Het gazon, voor velen het pareltje van de tuin. Niets is mooier dan een groen en kort gemaaid grasperk. Maar staat tijdens de winter jouw perfect onderhouden grasmat plots veel te hoog, met een slordig uitzicht als gevolg? Wordt de verleiding groot om – onder een stralende winterzon –het gras perfect kort te maaien? Ons advies, wacht nog een beetje. Waarom? Lees hieronder even mee.

Wachten tot de lente?

Strenge winters beginnen meer en meer een uitzondering op de regel te worden. Tegenwoordig zijn onze winters nat en relatief warm. Met een behoorlijk lang gazon als resultaat. En dus kriebelt het bij vele Belgen om gras te maaien tijdens de wintermaanden. Toch is het beter om te wachten tot eind maart, begin april om de grasmaaier of grasrobot uit te halen.

De stelregel is: als het niet meer aan de grond vriest –  zowel overdag als ’s nachts – gedurende een langere periode, mag je gras beginnen maaien. Belangrijk is om geleidelijk aan te beginnen. Bij de eerste maaibeurt, rijd je het gras best nog niet te kort af.

Aangezien de seizoenen een tikje onvoorspelbaar zijn, is het misschien wel mogelijk dat je begin maart al kan starten met gras afrijden. Vriest het nog in maart? Wacht dan zeker nog even tot begin april om van start te gaan.

Gras en vriestemperaturen

An sich brengt vorst geen schade aan het gras toe. Echter wanneer het vriest, zal het gras niet groeien. Gras groeit onder invloed van zuurstof uit de lucht, voedingsstoffen opgenomen uit de bodem, licht en warmte.

Wat brengt dan wel schade aan tijdens de vorst? Stappen op het gazon! Als het gras bevroren is, breekt bij iedere stap die gezet wordt, het gras af. De voetstappen kunnen een tijdje blijven staan in het gras en gaan verkleuren. Het vraagt wat tijd vooraleer deze plekken opnieuw hersteld zijn.

Bovendien is het de ideale aanzet voor ziektes om opmars te maken in het beschadigde gazon.

Sneeuwschimmel is hier het bekendste voorbeeld van. De naam spreekt voor zich, een schimmelinfectie die zorgt voor lelijke plekken in het gazon. Een combinatie van aanleidingen zoals, temperatuur, vochtigheid, de ongezonde staat van het gras, zorgen ervoor dat de sneeuwschimmel z’n intrede kan doen.

Het gras voorbereiden op de eerste maaibeurt van het jaar

Heb je toch zin om er tegenaan te vliegen. Hou je van de buitenlucht en wil je iets te doen hebben? Dan kan je alvast starten met het gras voor te bereiden op de eerste maaibeurt.

Afhankelijk van de pH-waarde van de bodem, mag gras in het voor- en najaar bekalkt worden. Kalk zorgt ervoor dat de zuurtegraad van de bodem optimaal blijft. Een te zure grond zal de groei van het gras doen afremmen.

Ook dit is opnieuw een weersafhankelijk gegeven. Lijkt de vrieskou uit te blijven? Dan kan je beginnen kalken vanaf midden februari. Zoniet raden we je aan om deze klus eind februari, begin maart uit te voeren. Na het kalken, kan je jouw grasmat meststof geven. Afhankelijk van de soort meststof, bemest je het gras een drie à viertal weken na het kalken.

Van organische tot kunstmeststoffen, meststoffen in overvloed. Om de juiste keuze te maken, raden we je aan om een professional te raadplegen.

Zit al jouw werk erop, heb je in maart of april het gras al meerdere malen afgereden. Dan kan je beginnen met verticuteren. Nog nooit gehoord van verticuteren of wens je bruikbare tips? Lees dan zeker ons blog Gazon verticuteren: info en tips.

En wat als je nu toch gras afrijdt tijdens de wintermaanden?

Uiteraard is dit geen grote ramp. Is het een weloverwogen zet? Heb je het weerbericht in de gaten gehouden en worden er in de komende weken geen vriestemperaturen voorspeld? Dan kan een maaibeurt in principe geen groot kwaad als enkel de grastopjes werden afgereden.

Containerverhuur Remondis Corneillie helpt met je mee!

Moeten de voorbereidingswerken nog getroffen worden om een gazon aan te leggen? Of staat de tuin bomvol onkruid, planten, struiken of bomen die eruit moeten? Dan ben je bij Containerverhuur Remondis Corneillie aan het juiste adres!

Bij ons kan je -zowel als particulier of professional- terecht voor huren van afvalcontainers voor groenafval en boomstronken of kan je zelf groenafval komen storten op ons containerpark.

Heb je nog verdere vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren via het contactformulier of telefonisch via 050/ 312 144. Wij helpen je graag en met een glimlach verder!