Gestabiliseerd zand, ook wel stabilisé genoemd, bestaande uit zand, cement en een kleine hoeveelheid water wordt vooral gekenmerkt door z’n waterdoorlaatbaarheid. Daardoor fungeert dit mengsel vaak als onderlaag voor materialen die buiten geplaatst worden. Voorbeelden hiervan zijn klinkers, terrastegels en bestrating.

Het is belangrijk om van alle bestanddelen de juiste hoeveelheden te gebruiken. Zo voorkom je dat stabilisé niet meteen uitdroogt of te hard wordt.

Hoe maak je stabilisé?

Zand vormt het grootste bestanddeel van stabilisé. Zo raden we je aan om 8 eenheden zand per eenheid cement te gebruiken. Wil je een grotere waterdoorlaatbaarheid van de ondergrond dan kan je 7 eenheden zand per eenheid cement gebruiken. De hoeveelheid water wordt bepaald door het soort zand. Hoe vochtiger het zand, hoe minder water je hoeft toe te voegen. Vraag dus best even na bij de specialist welk soort zand je moet gebruiken en hoeveel water je best toevoegt.

Een korte berekening

We geven je een kort voorbeeld. Stel je wilt ongeveer 25 kg stabilisé maken. Dan heb je 21,5 kg zand en 3,5 kg cement nodig. Gebruik je grof zand, dan raden we je aan om ongeveer 2 liter water toe te voegen. Geen fan van berekeningen maken? Dan bestaan er reeds zakken met voorgemaakte mengelingen van zand en cement.

Een tip die we je nog willen meegeven; let op onder welke omstandigheden je stabilisé maakt. Stabilisé droogt snel uit waardoor de verwerkingstijd vrij kort is (een drietal uur). Indien je versnellers toevoegt, kan je de verwerkingstijd met een aantal uur verlengen.

Op welke manier kan je stabilisé maken?

Stablisé kan je op verschillende manier maken, hieronder een overzicht.

  • In de betonmixer
  • In de kruiwagen
  • Op een ondergrond die mag vuil worden

Met de betonmolen: giet eerst een kleine hoeveelheid water in de molen. Vervolgens het zand en de cement. Zet de betonmolen zo vlak mogelijk (zorg dat de stabilisé er niet uitvalt) en laat alles goed mengen. Plaats de kruiwagen onder de betonmolen en laat de stabilisé erin vallen.

Beschik je niet over een betonmolen dan kan je evengoed het water, zand en cement mengen in een kruiwagen. Gebruik een schop om te mengen. Let wel op dat alles goed gemengd wordt. Ook op de grond kan je op dezelfde manier stabilisé maken. Bescherm de ondervloer wel met een zeil of plaat.

Is je stabilisé goed gemengd?

Wil je weten of de stabilisé goed gemengd is, neem wat van het mengsel in de hand en knijp het samen. Kleeft alles mooi samen? Dan is de stabilisé gelukt. Als alles uit elkaar valt dan heb je onvoldoende water gebruikt. Kan je nog water uit de stabilisé knijpen dan heb je teveel water gebruikt.

Geen zin om zelf stabilisé te maken? Of heb je grote hoeveelheden nodig? Dan is Remondis Corneillie dé oplossing! Wij leveren graag en snel stabilisé op jouw gewenste adres.

Vraag snel jouw vrijblijvende offerte aan!