Zomer, zon, zee, strand en naar je favoriete vakantieland? Als het meezit, hoef je zelf geen zuiderse oorden op te zoeken om te vertoeven in tropische temperaturen, want in ons Belgenlandje kunnen de temperaturen ook aardig oplopen. Gezellig voor al wie verlof neemt, misschien net iets minder gezellig voor wie naarstig (buiten) doorwerkt. Daarom geeft Remondis Corneillie enkele tips om het hoofd koel te houden op de werf.
Ochtendstond heeft goud in de mond.
Overweeg om je werkschema aan te passen en vroeger van start te gaan. Zware inspanningen plan je beter ‘s morgens in. Naarmate de dag vordert, stijgen de temperaturen en doe je het beter rustiger aan.
Draag luchtige kledij en lichte kleuren
Wanneer de temperaturen stijgen, is de keuze van kledij van groot belang. Stoffen zoals katoen en linnen zijn bijzonder gunstig omdat ze goed ademen en vocht absorberen, dit helpt met het afvoeren van lichaamswarmte. Verder adviseren we ook om lichtgekleurde kledij te dragen. Lichte kleuren zoals wit, reflecteren zonlicht in plaats van het te absorberen, zoals donkere kleuren. Let op, ben je verplicht om veiligheidskledij te dragen? Draag deze dan ook op de warmere dagen, safety first.
Draag een pet of helm
Het is belangrijk om het hoofd te beschermen tegen directe zonnestralen. Het dragen van een pet of helm kan je helpen om een zonneslag of oververhitting te voorkomen. Het helpt niet alleen om de directe impact van de zon op je hoofd te verminderen, maar het biedt ook een beetje schaduw. Werk je lang op één en dezelfde plaats, kies er dan voor om een parasol te gebruiken.
Neem vaker pauzes in de schaduw
Om oververhitting en uitputting te voorkomen, is het belangrijk om regelmatiger pauzes in de schaduw te nemen. Eveneens het ideale moment om je lichaam weer energie te geven door water te drinken en iets lichts te eten.
Eet kleinere porties
Wist je dat de grootte van maaltijden invloed kan hebben op je lichaamstemperatuur? Bij grotere hoeveelheden heeft je lichaam meer warmte nodig hebben om het voedsel te verteren. Daarom raden we aan om regelmatig kleinere porties te eten in plaats van één grote portie.
Vermijd koffie en thee
Hoewel het voor velen een dagelijkse gewoonte is om een kopje koffie of thee te drinken in de ochtend, kunnen deze dranken een dehydraterend effect hebben. Ze bevatten cafeïne die de vochtbalans van je lichaam kan verstoren en dan vooral bij hogere temperaturen wanneer je lichaam al extra vocht verliest door het zweten.
Drink voldoende water
Bij warm weer is het van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je genoeg water binnenkrijgt. Door de hogere temperaturen ga je meer zweten, wat uiteindelijk kan leiden tot uitdroging. Wij raden aan om minstens twee liter water te drinken.
Gebruik goede zonnecrème met een hoge factor
Tijdens de zomermaanden is het belangrijk dat je voldoende bescherming biedt aan je huid. Het aanbrengen van zonnecrème speelt hier een essentiële rol. Wij raden aan om je regelmatig in te smeren met zonnecrème van goede kwaliteit en met een hoge beschermingsfactor. Als je je niet insmeert met zonnecrème dan kunnen de schadelijke uv-stralen van de zon zowel op korte als lange termijn je huid beschadigen.
Koel de polsen en nek
Het koelen van de polsen en de voeten met koud water zal je lichaam een verkoelend effect geven waardoor je de werkdag iets gemakkelijker en koeler zal doorstaan. Als je nog steeds het gevoel hebt dat je het te warm hebt, overweeg dan om een natte handdoek te gebruiken en deze op je nek of voeten te leggen.
Schakel onnodige warmtebronnen uit
Apparaten zoals elektronica, machines,... geven warmte af tijdens hun werking. We raden daarom aan om onnodige warmte genererende apparaten uit te schakelen of tot een minimum te beperken. Het uitschakelen van deze apparaten kan helpen om de algemene temperaturen op de werkplek te verlagen.
Hoe herken je oververhitting?
Het is belangrijk om de symptomen van oververhitting snel te herkennen, zodat je adequaat kan reageren. Oververhitting treedt op door uitdroging en vochtverlies.
Symptomen van oververhitting kunnen onder andere zijn:
- Veel zweet
- Bleek of rood zien
- Hoofdpijn, duizeligheid, braken
- Ernstige vermoeidheid en soms flauwvallen
Als je merkt dat iemand op de werkplek tekenen van oververhitting vertoont, volg dan de volgende stappen:
- Verplaats de persoon naar een koele plaats, dit kan binnen of in de schaduw zijn.
- Verwijder warme kledij.
- Laat de persoon iets zout drinken of eten.
- Als de toestand van de persoon niet verbetert, aarzel dan niet om de hulpdiensten te bellen via het nummer 112.
Beroep doen op onze diensten tijdens de zomermaanden? De collega’s van Remondis Corneillie blijven actief!