Wonen in een gezonde leefomgeving is essentieel voor ons welzijn. Vochtproblemen passen uiteraard niet in dat plaatje. Vocht in de muren kan verregaande gevolgen hebben, zowel voor de woning als voor je gezondheid. Reden te meer om snel in te grijpen! In deze blog bespreken we de oorzaken van vocht in huis, de risico’s die hieraan verbonden zijn én effectieve oplossingen om vocht te bestrijden.
Hoe kan je vocht in huis herkennen?
Wanneer kamp je met vocht in huis? De vochtproblemen kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Condens op de ramen die niet wegtrekt, een muffe geur, natte muren … Wanneer de bakstenen het grondwater omhoog trekken omwille van hun capillaire werking, heb je specifiek te maken met opstijgend vocht. De gevolgen? De muren vertonen vochtplekken, verf of pleisterwerk bladdert af, behangpapier en plinten komen los, zouten zetten zich af … Dit vochtprobleem tref je in de kelder of op het gelijkvloers, maar niet op de bovenverdiepingen.
Oorzaken van vocht in de muren
Vocht in huis kan uiteenlopende oorzaken hebben. De exacte reden kennen, is belangrijk om een doeltreffende oplossing te bepalen. Hieronder lichten we veelvoorkomende oorzaken kort toe.
- Condensatie | Vaak ligt condensatie aan de basis van vocht in huis. In ruimtes zoals de keuken en de badkamer wordt veel vochtige lucht geproduceerd. Is er onvoldoende ventilatie, dan zet het condensatievocht zich af op koudere oppervlakken, bijvoorbeeld ramen en muren.
- Lekkages | Doorheen je huis lopen verschillende leidingen, denk maar aan waterleidingen, cv-leidingen ... Wanneer zich hier een lek voordoet, kan dit uitmonden in vocht in de muren.
- Gebrekkige waterkering | Zoals net besproken, trekken de bakstenen het grondwater omhoog waardoor je geconfronteerd wordt met opstijgend vocht. De aanleiding? Er is geen waterkering voorzien tussen de muren en de fundering.
- Doorslaand vocht | Dit vochtprobleem ontstaat wanneer vocht van buitenaf door de muren dringt, met vochtplekken op de binnenmuren als resultaat.
- Externe factoren | Ook externe factoren, zoals slechte drainage of overmatige regenval, kunnen aan de grondslag liggen van vocht in huis.
De risico’s van vochtproblemen
Dat je vochtige muren liever vermijdt, staat als een paal boven water. Wanneer er geen oplossing geformuleerd wordt, leidt dit tot uiteenlopende problemen. In de eerste plaats treedt er esthetische schade op, zoals vochtplekken op de muren en de plafonds. Daarnaast tast aanhoudende blootstelling aan vocht de structuur van de woning aan. Het kostenplaatje van de herstellingen kan snel oplopen. En ook voor jou als bewoner zijn er gezondheidsrisico’s van toepassing. Zo werkt vocht in huis de groei van schimmels en huisstofmijten in de hand. Dit kan op lange termijn gevaarlijk zijn voor mensen met ademhalingsproblemen of allergieën.
Hoe kan je vocht bestrijden?
Vochtige muren vragen om doeltreffende acties. De mogelijkheden zijn ruim en de oorzaak van het vochtprobleem is doorslaggevend. Ga dus zeker niet ondoordacht te werk! Wij introduceren je tot de diverse manieren om vocht in huis te bestrijden.
- Verbeter de ventilatie | Overweeg om te investeren in een (beter) ventilatiesysteem. Dit zorgt ervoor dat het overtollige vocht naar buiten wordt afgevoerd, zodat je geen last meer hebt van condensatie.
- Repareer lekkages | Wanneer een lek de oorsprong vormt van je vochtige muren, adviseren we om dit zo snel mogelijk op te sporen en te herstellen.
- Gebruik vochtwerende middelen | Er zijn diverse verven en vochtbestrijdingsproducten op de markt die je helpen om het vocht buitenspel te zetten.
- Installeer een vochtbestrijdingssysteem | Dehumidifiers of andere vochtregulerende systemen kunnen een effectief antwoord bieden op het vochtprobleem.
- Schakel een vochtexpert in | Bij ernstige vochtproblemen kan je best een beroep doen op een specialist in vochtbestrijding. Hij zorgt voor een grondige vochtdiagnose, stelt een daadkrachtige behandeling voor, bijvoorbeeld het injecteren van de vochtige muren, en voert de werken nauwgezet uit.
Hoe helpt Remondis Corneillie je om vocht in de muren te behandelen?
Moeten er muren afgekapt worden om het vocht te bestrijden? Steek je hiervoor zelf de handen uit de mouwen? Dan komt een afvalcontainer voor gipshoudend afval goed van pas. Bij Remondis Corneillie kan je terecht om dit type afvalcontainer te huren.
Ben je een ervaren professional die zich dagelijks inspant om vochtige muren te behandelen? We bespreken graag hoe we jou ondersteunen met onze afvalcontainers.
Bij kleine hoeveelheden afval zijn zowel particulieren als professionals in ons containerpark in Brugge steeds aan het juiste adres.
Interesse in een afvalcontainer voor gipshoudend afval? Contacteer ons gerust, wij bezorgen je graag een transparante offerte. Volledig vrijblijvend, dat spreekt voor zich.