Zeezand, rivierzand, breekzand…Als we het hebben over zand dan denk je misschien wel aan onze Belgische kustlijn, de uitgestrekte witte stranden op één van je droombestemmingen of aan de zandbak van kinderen. Vaak wordt ervan uit gegaan dat zand gewoon zand is, maar niks is minder waar. Elke soort zand heeft z’n eigen kwaliteiten en kenmerken en wordt bijgevolg telkens gebruikt voor een ander doeleinde. De soorten worden ingedeeld naargelang hun eigenschappen en korrelgrootte. In dit artikel graven we een beetje dieper in de zandsoort rivierzand. Containerverhuur Remondis Corneillie legt voor je uit wat rivierzand is.
Van waar komt rivierzand?
Zoals de naam eigenlijk al doet vermoeden, wordt rivierzand ontgonnen uit rivieren. Alhoewel we in België over een groot arsenaal aan zand beschikken, moeten we voor rivierzand voornamelijk beroep doen op de import vanuit Nederland en Duitsland. Daar wordt het rivierzand voornamelijk geëxploiteerd uit de Maas en de Rijn.
Het rivierzand die in de Maas en de Rijn afgezet wordt, vindt eigenlijk z’n oorsprong in andere landen. Het zijn afzettingsgesteentes die worden afgezet vanuit hoger gelegen bergen en gletsjers. Ondanks de invloeden van stroming en wind geraakt rivierzand niet tot bij ons.
Rivierzand wordt ook wel eens zoet zand genoemd. Dit komt omdat het zand uit de bovenste lagen van een rivier (zoet water) wordt ontgonnen met zandzuigers.
Rivierzand = scherp zand
In de bouwsector zal je niet zo vaak de naam rivierzand horen. Scherp zand is een meer gebruikte term. Dit komt omdat rivierzand een vrij hoekige structuur heeft. In tegenstelling tot rond zand (zout zand), is scherp zand niet zo lang “onderweg”. Daardoor is dit zand niet extreem onderhevig geweest aan hoge en lange wrijving waardoor de hoekige structuur blijft behouden. Door die hoekige structuur haakt het zand beter in elkaar en zorgt het voor een goede stabiliteit.
Toepassingen van rivierzand
Zandsculpturen! Als je denkt dat de mooie zandsculpturen gemaakt worden van zeezand, dan heb je het grondig mis. Door de ronde structuur van zeezand kunnen de artiesten dit zand beter niet gebruiken. Scherp zand daarentegen geeft een veel betere stabiliteit aan de sculpturen.
Daarenboven is rivierzand een niet te missen component in metselmortel en cement. Door het toevoegen van zand aan de andere componenten in metselmortel en cement ontstaat er een chemische reactie. Het zand zorgt onder meer voor de binding en de verharding. De korrelgrootte die hierbij vaak gebruikt wordt is die van 0-2mm.
Containerverhuur Remondis Corneillie levert met veel plezier rivierzand aan jouw gewenst adres in de regio Brugge en omstreken! Bel naar 050/312 144 of mail naar sales@remondiswestvlaanderen.be