Wat is breekzand?

Breekzand of brekerszand is niet zomaar een type zand; het is een speciaal soort zand dat ontstaat na het machinaal breken van beton. De korrels zijn fijn, meestal variërend in grootte van 0 tot 6,3 mm. Maar wat breekzand echt uniek maakt, is zijn hoekige structuur. In tegenstelling tot het afgeronde, gladde zand dat je kan vinden op het strand, heeft breekzand scherpe, hoekige randen.

Waarom is de hoekige structuur belangrijk?

Die unieke hoekige structuur geeft breekzand een reeks eigenschappen die het onmisbaar maken in de bouw. Deze structuur zorgt voor een uitstekende draagkracht en stabiliteit. Wanneer de hoekige korrels worden samenperst, haken ze in elkaar en vormen ze een stevige massa, terwijl ronde korrels makkelijker langs elkaar kunnen glijden.

Voornaamste toepassingen van breekzand

Funderingen: De kracht en stabiliteit van breekzand maken het ideaal voor funderingen. Een goede fundering is cruciaal voor de stevigheid van elk bouwproject, en breekzand biedt de solide basis die nodig is om gebouwen en structuren te ondersteunen.

Onderlaag onder stabilisé: Voordat stabilisé wordt aangebracht, wordt vaak een laag breekzand gebruikt. Deze laag zorgt voor een goede drainering en vormt een stevige basis waarop de stabilisé kan rusten.

Invegen van kasseien: Dankzij de fijne, hoekige structuur van breekzand kan het gemakkelijk tussen de kasseien worden geveegd, waardoor de voegen stevig worden opgevuld. Dit zorgt niet alleen voor stabiliteit, maar de scherpe randen van het zand voorkomen ook dat onkruid snel zal woekeren tussen de kasseien.

Betonproductie: Breekzand kan ook worden verwerkt in beton. Het toevoegen van breekzand aan beton kan helpen om de sterkte en duurzaamheid van het eindproduct te verbeteren.

Draineerbaarheid van breekzand

Naast de draagkracht en stabiliteit, is de draineerbaarheid van breekzand een essentiële eigenschap. Bouwprojecten krijgen te maken met allerlei weersomstandigheden, van hevige regen en wind tot smeltende sneeuw. Het vermogen van breekzand om water efficiënt af te voeren, helpt waterophoping en potentiële schade aan de structuur te voorkomen.

Breekzand bestellen?

Dan ben je bij Remondis Corneillie aan het juiste adres!

Bel naar 050/312 144 of mail naar sales@remondiswestvlaanderen.be voor het bestellen van breekzand.