Gras verticuteren, je hebt er misschien al van gehoord. Een werk dat niet zo eenvoudig is als gras afrijden en daarenboven een pak arbeidsintensiever en tijdrovender. Daarom is het belangrijk dat -vooraleer je aan deze karwei begint- je goed geïnformeerd en voorbereid bent. Containerverhuur Remondis Corneillie helpt je hierbij met veel plezier.

Waarom je gazon verticuteren?

Het doel van verticuteren is tweedelig. Enerzijds ontlucht de bodem en anderzijds wordt het kruid, mos en oud gras uitgereden. Met de pinnen van de verticuteermachine wordt de bovenste laag van de grasmat weggehaald en worden de graswortels volledig doorgesneden. Door de ontluchting van het gazon krijgt het een betere absorptie van water, voedingsstoffen en lucht. Wat uiteindelijk resulteert in een mooi, vol en gezond grasperk.

Gazon tweemaal per jaar verticuteren

Idealiter verticuteer je het gazon tweemaal per jaar. Eenmaal in het voorjaar (liefst rond midden à eind april) en eenmaal in het najaar (liefst rond september-oktober).

Voorzie voldoende tijd voor dit werk. Zeker als je een groot grasperk moet bewerken, zal je hier toch enige tijd aan besteden. Voorzie voor een gazon van 500 m2, 1 à 2 dagen werk. Misschien is het ook wel handig als iemand je bij dit klusje kan helpen. Want met twee gaat alles vlotter. Houd er daarenboven rekening mee dat het gras droog moet zijn. Volg het weerbericht. Volle zon en een beetje wind zijn de ideale weersomstandigheden om te gaan verticuteren.

Hoe verticuteer je je gazon?

Het belangrijkste om te verticuteren: een goede verticuteermachine. Er bestaan verschillende soorten verticuteermachines. Van elektrisch tot benzine en met verschillende vermogens. Jouw keuze hangt sterk af van het aantal m2 die je moet verticuteren. Voor een klein gazon kan je perfect aan de slag met een verticuteermachine op elektriciteit.

Echter is het al snel handig om een machine op benzine te gebruiken wanneer je een groot oppervlakte te lijf moet gaan. Je kan zelf een machine kopen of huren bij een professioneel verhuurbedrijf. Of ga eens ten rade bij familie of vrienden om hun machine te ontlenen.

Vooraleer je verticuteert, rijd je eerst het gras goed kort af. Ook kan je eventueel het mos op voorhand bestrijden met een (organisch of chemisch) bestrijdingsmiddel. Als je van start gaat met het verticuteren rijd je met de machine eerst in de lengte van het gazon. Vervolgens laat je het uitgereden gras wat liggen en laat het drogen aan wind en zon. Dit maakt het veel eenvoudiger om het gras nadien samen te harken en op te rakelen. Eenmaal dit gebeurd is, verticuteer je het gras voor een tweede maal in de breedte. Laat opnieuw het gras wat drogen om vervolgens op te rapen.

Eenmaal dit werk gedaan is, raden we jou aan om nogmaals met de grasmachine over het gazon te gaan. Je zal ervan opkijken hoeveel gras er nog meekomt.

Merk je dat er hier en daar wat kale plekken zitten in het gras, hark dan deze stukjes, voeg wat losse aarde toe en strooi wat graszaad. Het is ook belangrijk om het gras - na het verticuteren - gazonmest te geven. Schrik niet hoe het gras eruit ziet na een verticuteerbeurt. Na enkele weken (zo’n 3 à 4) zal jouw gazon stralen als nooit tevoren.

Afvalcontainer huren voor je groenafval

Een grote hoeveelheid aan oud gras? Huur dan een afvalcontainer voor groenafval bij Containerverhuur Remondis Corneillie! Op onze website kan je via de handige simulator bereken hoeveel de huur van deze afvalcontainer jou zal kosten. Daarnaast kan je ook terug vinden of wij een afvalcontainer brengen naar jouw gemeente.

Heb je nog verdere vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren via het contactformulier, sales@remondiswestvlaanderen.be of 050/ 312 144. Wij helpen je graag en met een glimlach verder!