Wat is een dode hoek?

De dode hoek is de zone rondom het voertuig die de chauffeur niet kan zien. Bij vrachtwagens bevindt dit gebied zich zowel voor, als rechts naast de cabine. De bestuurder zit namelijk zo hoog dat hij letterlijk over je heen kijkt. Het gevaar? Bij dodehoekongevallen worden andere weggebruikers aangereden omdat ze niet (genoeg) in het oog springen. Vaak gaat het om zware ongelukken, waarbij voetgangers of fietsers betrokken zijn. Reden te meer om alles op alles te zetten om dodehoekongevallen te voorkomen!

Wist je dat … we jaarlijks gemiddeld 50 dodehoekongevallen met vrachtwagens in ons land optekenen? Die gebeuren vooral overdag en op weekdagen.

Dode hoek

Dodehoekongevallen vermijden

Gelukkig zijn er twee tools op de markt, die het zicht van chauffeurs significant vergroten en de verkeersveiligheid verhogen: de dodehoekspiegel en -camera. In Europa is het al jarenlang verplicht om elke vrachtwagen hiermee uit te rusten. Een woordje uitleg!

Dodehoekspiegels

De dodehoekspiegel wordt gemonteerd op de bestaande (zij)spiegel, of de huidige spiegel wordt vervangen door een complete dodehoekspiegel. Het resultaat is steeds hetzelfde: de ruimte die de vrachtwagenchauffeur niet kan waarnemen, wordt een flink stuk kleiner. Maar daarvoor is het wel essentieel dat de dodehoekspiegel correct afgesteld is, precies op maat van de zitpositie van de bestuurder.

Dode hoek spiegel

Dodehoekcamera’s

Het tweede hulpmiddel is een dodehoekcamera, die rechts op de vrachtwagen wordt geïnstalleerd. Hij is verbonden met een monitor in de cabine, zodat de chauffeur continu kan zien of er andere weggebruikers plaatsnemen naast het voertuig. Zo gaat zijn zicht er stevig op vooruit.

Containerverhuur Remondis Corneillie investeert voor al haar vrachtwagens in dodehoekspiegels en twee dodehoekcamera’s. Zo zetten we maximaal in op de verkeersveiligheid. Toch zijn er nog steeds zones die de chauffeur niet kan zien. Oplettendheid blijft dus de sleutel, zowel voor de bestuurder als de andere weggebruikers.

Aandachtspunten voor zwakke weggebruikers

Ook als voetganger of fietser draag je een belangrijke verantwoordelijkheid in het verkeer. Door enkele basisregels in praktijk te brengen, vermijd je dat je plaatsneemt in de dode hoek van een vrachtwagen. We zetten de voornaamste richtlijnen op een rij:

 • Net voor de vrachtwagen bevind je je buiten het gezichtsveld van de chauffeur. Positioneer je jezelf toch voor het voertuig, bijvoorbeeld aan een kruispunt of een stoplicht? Laat een ruimte van minstens vier meter volledig vrij, zodat je goed opvalt.
   
 • Ook vlak naast de vrachtwagen sta je op een gevaarlijke strook. Hier raden we aan om minstens drie meter achter de vrachtauto te blijven en je rechts te houden.
   
 • Panikeer niet als je plots toch in de dode hoek van een vrachtwagen belandt. In dat geval kan je je best naar de veilige stoep of berm begeven. Ben je met de fiets? Stap dan eerst af.
   
 • Probeer oogcontact te maken met de chauffeur. Als jullie blikken elkaar kruisen, ben je zeker dat hij je heeft opgemerkt. Met een duidelijk handgebaar geef je aan dat je gaat oversteken, of een andere manoeuvre uitvoert.
   
 • Wil de vrachtwagen een rotonde oprijden, of net verlaten? Laat je van je hoffelijkste kant zien en geef altijd voorrang. Zo kan je een dodehoekongeval vermijden, want op een rond punt zit je nogal snel in de dode hoek als fietser of voetganger.

Algemene tips om veilig de baan op te gaan

Ook ver buiten de dode hoek, is veilig verkeersgedrag een absolute must! Daarom sluiten we af met hands-on tips, om steeds toe te passen als je de openbare weg betreedt. Het doel? Het aantal verkeersongevallen tot nul reduceren.

Verkeerstips voor bestuurders van motorvoertuigen

 • Haast en spoed is zelden goed, en dat geldt zeker in het verkeer. Respecteer altijd de snelheidsregels!
 • Propere ruiten en spiegels zijn noodzakelijk voor een haarscherp zicht. Geef ze dus regelmatig een flinke poetsbeurt.
 • Staan de autolichten op punt? Werken de remmen naar behoren? Zorg ervoor dat je voertuig volledig in orde is en laat hem geregeld onderhouden.
 • Draag altijd een gordel, want dit kan je leven redden

Verkeerstips voor zwakke weggebruikers

 • Oortjes of een koptelefoon laat je beter thuis. In het verkeer wil je zien én horen wat er rond je gebeurt.
 • Ook gezien worden is cruciaal. Draag een outfit in heldere kleuren, trek een fluovestje aan of pimp je rugzak met reflecterende elementen.
 • Onderweg met de fiets? Check zeker dat de beide lichten werken, zowel voor- als achteraan. Zo kan je bovendien een fikse boete vermijden. Het hoofd beschermen, doe je met een fietshelm.  

Met deze tips van Containerverhuur Remondis Corneillie in het achterhoofd, ben jij helemaal klaar om je in het verkeer te begeven. Voorzichtig op de baan, hè!