppervlak  zijn of dat de grond verzakt is. Dan zal je het oppervlak moeten ophogen met teelaarde. Hierbij is Remondis Corneillie jouw geschikte partner. Wij leveren zo snel mogelijk teelaarde aan het gewenste adres (regio West-Vlaanderen en delen van Oost-Vlaanderen). Je kan ook bij ons teelaarde komen ophalen, op het terrein in Brugge.

Stap 5: Egaliseer de grond
Zo zal het gazon er recht en netjes gaan uitzien. Egaliseren kan je door middel van aanstampen of aanrollen. Bij een kleinere oppervlakte kan je met de voeten de grond gaan aanstampen. Bij een grotere oppervlakte raden we je aan om een gazonrol of tuinwals te gebruiken.

Stap 6: Hark steeds in dezelfde richting
Hark de aarde (toplaag) met een fijne hark. Belangrijk hierbij is dat je steeds in één richting harkt. Ofwel horizontaal ofwel verticaal.

Stap 7: Zaaien maar
Eindelijk, we kunnen ons gras zaaien! Smijt overal gelijkmatig graszaad op de braakliggende grond. We raden je aan om 3 kg zaad per 100 vierkante meter te gebruiken. Een tip die we willen meegeven: probeer niet op een stormachtige dag te zaaien want dan zou je door de wind wel eens problemen kunnen krijgen met het gelijkmatig verdelen van het graszaad.

Stap 8: Hark in tegenovergestelde richting
Hark nu in tegenovergestelde richting opdat de zaadjes iets vaster komen te zitten in de grond. Harkte je bij stap 6 verticaal dan moet je nu horizontaal harken en vice versa.

Stap 9: Aanrollen
Daarna kan je  met de gazonrol zachtjes de zaadjes aanrollen. Dit is wel afhankelijk van het weer! Bij droog weer is het niet aangeraden om aan te rollen omdat de zaadjes zullen wegwaaien.

Stap 10: Laat het gras maar groeien
Wees geduldig en stap niet in het gezaaide oppervlakte. Veel mensen vragen zich af of ze hun zaadjes water moeten geven. Wij raden je aan om dit te vermijden. Indien je start met water geven, moet je dit blijven volhouden. In principe zal jouw gras kiemen zonder bijkomend water te krijgen. Natuurlijk bij aanhoudende extreme droogte en schroeiende zon zal je wel water moeten bijgeven.

Na een veertiental dagen is het zover! Als alles goed gaat, zal jouw gras beginnen kiemen.

Het gras groeit, wat nu? Dan zijn we bij Containerverhuur Remondis Corneillie heel blij want dat wil zeggen dat ons stappenplan gewerkt heeft!

Toch geven we je graag nog een aantal bijkomende tips mee.  Je kan het gras voor de eerste keer maaien indien het hoger staat dan 5 cm. Maai het de eerste keer niet te kort af. Vervolgens onze gouden raad: hoe meer je in het begin het jonge gras afrijdt, hoe dikker en groener het na verloop van tijd zal worden. Merk je dat jouw gras toch moeite heeft om verder te groeien? Dan kan je het gazon bemesten met organische meststof. En om je gazon verder gezond te (onder)houden, strooi je best om de vier maanden het gras met organische meststof.

Veel succes!

Teelaarde nodig? Aarzel dan niet om Containerverhuur Remondis Corneillie te contacteren.