Potgrond is een grondsoort die water lang vasthoudt, planten goed laat wortelen en luchtig is. Dé ideale grond dus om jouw planten in bakken, potten of borders te planten.
Samenstelling van potgrond
Dé potgrond bestaat niet maar wel verschillende soorten potgrond. Alhoewel de samenstelling vaak verschillend is, bevatten de meesten wel dezelfde basiselementen namelijk turf en meststof.
Turf is een grondstof die ontgonnen wordt uit veengebieden. Maar door het veelvuldig gebruik van turf verdwijnen steeds meer veengebieden en de daarbij horende ecologie. Daarom gaan steeds meer stemmen op om turf zoveel mogelijk te weren uit potgrond.
Vandaag bestaan reeds een aantal alternatieven om de hoeveelheid turf per zak potgrond te beperken. Zo wordt vaak bij de turf allerlei additieven toegevoegd zoals groencompost, gecomposteerde boomschors en houtvezels. Daarnaast bestaat er zelfs potgrond zonder turf, namelijk kokospotgrond. Kokospotgrond wordt gemaakt op basis van gecomposteerde kokosvezels.
Naast turf en/of de alternatieven bevat potgrond ook biologische of kunstmeststoffen. Deze meststoffen zorgen voor de voeding van planten. Ze dragen bij tot de stimulatie van de wortels en de groei van cellen waardoor de grond beter water vasthoudt. De meeste meststoffen blijven zo’n zestal weken actief. Daarna moet je de planten zelf voedingstoffen bijgeven.
Welke potgrond kies je
Van mediterrane potgrond tot potgrond voor buxussen, rozen en orchideeën… allemaal soorten die te vinden zijn in tuincentra. Sta je bij de afdeling van de potgrond met de handen in het haar en weet je niet welke soort je moet kiezen?
De gouden raad van Containerverhuur Remondis Corneillie: ga voor een goede universele potgrond of de kokospotgrond. Het overgrote deel van de planten groeit goed in universele potgrond. Toch is er een uitzondering op deze gouden regel.
Ben je van plan om zuurminnende planten zoals Hortensia, Azalea of Rododendron te planten? Gebruik dan teelaarde of potgrond voor zuurminnende planten. Deze planten houden van zure grond. Teelaarde en potgrond voor zuurminnende planten hebben een lagere pH-waarde dan universele potgrond. Vergis je echter niet, potgrond en teelaarde zijn niet dezelfde grondsoorten.