Grind, split, steenslag… allemaal synoniemen voor één en hetzelfde gesteente? Niks is minder waar, er is wel degelijk een verschil! Containerverhuur Remondis Corneillie legt graag voor je uit wat grind is. 

Grind, een afzettingsgesteente

De vorming van grind is eigenlijk een continue proces dat reeds miljoenen jaren aan de gang is onder  invloed van de weersomstandigheden. Door wind, ijs en water komt allerlei materiaal los uit gebergten en rotsen. Vervolgens is dit materiaal onderhevig aan erosie. Met andere woorden het los gesteente wordt vervoerd door water, wind en ijs naar andere plaatsen en wordt blootgesteld aan schurende en slijtende effecten.  Door het lange transport, wordt het gesteente steeds kleiner, ronder en minder hoekig. Na de lange tocht, komt het materiaal uiteindelijk ergens vast te liggen,  sedimentatie genoemd.

Afhankelijk van de omvang van het sedimentair materiaal wordt een onderverdeling gemaakt tussen grind, zand en klei.

Indien de korrelgrootte groter is dan 4 mm, is dit grind. Indien de korrels groter zijn dan 30 mm en kleiner dan 100 mm, spreken we van grove grind.  

De verschillende kleuren in grind zijn te verklaren doordat deze gesteentes afkomstig zijn uit verschillende rotsen en gebergtes met elk hun eigenschappen en kleur.

De kenmerken van grind

  • slijtvastheid : indien je grind gebruikt, ben je zeker dat dit hard gesteente voor een lange tijd zal meegaan
  • ronde structuur: door de lange weg die grind aflegt, krijgt het een ronde en afgesleten vorm
  • waterdoorlaatbaarheid : door zijn ronde structuur laat grind beter water door (bv. bij aanleg van tuinpaden)
  • zuiverheid : een 100 % natuurlijke grondstof en dus milieuvriendelijk om te gebruiken

Voor wat wordt grind gebruikt

Grind wordt aangewend voor meerdere doeleinden.  Zo wordt het vaak gebruikt als toeslagmateriaal voor beton. Door de toevoeging van fijne grind krijgt het beton een stabiele structuur.

Daarnaast is grind ook heel ‘trendy’ om te gebruiken in de tuin. Zo kan je een tuinpad, siertuin of oprit aanleggen met grind. Het oogt mooi, strak en modern en vereist weinig onderhoud. Het enige nadeel is dat – in tegenstelling tot split – grind minder stabiel ligt. Door de ronde structuur haken de stenen minder goed in elkaar.

En ben je zo overtuigd van de schoonheid van grind? Dan kan je ook binnenhuis werken met dit gesteente. Wat dacht je van een stoere grindvloer? Of een bloembak opgevuld met grind?

Wens je na het lezen van dit artikel grind te bestellen? Containerverhuur Remondis Corneillie levert met veel plezier grind aan jouw gewenst adres in de regio Brugge en omstreken! Bel naar 050/312 144 of mail naar sales@remondiswestvlaanderen.be