Van waar komt Rijnzand?

Dit zand wordt voornamelijk ontgonnen uit de rivier de Rijn. Met z’n 1235 km lengte ontspringt De Rijn in Zwitserland en loopt vervolgens doorheen verschillende Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland en Nederland. Rijnzand is dus het afzettingsmateriaal dat wordt meegevoerd vanuit de bron en uiteindelijk onder invloed van weer, wind en stroming, neervalt op welbepaalde plaatsen. Aangezien De Rijn niet door België stroomt, moeten wij beroep doen op het Rijnzand afkomstig uit Nederland of Duitsland.

Rijnzand = Rivierzand

Rivierzand en bijgevolg ook Rijnzand zijn scherpe zandsoorten. Deze leggen een veel mindere lange weg af dan rond zand en zijn bijgevolg minder onderhevig aan diverse invloeden van buitenaf. Hierdoor heeft deze soort een scherpere structuur. Door deze hoekige vorm, haakt het zand beter in elkaar.

Voor wat wordt Rijnzand gebruikt?

De toepassing van Rijnzand kunnen we indelen naargelang de korrelgrootte. De korrelgrootte is eigenlijk zoveel als de diameter van de korrel zand. De fijnste korrelgrootte wordt gebruikt als granulaat bij mortel en plakwerk. De middelmaat wordt gebruikt voor beton en chape. De grove korrels worden gebruikt voor chape en stabilisé. Belangrijk hierbij om te onthouden is, hoe groter de korrel, hoe groter de waterdoorlaatbaarheid.

Wil je na het lezen van dit artikel Rijnzand bestellen? Containerverhuur Remondis Corneillie levert graag Rijnzand op jouw gewenst adres in de regio Brugge en omstreken! Heb je nog verdere vragen over welke soort zand je het best gebruikt voor jouw werken? Bel naar 050/312 144 of mail naar sales@remondiswestvlaanderen.be.