Een terras aanleggen, is geen exacte wetenschap. Iedere stielman of stielvrouw heeft zijn of haar eigen manier om eraan te beginnen en het project te voltooien. Maar toch zullen ze allemaal éénzelfde gouden tip geven: ga planmatig en doordacht te werk. Ben je van plan om zelf de handen uit de mouwen te steken om je droomterras te plaatsen? Remondis Corneillie helpt je met dit blogartikel aardig op weg. 

1. Waar leg je een terras aan?

Ben je nog niet overtuigd van de ideale ligging van het terras. Bekijk dan zeker onderstaande punten.

  • Wil je veel of weinig zon op het terras? Zo krijg je het meeste zon vanuit het zuiden. Geniet je ’s avonds graag nog van een stevige portie zonnestralen? Dan oriënteer je het terras best naar het westen of zuidwesten. 
  • Is het terras ver afgelegen van de woning? Dan is het handig om van de woning tot aan het terras een wandelpad te voorzien. Reken hiervoor op extra kosten en werk. 
  • Waar heb je plaats genoeg? Liggen er elektriciteitskabels op de plaats waar je wilt graven? En wat bijvoorbeeld met de kabel van de robotmaaier?
  • Geraakt het nodige materiaal tot aan de gewenste plaats? Van plan om een groot terras aan te leggen? Dan komt er misschien een kleine graafmachine aan te pas.

2. Betontegels, bankirai, kasseien… Keuze in overvloed.

Net nu je overtuigd bent van de plaats, krijg je te maken met het volgende dilemma. Keuzestress bij de enorme hoeveelheid aan materiaalsoorten. Van bankirai, kasseien, betontegels, leistenen tot nog zoveel meer. Welk soort materiaal je gebruikt, hangt af van je eigen smaak en beschikbaar budget. 

In dit artikel gaan we dieper in op een terras aanleggen met tegels. En ook hier heb je opnieuw een uitgebreid gamma aan soorten en formaten. Van beton, keramische, blauwsteen tot  natuursteen -tegels. Keuze in overvloed. Ben je op zoek naar een terrastegel die tegen een stootje kan? Dan raden we jou de keramische tegels aan. Qua prijs-kwaliteit is dit een heel goede keuze. Bovendien zijn deze tegels niet-poreus waardoor vuiligheid nauwelijks tot niet wordt opgenomen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken wanneer tijdens de barbecue een chipolata op het terras valt.

Tip! De ideale tegel gevonden? Bestel deze tijdig. Op sommige tegels moet je namelijk een poosje wachten. Bovendien bestel je beter een tegel te veel dan te weinig. Houd de gegevens van de tegel goed bij. Wil je later het terras uitbreiden of gaat er een tegel kapot, dan kan je eenvoudig de specificaties van de tegel terugvinden.  

3. Voorbereiding en plan van aanpak. 
Goed begonnen, is half gewonnen. Met de volgende tips ga je vlekkeloos van start met de aanleg van je droomterras.

3.1. Baken je ruimte af
Een werk dat eigenlijk al, bij aanvang van je project, moest uitgevoerd zijn. Toch maken we je graag nog even attent op het afbakenen van de gewenste ruimte. Voer je metingen uit. Zet de gewenste terrasruimte nauwkeurig af aan de hand van paaltjes en draad. Begin vervolgens met de graafwerken.  

3.2. Graven maar
Afhankelijk van de grootte, eigen motivatie, hulp van derden of een professional kan je de grond zelf uitgraven of een kraantje huren. We raden je aan om minstens 15 cm diep te graven. Uitgegraven grond kan je wegbrengen naar het containerpark of een afvalcontainer huren voor grond en stenen. Hoe diep je graaft, hangt af van de ondergrond. Graaf je in opgevoerde grond? Dan graaf je best iets dieper dan 15 cm. Bovendien denk je beter even na over het doel van je terras. Komen er zware gewichten op? Denk maar aan stevige bloembakken of zware tuinmeubels. Dan is het aangeraden om de onderlaag iets dieper uit te graven. 

3.3. Een goede fundering, het begin van alles
Vul de uitgegraven ruimte op met stabilisé, geen beton! Stabilisé is waterdoorlatend, beton niet. Beton in combinatie met stilstaand water en vorst kunnen de tegels doen barsten. Eventueel kan je gebruik maken van extra wapeningsnetten voor de stevigheid van de ondergrond van je terras. 
 

3.4. Tegels leggen
Als je met meerdere personen aan het terras werkt, kan je de tegels vastmaken op de natte stabilisé. Cement wordt hier als hechtmiddel gebruikt. Plaats de tegel mooi op het cement en maak zachtjes vast met een tegelhamer.
Laat je de stabilisé eerst uitdrogen? Werk dan met tegellijm of mortel om de tegels vast te maken.
Tip! Bij warm weer is het beter om het leggen van een terras even uit te stellen. Bij hogere temperaturen droogt stabilisé heel snel uit. Bovendien krijgen de tegels ook warm waardoor alles snel uitdroogt. Kan je de werken niet uitstellen dan helpt het om de tegels lichtjes nat te spuiten.  

3.5. Zorg voor een goede afwatering
We raden je aan om het terras 1 tot 3 % te laten hellen. Zodat het water z’n weg vindt rond de tegels en niet blijft stilstaan op het terras.

3.6. Tegels te groot? 
Moeten de tegels bijgesneden worden? Dan kan je dit doen aan de hand van een tegelsnijder. Is jouw arsenaal aan werkmateriaal nog niet zo uitgebreid? Geen probleem, met een slijpmachine kom je ook al ver.  
Tip! Werk aan de hand van een draad om de tegels mooi recht te plaatsen. Laat steeds een klein beetje ruimte tussen de tegels zodat je wat speling hebt. 

3.7. En wat rond het terras?
Wat wil je rond het terras? Ga je werken met borduren? Vul je het op met beton? Houdt hiermee rekening bij aanvang van je project. Indien je kiest voor borduren zal je voor deze iets dieper moeten graven. 

4. En nu… wachten? 
 

Zijn alle tegels gelegd en sta je te popelen om je terras op te smukken met meubels en plantenbakken? Nog eventjes geduld! Eerst en vooral moet je ondergrond nog harden/drogen én de voegen moeten opgevuld worden. Werkte je met tegellijm dan mag je na 24 u het terras betreden. Maakte je gebruik van stabilisé? Dan raden we je aan om een vijftal dagen te wachten. 
Tip! Moet je toch op het terras staan tijdens de droogtijd? Gebruik dan een houten plank om op te staan. Door het gebruik te maken van deze plank werk je niet met één drukpunt op het terras.

5. Containerverhuur Remondis Corneillie, jouw onmisbare partner!

Heb je een aanzienlijke hoeveelheid grond uitgegraven dan kan je bij Remondis Corneillie een afvalcontainer huren voor grond en stenen. De ideale manier om snel en eenvoudig verlost te zijn van je grondafval.

Liever je afval zelf wegbrengen? Dan ben je steeds welkom op het Remondis Corneillie containerpark in Brugge. Met onze twee weegbruggen stort je gemakkelijk en zonder wachttijden afval.

Heb je stabilisé nodig?  We helpen je met veel plezier verder. Neem zeker een kijkje bij onze beschikbare bouwstoffen.