Het plannen van een verbouwing kan soms als een enorme uitdaging voelen. Van het kiezen van de juiste aannemers tot de financiering van het project, de lijst met dingen die je moet regelen, lijkt soms eindeloos. En daarbovenop komt nog de vraag: heb ik een vergunning nodig voor mijn verbouwingswerken? In dit artikel helpen we je door de wirwar van regels en uitzonderingen.  Alles in detail nagaan? Dat kan op de website van https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/. 

Wanneer heb ik een vergunning nodig voor mijn binnenrenovatie? 

  • Opsplitsen van je woning : Ben je van plan een woning op te splitsen in appartementen, studio’s of kamers dan is een vergunning verplicht. Hetzelfde geldt voor het verminderen van het aantal wooneenheden, zoals het samenvoegen van appartementen. Er zijn echter uitzonderingen: wanneer je je woning transformeert in een zorgwoning of voor toeristisch verhuur, zoals een B&B, dan is er geen vergunning nodig.
  • Onderhoudswerken: Eenvoudige onderhoudswerken, zoals het vervangen van ramen, schilderen van gevel enzovoort, vereisen geen vergunning.
  • Werken die de stabiliteit beïnvloeden: Alle werken die bijdragen tot de stabiliteit van een woning, zijn vergunningsplichtig. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan het uitbreken van een steunmuur. 
  • Wanneer ben je meldingsplichtig? 
    Bij bepaalde werken ben je niet vergunningsplichtig maar heb je wel een meldingsplicht als aan deze voorwaarden wordt voldaan. Belangrijk is om steeds na te gaan bij de gemeente waar je werken uitvoert of je al dan niet vergunnings- of meldingsplichtig bent.

 Wanneer heb ik een vergunning nodig voor mijn buitenrenovatie?

  • Uitbreiding van een woning: Het uitbreiden van een woning is vergunningsplichtig. Onder bepaalde voorwaarden wordt de vergunningsplicht vervangen door een meldingsplicht. Dit betekent dat wanneer je een veranda of een carport die tegen de zijgevel staat wilt bouwen, de vergunningsplicht vervangen kan worden door een meldingsplicht. Je moet voldoen aan voorwaarden, die kan je hier vinden. 
  • Verharding: Bij het aanleggen van een terras, oprit, kunstgras,... is een vergunning verplicht. Onder bepaalde voorwaarden kunnen verhardingen naar de voordeur (tot 1,5 meter breed) en naar de garage (tot 3 meter breed) vrijgesteld worden van een vergunningsplicht. Bij parkeerplaatsen in de voortuin is er steeds een vergunning nodig. 

Daarnaast kunnen sommige niet–overdekte constructies zoals terrassen, kunstgras, kiezelpaden, dolomiet, tuinpaden, op de grond geplaatste zonnepanelen, gemetste barbecues en een propaangastank onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld worden van vergunningsplicht. Het aanleggen van een niet-overdekte constructie zoals een terras of zwembad kan tot 80m² vrijgesteld worden.

  • Vrijstaande bijgebouwen: Bouw je een tuinhuis, schuurtje, poolhouse, serre of garage, dan is een vergunning nodig. Echter in bepaalde gevallen word je vrijgesteld.
  • Reliëfwijziging en bomen: Voor het aanplanten van hagen, bomen, struiken, enzovoort heb je geen vergunning nodig. Maar bij het ontbossen, het wijzigen van reliëf, het vellen van hoogstammige bomen is een vergunning verplicht. Er zijn voorwaarden waar de vergunning voor het vellen van hoogstammige bomen en reliëfwijzigingen kan worden vrijgesteld.

Wanneer moet ik een architect inschakelen?
Wanneer een vergunning vereist is voor het uitvoeren van de werken, dan is een samenwerking met een architect meestal verplicht. Er zijn echter vrijstellingen waardoor je geen architect hoeft in te schakelen. Je kan de volledige lijst met de voorwaarden voor een vrijstelling hier bekijken.

Hoe kan Remondis Corneillie je helpen bij je verbouwingen?
Bij het plannen van je verbouwingen is het niet alleen belangrijk om over de vergunning na te denken en aan te vragen, maar ook over wat je zal doen met het afval dat zich opstapelt tijdens de verbouwingen. Je kan je bouw- en sloopafval naar het Remondis Corneillie containerpark brengen of je kan een Remondis Corneillie afvalcontainer huren, een ideale oplossing bij grote hoeveelheden afval. 

Heb je vragen of twijfel je welke afvalcontainer je moet huren? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.