Na een ellenlange zoektocht hebben jullie dan toch dat ene droomhuis op de kop weten te tikken. Helaas hangt aan dat droomhuis nog een fikse verbouwing vast. En die begint met … afbraakwerken. In een (over)moedige bui besluiten jullie dit zelf te doen om de kosten (toch enigszins) te drukken. Maar hoe begin je aan zo’n afbraakwerken? Met dit stappenplan van Remondis Corneillie kan je in 1-2-3 aan de slag!
MAAK HET HUIS LEEG
Een logische eerste stap alvorens je woning te renoveren, is uiteraard het weghalen van eventuele meubels en andere zaken. Heeft de vorige eigenaar meubels achtergelaten en zijn ze niet jullie stijl? Of heb je er geen plek meer voor? Overweeg dan om ze een nieuw leven te geven door ze naar een tweedehandswinkel (bv. Kringloopwinkel) te brengen of ze te verkopen via een tweedehandswebsite (bv. 2dehands.be).
LAAT GAS, ELEKTRICITEIT EN WATER AFSLUITEN
Nu je huis volledig leeg is, is het tijd om aan het échte werk te beginnen: je woning renoveren. Althans bijna. Vooraleer je echt gaat uitbreken, is het belangrijk dat je de gas-, elektriciteits- en wateraansluiting tijdelijk laat afsluiten. Zo voorkom je ongelukken tijdens de werken en veiligheid gaat boven alles. Over veiligheid gesproken, bescherm jezelf altijd voldoende wanneer je aan de slag gaat. Bijvoorbeeld door veiligheidsschoenen te dragen. Dit klinkt misschien overbodig, maar je zal dankbaar zijn dat je ze draagt wanneer er een steen op je voet valt en je geen weken out bent.
GA SYSTEMATISCH TE WERK
Misschien waren jullie van plan om kamer per kamer volledig te strippen. Dat kan, maar wij raden dit af. Als je zo te werk gaat, heb je immers op ieder moment van de werken verschillende soorten afval: metaal, hout, steen … Ga je echter systematisch te werk, dan kan je dit afval sorteren en voor iedere soort een andere afvalcontainer laten komen. In de meeste gevallen volstaat het om een container te huren voor bouw en sloopafval. Heb je specifieke materialen zoals asbest of groenafval dan huur je hiervoor een aparte container.
Idealiter begin je met het uitbreken van het glaswerk. Zo voorkom je eventuele ongelukken met een steen die door het glas gaat in een latere fase. Daarna kan je alle valse plafonds en houtstructuren aanpakken. Zo krijg je wellicht ook een duidelijk zicht op alle leidingen (verwarming, elektriciteit …). Zijn deze aan vervanging toe, gooi het metaal ervan dan niet meteen weg maar breng het naar een metaalverkoper. Zo levert het afval je nog een extraatje op. Begin pas na dit alles met het afbreken van daken en muren.
OPGELET VOOR DRAAGMUREN EN SCHOUWEN
Breek niet zomaar de eerste de beste muur uit. Het is belangrijk om je vooraf goed te informeren, zodat je weet wat mag/kan en wat niet. Wil je bijvoorbeeld een draagmuur uitbreken, dan moet je hier vooraf een bouwvergunning voor aanvragen. Je bent in dat geval ook verplicht om een architect te betrekken bij je werken. Ook een schouw breek je beter niet zomaar af zonder te weten waar je aan begint. Veelal heeft een schouw immers een dragende functie. Staat de schouw tegen een muur die grenst aan je buren, dan kan het uitbreken ervan scheuren veroorzaken bij jouw buren. Dus wees je daar goed van bewust.
HOEVEEL TIJD MOET JE VOORZIEN VOOR AFBRAAKWERKEN?
Staat je eerste aannemer al klaar om aan de slag te gaan bij jullie? Dan is het belangrijk om hem een realistische aanvangsdatum te geven. Probeer daarom uit te stippelen hoe jullie het afbraakproject concreet zien. Lijst eerst en vooral op wat allemaal moet gebeuren en plan vervolgens alle taken in. Belangrijke vragen die je je moet stellen (en die een grote impact zullen hebben op de duur van het afbraakproject) zijn of jullie enkel in het weekend kunnen afbreken of dat er gedurende de werkweek ook vooruitgang kan worden geboekt? Zullen jullie het volledige afbraakproject met twee afwerken of kunnen jullie rekenen op een grote achterban van handige Harry’s?
TOCH EXTRA HULP NODIG?
Merk je halverwege dat de zaken niet zo snel gaan als initieel gedacht, dan kan je nog altijd een aannemer onder de arm nemen. Het grote voordeel bij renovatieprojecten is dat je beroep kan doen op het verlaagd btw-tarief van 6%. Hier zijn echter een paar voorwaarden aan verbonden. Jouw woning moet ouder zijn dan 10 jaar en uitsluitend als privéwoning dienen of slechts een ‘bijkomstig’ gedeelte hiervan mag gebruikt worden om je beroep uit te oefenen.
Meer informatie hierover lees je hier.