Zelf een compostbak maken, hoeft geen dure investering te zijn. Integendeel, met een paar goedkope materialen maak je al snel je eigen exemplaar. Remondis Corneillie geeft je enkele tips en tricks om vlekkeloos aan de slag te gaan met het maken van je eigen compost in een zelfgemaakte compostbak.

Waarom zelf compost verzamelen? 
Onder het mom alle kleine beetjes helpen, kan zelf compost maken daar één van zijn. Enerzijds zal jouw (rest)afvalzak minder zwaar wegen en anderzijds kan de compost worden gebruikt als belangrijke grondstof bij het tuinieren. Compost biedt tal van voordelen bij het onderhoud van jouw (moes)tuin. Meer te weten komen over hoe je compost maakt en wat de voordelen zijn? In onze blog Wat is compost? kom je het allemaal te weten.

Hoe begin je eraan?
Om van start te gaan met het maken van een eigen compostbak zijn er een aantal praktische zaken waarmee je rekening moet houden:

  • Hoeveel plaats heb je om een compostbak neer te poten: beschik je over een grote tuin, stadstuin of balkon? Iedereen kan een compostbak plaatsen. Heb je een stadstuin of balkon dan raden we je aan om een gesloten compostbak -of vat te kopen. Door de weinige ruimte is het niet zo evident om zelf iets (groot) in elkaar te timmeren.
  • Hoeveel tijd heb je om een compost te maken: compost maken is een organisch en biologisch proces dat tijd vraagt. Hoe meer compost je wenst te verzamelen, hoe meer tijd je hierin moet investeren.  

Enkele algemene tips 

  • Het maken van compost vergt tijd, geduld én handenarbeid. Maak niet één maar twee compostbakken -of hopen. Start met het verzamelen van groen- en tuinafval. Na een halfjaar tot een jaar schep je de hoop van ene bak naar de andere lege bak. Vervolgens wacht je opnieuw een halfjaar tot een jaar totdat je gebruiksklare compost hebt. In de lege bak kan je opnieuw afval beginnen verzamelen.
  • Het belang een goede ondergrond. Plaats de compostbak op een goed waterdoorlaatbare ondergrond. Een compostbak mag onderaan geen plaat bevatten anders kunnen er bv. geen wormen in het afval komen en leven.   

Hoe groot moet de bak zijn?
Een ideaal formaat bestaat niet, toch raden we je aan om niet kleiner te gaan dan 1 x 1 x 1. Eenmaal je begint met groen- en tuinafval te verzamelen, zal je zien hoe snel de afvalhoop zich opstapelt.

Welk materiaal moet ik gebruiken?   
Je kan aan de slag gaan met tal van (goedkope) materialen. Hieronder werken we 3 opties verder uit:

  • Zonder materiaal
  • Houten planken
  • Met draad en paaltjes

Zonder materiaal
Geen materiaal voorhanden? Dan kan je letterlijk een composthoop maken. Smijt al je tuin- en groenafval op één hoop. Een heel goedkope oplossing. Het nadeel? Af en toe kan wel eens iets wegwaaien.

Houten planken
Een compostbak kan je maken aan de hand van houten planken. Je hoeft hier niet meteen voor naar een doe-het-zelf zaak of houthandel te snellen. Wat kan je dan allemaal gaan gebruiken? Paletten, afbraakhout, wilgentakken…

Werk je met paletten? Plaats er vier naast elkaar en maak deze vast met tuinhoutvijzen. Werk je met wilgentakken? Zoek er dan van ongeveer gelijke grootte of zaag deze op gelijke hoogte af.  Maak ze vast met binddraad aan de vier -in de grond geklopte- paaltjes.

Met draad en palen
Een andere eenvoudige methode? Maak 4 gaten in de grond met een grondboor en plaats de paaltjes erin. Graaf een klein gleufje in de grond zodat de draad hierin kan geplaatst worden. Op die manier geraakt het afval niet onder de draad. Doe de draad rond de palen en maak deze vast met binddraad.

Gaat mijn compostbak ongewenste gasten aantrekken?
Als je compost maakt zoals het hoort, zullen ratten, muizen, katten… wegblijven van de composthoop. Van zodra je “smakelijke” etensresten begint te gooien op de hoop, kan je ongewenste gasten aantrekken. Je kan dit bijvoorbeeld tegengaan door een draad te spannen over de bak of door een frame met dunne draad te maken om bovenop de composthoop te plaatsen.  

Werp je tijdens de herfstmaanden veel bladeren op de composthoop? Dan krijg je misschien wel een bezoekje van een egeltje. Het diertje leeft graag tussen bladeren. Indien het egeltje geen overlast bezorgt, laat het dan rustig zitten.

Remondis Corneillie denkt met je mee!
Heb je grote hoeveelheden compost nodig of heb je geen tijd om te wachten totdat je groen- en tuinafval is omgezet naar compost? Geen probleem, Remondis Corneillie levert compost op jouw gewenste plaats en locatie.

Heb je een teveel aan groen- en tuinafval? Dan kan je een afvalcontainer voor groenafval huren. Of kom langs op ons containerpark (voor particulieren en professionelen). Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Tot binnenkort.