Op de werf is veiligheid een prioriteit. Arbeidsongevallen komen helaas vaak voor, terwijl de meesten wel vermeden kunnen worden. Remondis Corneillie biedt eenvoudige en effectieve tips om de veiligheid op de werf te verhogen en de risico’s op ongevallen te verminderen.
Vaak voorkomende ongevallen op de werf
Jaarlijks gebeuren heel wat incidenten op de werf. Uit de statistieken van FEDRIS blijkt dat in 2021, 8341 arbeidsongevallen op de werf werden geregistreerd.
Vaak voorkomende ongevallen in de bouwsector zijn:
- Vallende materialen die letsel veroorzaken
- Struikelen over materialen die op de grond liggen
- Van een stelling, dak of ladder vallen
- Ongevallen met machines en voertuigen
- Ongevallen door een elektrische schok
Het positieve nieuws is dat deze ongevallen vermeden kunnen worden. Bij Remondis Corneillie hechten we belang aan de veiligheid op de werf en daarom delen we enkele nuttige tips om de veiligheid op de werkplek te verhogen en het risico op dergelijke incidenten te verminderen.
Hoe kan je ongevallen op de werf voorkomen
- Beschermende kledij: Een helm of een fluovest zijn misschien niet altijd even fashionable, maar deze kunnen wel je leven redden. Loop je op een werf? Draag dan een helm, veiligheidshandschoenen, een veiligheidsbril en stevige werkschoenen. Met een fluohesje val je extra op.
- Werk voorzichtig met gevaarlijk materiaal: Bij het gebruiken van messen, hamers, schoppen enzovoort, kan een kleine afleiding grote gevolgen hebben. Daarom is het van belang om altijd voorzichtig en aandachtig te zijn bij het gebruik van materiaal.
- Laat je voertuigen en materialen regelmatig controleren: Zorg voor regelmatige controles van de voertuigen en materialen. Dit draagt bij aan de veiligheid en efficiëntie van het werken op de werkplaats en bovendien verlengt het ook de levensduur van je apparaten. Twee vliegen in één klap dus.
- Houd de werf opgeruimd: Een proper en een goed georganiseerde werkomgeving helpt bij het voorkomen van ongevallen. Zorg ervoor dat er geen losse materialen rondslingeren, zo is er minder kans dat jij of jouw collega’s over het materiaal struikelen of dat er materiaal op hun valt.
- Zorg voor jezelf: Bij fysiek uitdagende jobs is het ook belangrijk om zorg te dragen voor je lichaam. Je kan lichamelijke ongemakken vermijden door:
- Regelmatig te stretchen: Dit houdt je spieren soepel en kan blessures helpen verminderen.
- Naar je lichaam te luisteren: Luister naar de signalen die jouw lichaam geeft. Neem bijvoorbeeld tijd om te rusten en te hydrateren bij het werken in tropische temperaturen. Lees hier meer tips over hoe je het hoofd koel kan houden op de werf.
- Neem een juiste houding aan: Een verkeerde houding kan leiden tot langdurige problemen aan de rug en gewrichten.
Verplichte basisveiligheidtraining
Het Koninklijk Besluit van 07 april 2023 gepubliceerd op 14 april 2023 stelt dat elke aannemer verplicht is om zijn werknemers een basisopleiding in veiligheid te geven voor ze beginnen werken op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen.
Deze verplichte training, met een minimumduur van acht uur, is ontworpen om werknemers bewust te maken van potentiële risico's op de bouwplaats, of deze nu voortvloeien uit hun eigen taken of die van anderen.
Er zijn echter uitzonderingen op deze regel: werknemers worden verondersteld deze basisveiligheidsopleiding te hebben gevolgd als ze een attest kunnen voorleggen dat aantoont dat ze de vereiste kennis hebben verworven, of als ze kunnen bewijzen dat ze in de afgelopen tien jaar minimaal vijf jaar ervaring hebben opgedaan op een tijdelijke of mobiele bouwplaats. Indien mogelijk moet deze opleiding worden gegeven voordat de werknemers hun werkzaamheden op de bouwplaats beginnen, maar in elk geval binnen een maand nadat ze hun taken hebben opgestart.
De basisveiligheidsopleiding moet worden gevolgd bij organisatoren die een kwaliteitsborgingssysteem toepassen. Alle voorwaarden kan je hier raadplegen.
Remondis Corneillie
Bij Remondis Corneillie hechten we groot belang aan veiligheid op de werkplek. Daarom hopen we met deze tips bij te dragen aan het voorkomen van ongevallen. Ook tijdens het leveren van bouwstoffen of het plaatsen en ophalen van afvalcontainers op de bouwwerf, houden onze chauffeurs rekening met de veiligheid van de werknemers die op dat moment aan het werk zijn.
Heb je vragen of opmerkingen. Neem dan gerust contact op, we helpen je graag verder.