Een renovatieproject is vaak een spannende tijd vol verandering en vernieuwing. Maar deze periode kan ook een uitdaging zijn als het aankomt op het schoon en ordelijk houden van je huis, zeker als je in huis blijft wonen tijdens de werkzaamheden. 

Remondis Corneillie helpt je graag op weg met nuttige tips om de woonomgeving aangenaam te houden, zowel tijdens als na de werkzaamheden. 

Onze tips zijn van toepassing op kleinere renovatieprojecten, zoals schilderen, een badkamerrenovatie, het plaatsen van nieuwe ramen, het uitbreken van een muur… Ga je aan de slag met grotere renovatiewerken, dan zal je mogelijk groter geschut naar boven moeten halen. 

Goed begonnen is half gewonnen 
Goed begonnen is half gewonnen, luidt het gezegde, en dat geldt zeker voor renovatiewerken. Planning is cruciaal om niet alleen de renovatie zelf, maar ook alle voorbereidende stappen, in goede banen te leiden. Hoewel de verleiding groot kan zijn om direct met veel enthousiasme aan de slag te gaan, kan overhaast en ondoordacht werk juist leiden tot onvoorziene problemen en extra werk achteraf. Een goed uitgewerkt plan biedt duidelijkheid over wat er wanneer moet gebeuren en kan helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen, zoals de inzet van vakmensen, de aanschaf van materialen en de duur van de werkzaamheden.

Voor je of de aannemer aan de daadwerkelijke renovatie begint, zijn er enkele praktische stappen die genomen kunnen worden om je huis zo leefbaar mogelijk te houden. Overweeg om meubels af te dekken met lakens of ze tijdelijk in een andere ruimte op te bergen om ze te beschermen tegen stof en vuil. Vensters kunnen worden afgeplakt, en het is ook aan te raden om de vloer en de trap te beschermen met afdekfolie of karton. 

Ten slotte is het belangrijk om na te denken over het afvoeren van afvalstoffen. 

Is het praktischer om een afvalcontainer te huren, of is een ritje naar het containerpark afdoende? Remondis Corneillie kan je bijstaan met praktische oplossingen zoals de verhuur van afvalcontainers en ons eenvoudig te bereiken containerpark in Brugge

Ga doordacht te werken tijdens de werken 

Ventileer tijdig 
Een goed geventileerde woning is essentieel om stofdeeltjes en eventuele verfdampen effectief te verwijderen. Niet alleen zorgt dit voor een aangenamere leefomgeving, het draagt ook bij aan een gezondere atmosfeer in huis.

Dagelijkse schoonmaak
Probeer aan het einde van elke renovatiedag wat tijd vrij te maken om te vegen, stof te verwijderen en gereedschap op te bergen. Dit maakt het leven tijdens de renovatie een stuk aangenamer. Wacht niet tot het einde van de werken om alles in één keer schoon te maken. 

Houd rekening met je ventilatiesysteem
Als je een centraal ventilatiesysteem hebt, is het een goed idee om de filters vaker te vervangen of te reinigen tijdens de renovatie. Dit kan helpen de luchtkwaliteit in huis op peil te houden.

Barrières installeren
Als je renovatiewerkzaamheden aan één kant van het huis uitvoert, gebruik dan plastic zeilen of zelfs een tijdelijke wand om het renovatiegebied van de rest van het huis te scheiden.

Let op met huisdieren
Als je huisdieren hebt, is het cruciaal om extra voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens de renovatieperiode. Het is niet alleen voor hun eigen veiligheid maar ook om te voorkomen dat ze stof, vuil en mogelijk zelfs gevaarlijke materialen door het hele huis verspreiden.

Na de renovatiewerken

Na de voltooiing van renovatiewerken kan je huis aanvoelen als een slagveld van stof, verfresten en bouwafval. Hoewel het inschakelen van een professioneel schoonmaakteam ideaal is, is het niet altijd noodzakelijk. Met een gerichte aanpak kun je zelf veel bereiken. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

Eerste opruimbeurt: Verwijder eerst alle grote stukken bouwafval en veeg de grotere stukken vuil en stof bij elkaar. Dit maakt het makkelijker om later grondig te poetsen. Gebruik een stevige bezem voor deze klus en zorg dat je een degelijke stofmasker draagt.

Stof verwijderen: Stof is je grootste vijand na renovatiewerken. Maak gebruik van een stofzuiger met een HEPA-filter om fijne stofdeeltjes te verwijderen. Vergeet niet het plafond, de muren en zelfs de raamkozijnen grondig te stofzuigen.

Oppervlakken reinigen: Veeg alle oppervlakken af met een vochtige doek, inclusief kasten, aanrechten en ramen. Voor hardnekkige vlekken, zoals verfspatten, gebruik je een zacht schuurmiddel of een mengsel van water en azijn.

Vloeren: Afhankelijk van het type vloerbedekking, kies je de geschikte reinigingsmethode. Voor houten vloeren kan een zachte, vochtige doek en speciale houtreiniger wonderen doen, terwijl tegelvloeren mogelijk een grondige schrobbeurt nodig hebben.

Luchtzuivering: Zelfs na het schoonmaken kunnen er nog steeds verfdampen en fijne stofdeeltjes in de lucht hangen. Plaats luchtzuiveraars in de ruimtes waar het meest werk is verricht en laat de ramen openstaan om de ruimte goed te ventileren.

Laatste check: Loop ten slotte nog een keer door het huis om te zien of je niets hebt gemist. Controleer hoeken, plinten, en andere plekken die gemakkelijk over het hoofd gezien worden.

Textiel: Vergeet ook niet eventuele gordijnen, kussens of ander textiel die tijdens de renovatie zijn blijven hangen te wassen of te reinigen.

Wij wensen je veel succes met de renovatiewerken en poetsbeurten!

Heb je vragen over de huur van een afvalcontainer of over ons containerpark in Brugge? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.