Een job in de bouwsector vraagt veel van je lichaam. Ergonomisch werken op de werf is dan ook cruciaal om fysieke klachten op lange termijn te voorkomen. Bovendien verhoogt een ergonomische werkhouding de veiligheid en de productiviteit, zowel bij jezelf als bij eventuele collega’s. Hoe breng je dit in de praktijk? Wij delen 7 tips om ergonomisch te werken, die jij meteen kan vertalen naar de bouwwerf. Rechte rug en lezen maar!

Werken in de bouw: de impact op het lichaam

Regelmatig bukken, zware materialen tillen, langdurig rechtstaan, ongemakkelijke posities aannemen in krappe ruimtes … Dat werken in de bouw fysiek belastend is, moeten we je niet vertellen. Uit cijfers van de VerV (Beroepsvereniging voor Ergonomie) bleek dat maar liefst 52 % van de Belgische bouwarbeiders in 2020 met rugproblemen kampte. Toch wordt er in deze sector weinig gesproken over ergonomie. Heel wat bouwvakkers klagen niet, verbijten de pijn en werken voort. Daar wil Remondis Corneillie verandering in brengen!

Het belang van een ergonomische houding op de werf

Ergonomisch werken is niet enkel belangrijk voor je lichaam, maar ook voor de veiligheid en de efficiëntie op de werf. Een slechte werkhouding kan op korte termijn leiden tot blessures, zoals een plotse spierverrekking. Maar evengoed kan het langdurige afwezigheden en chronische fysieke klachten, bijvoorbeeld hernia, veroorzaken. Wil je je job in de bouwsector zo lang mogelijk volhouden en vermijden dat medewerkers uitvallen? Dan is het des te belangrijker om een ergonomische houding aan te nemen!

7 tips om ergonomisch te werken op de werf

Hoe kan je ergonomisch werken op de werkplaats? Met kleine aanpassingen doe je je lichaam al een groot plezier. Wij zetten hieronder 7 makkelijk toepasbare tips op een rij.

  • Neem de juiste houding aan bij het tillen | Plaats je voeten langs beide kanten van het op te tillen object, buig door de knieën en houd je rug recht. Neem het materiaal zo dicht mogelijk bij je lichaam vast, verdeel het gewicht tussen de beide handen en til op heuphoogte. Houd het materiaal recht voor je, vermijd draaibewegingen en probeer er zo weinig mogelijk mee rond te lopen. Vraag zeker hulp indien nodig!
  • Investeer in hulpmiddelen en uitrusting | Door bepaalde gereedschappen en kledij aan te schaffen, verminder je de fysieke belasting. Denk bijvoorbeeld aan tilhulpen, hefapparatuur, trillingdempende handschoenen, kniebeschermers … Voor dakwerkers raden we schoenen aan met antislipzolen, die de stabiliteit verbeteren.
  • Integreer pauzes en afwisseling in je dagplanning | Neem je lange tijd dezelfde houding aan? Maak je meerdere uren op rij dezelfde bewegingen? Dan belast je specifieke spiergroepen. Vergeet niet om af en toe te pauzeren, of tussendoor van taak te wisselen.
  • Pas de hoogtes aan | Stem de werkhoogte af op de taak en op je lengte. Zo kan je onder andere werkbanken, werkbladen en zaagtafels flexibel verstellen in hoogte. Onnodig bukken of strekken is dan niet meer nodig.
  • Rust je voertuigen slim uit | Door bijvoorbeeld een opstaptrede te monteren op je bestelwagen, verminder je de belasting voor je knieën.
  • Bied je medewerkers een training aan | Werk je met een team? Om de juiste ergonomische werkhouding aan te nemen, is het essentieel dat je medewerkers op de hoogte zijn van het belang hiervan en de richtlijnen. Er bestaan verschillende opleidingen die hen hierover informeren.
  • Pas taken aan naargelang leeftijd | Het lichaam van een kwieke vijftiger is niet hetzelfde als dat van een frisse twintiger. Houd hier rekening mee wanneer je taken onder je teamleden verdeelt en ontlast collega’s die al vele jaren meedraaien waar mogelijk.

Naast ergonomie is ook veiligheid een topprioriteit op de bouwwerf. Arbeidsongevallen wil je absoluut vermijden. Remondis Corneillie deelt relevante aandachtspunten in de blogpost ‘Beter voorkomen dan genezen! Tips en advies om werkongevallen op de werf te vermijden.’

Lees het artikel en verminder het risico op arbeidsongevallen >>

Hoe draagt Remondis Corneillie bij aan een ergonomische werkhouding?

Remondis Corneillie draagt graag zijn steentje bij aan het ergonomisch werken op de werf. Huur je een afvalcontainer? Bij de levering denken wij na over de plaatsing en installeren we hem zo dicht mogelijk in de buurt. Op die manier beperken we de af te leggen afstand wanneer je zware materialen draagt. Onze afzetcontainers kan je makkelijk openen: je moet dus geen zware lasten over de rand tillen. Rolcontainers zijn dan weer uitgerust met wielen, zodat je er moeiteloos mee manoeuvreert op de bouwwerf. Denk je zelf aan manieren waarop wij kunnen bijdragen aan de ergonomie op de werkplaats? Laat het ons zeker weten, wij zijn één en al oor voor suggesties.

Remondis Corneillie is jouw betrouwbare partner voor het huren van afvalcontainers of het leveren van bouwstoffen. Wil je zelf afval storten? Daarvoor kan je terecht in ons containerpark in Brugge.