Houtskeletbouw zit volop in de lift. Dat is niet verwonderlijk, want de bouwmethode blinkt uit in duurzaamheid en energie-efficiëntie. Bovendien kan de constructie snel opgebouwd worden. Interessant om hiermee aan de slag te gaan? Remondis Corneillie geeft je een klare kijk op deze bouwmethode en gaat dieper in op de voor- en nadelen van houtskeletbouw.
Wat is houtskeletbouw?
Houtskeletbouw is geen nieuwe bouwmethode: in Scandinavië is het systeem al lang populair. De afgelopen jaren maakte de techniek een stevige opmars in de Belgische bouwsector. Wat houdt houtskeletbouw concreet in? De dragende structuur van een gebouw bestaat voor 100 % uit houten stijlen en balken, waardoor er een houten frame ontstaat. Zowel kleine als grote gebouwen kunnen opgetrokken worden in houtskeletbouw. Nadien zijn er tal van afwerkingsmogelijkheden: bakstenen, gevelplaten, houten gevelbekleding …
De voordelen van houtskeletbouw
Waarom kiezen tal van bouwheren en aannemers vandaag enthousiast voor houtskeletbouw? De bouwmethode biedt verschillende troeven. Wij zetten de belangrijkste voordelen van houtskeletbouw hieronder op een rij.
- Duurzame bouwtechniek | Het voornaamste voordeel van houtskeletbouw is duurzaamheid. Hout is immers een hernieuwbare grondstof. De productie vraagt een beperktere hoeveelheid energie en een lagere CO2-uitstoot in vergelijking met andere materialen. Hout slaat bovendien CO2 op en vormt het om tot zuurstof, waardoor het bijdraagt aan de vermindering van broeikasgassen. Mooi meegenomen voor het milieu!
- Energie-efficiënt | Energiezuinig wonen, wordt steeds belangrijker en houtskeletbouw past perfect in dat plaatje. Je kan een huis met houtskeletbouw volledig luchtdicht maken, zonder koudebruggen. Bovendien is hout een materiaal dat sterk isoleert, waardoor er weinig energie verloren gaat. Het gevolg? Een E-peil (de score die aangeeft hoe energiezuinig een woning of gebouw is) van minder dan 20 ligt binnen handbereik.
- Snelle bouwmethode | In vergelijking met traditionele bouwmethoden, zoals metselwerk, neemt houtskeletbouw veel minder tijd in beslag. De ruwbouw staat op amper enkele dagen recht. Het houtskelet wordt namelijk op voorhand op maat geproduceerd. Zo kunnen aannemers snel aan de slag en worden ze minder beïnvloed door de weersomstandigheden.
- Droog bouwproces | Zowel aan metsel- als pleisterwerken komt een grote hoeveelheid water te pas, onder andere voor het aanmaken van cement en beton. Met houtskeletbouw daarentegen kan je flink wat water besparen. Het huis hoeft ook niet uit te drogen, wat de isolatiewaarde alleen maar ten goede komt.
- Ontwerp naar keuze | Houtskeletbouw leent zich tot verschillende bouwstijlen. Een landelijke pastorijwoning? Een strakke nieuwbouw? De mogelijkheden zijn ruim en de bouwmethode is perfect combineerbaar met uiteenlopende afwerkingsmaterialen. Langs buiten zie je dus niet dat een huis in houtskeletbouw gebouwd werd. Op lange termijn kan het ontwerp flexibel aangepast worden, zonder ingrijpende kap- of breekwerken.
- Brandveiligheid | Dat houtskeletbouw minder bestand is tegen brand, is een fabeltje dat we graag de wereld uit helpen. Hout heeft net een grotere brandweerstand dan andere bouwmaterialen en vereist een hogere temperatuur om te ontbranden. Bovendien wordt de constructie vooraf behandeld en bekleed met brandwerende materialen. Zo blijft de structuur van een houtskeletbouwwoning vaak behouden na een brand.
De nadelen van houtskeletbouw
Remondis Corneillie hecht veel belang aan transparantie. Daarom halen we ook aan welke nadelen met houtskeletbouw gepaard gaan. Let wel: de bouwsector evolueert en optimaliseert voortdurend. Door middel van de juiste, voorafgaande ingrepen kan je heel wat minpunten voorkomen. Daarbij is de expertise van de aannemer cruciaal!
- Geluid | Op het vlak van akoestische isolatie kan hout te wensen overlaten, waardoor je meer geluid van buitenaf hoort. Dit probleem kan eenvoudig verholpen worden met een correcte opbouw van de wanden en de vloeren. Zo beantwoordt de woning wel aan de hedendaagse akoestische normen. Indien nodig kan er extra geluidsisolatie voorzien worden.
- Warmte | Wanden in houtskeletbouw zijn niet in staat om warmte op te nemen. Het risico? Op tropische zomerdagen kan de temperatuur oplopen. Door middel van zonwerende screens, rolluiken en ventilatie blijft een aangenaam binnenklimaat gegarandeerd.
- Vocht | Als materiaal is hout gevoeliger voor vocht, wat kan resulteren in houtrot of schimmelvorming. Met een goede vochtwering en effectieve ventilatie kan je je hiertegen wapenen.
Hoe kan Remondis Corneillie jou ondersteunen?
Remondis Corneillie timmert graag – figuurlijk – mee aan jouw bouwproject. Een houtskelet bouwen, doen we niet, maar je kan wel bij ons terecht voor verschillende soorten afvalcontainers. Elk bouwproject brengt immers afval teweeg. Uitgegraven grond bij een nieuwbouwproject, steenpuin en beton bij een renovatie … Wij luisteren naar je vraag en voorzien je van het juiste type afvalcontainer. Of je kan je afval zelf storten in ons containerpark in Brugge. Wij zijn geopend op weekdagen van 7.00 uur tot 18.00 uur en op zaterdag tussen 7.00 uur en 16.00 uur.
Meer weten over onze formules om een afvalcontainer te huren? Neem vrijblijvend contact op en ontvang meer details over onze werkwijze.