Ben je van plan om je huis te renoveren? Kan een overheidsgebouw een grondige opknapbeurt gebruiken? Je kan zelf de mouwen oprollen of een aannemer inschakelen. Ga je voor optie twee, dan wil je natuurlijk kunnen rekenen op een betrouwbare aannemer voor je renovatie, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Hoe vind je de juiste specialist in een zee van bouwbedrijven? Wij helpen je om in vier stappen een goede aannemer te kiezen!

#1 Maak een helder plan

Een aannemer zoeken, doe je niet in het wilde weg. Zorg eerst dat je een duidelijk doel voor ogen hebt, bepaal de prioritaire taken en leg je beschikbare budget vast. Ga je specifieke renovatiewerken zelf uitvoeren? Wil je liever alle to do’s uitbesteden aan een betrouwbare aannemer? Stuk voor stuk relevante vragen om te beantwoorden! Bovendien zijn er regels om in gedachten te houden. Wanneer je als particulier aanspraak wil maken op premies, bijvoorbeeld Mijn VerbouwPremie, moet je voor de meeste renovatiewerken samenwerken met een aannemer die een btw-nummer kan voorleggen. In sommige situaties moet die aannemer ook gecertificeerd zijn. Voor de renovatie van een overheidsgebouw moet hij verplicht een certificaat op zak hebben, anders mag hij de opdracht niet uitvoeren. Meer info hierover vind je op de website van de FOD Economie.

Mijn VerbouwPremie bundelt verschillende renovatiepremies voor eigenaar-bewoners van een woning, appartement(sgebouw) of niet-woongebouw. We lichten de premie toe in een transparant artikel.

Naar de blog over Mijn VerbouwPremie >>

#2 Pols naar betrouwbare aannemers voor je renovatie

Van zodra je plannen concreet zijn, kan je op zoek gaan naar een geschikte aannemer voor je renovatie. Check bijvoorbeeld bij familie, vrienden, collega’s, kennissen … die in het verleden al samenwerkten met een aannemer. Kunnen zij iemand aanbevelen? Zijn ze tevreden over de uitvoering en service van een specifiek aannemersbedrijf? Neem je een architect onder de arm, dan kan hij je hier ongetwijfeld in adviseren op basis van zijn praktijkervaringen. Verder kan je online uitkijken naar aannemers in de buurt of bouwgerelateerde websites raadplegen. Idealiter kom je zo tot twee à drie partijen die in aanmerking komen voor jouw renovatieproject. Beperk je nooit tot één bedrijf, maar zorg dat je verschillende aannemers kan vergelijken.

#3 Doe research naar de achtergrond van aannemers

Vervolgens neem je de potentiële aannemers voor je renovatie grondig onder de loep. Bestudeer hun website en socialemediakanalen, check referenties en peil bij klanten naar hun ervaringen. Zo krijg je een beter zicht op de dienstverlening en kwaliteitsgraad. Bij een overheidsopdracht moeten aannemers aan bepaalde voorwaarden voldoen. Via de database van de FOD Economie kan je erkende aannemersbedrijven makkelijk opzoeken. Wil je zeker zijn dat je een aannemer overweegt die legaal werkt en in goede papieren zit? Via de Kruispuntbank voor Ondernemingen ga je na of hij over de juiste expertise beschikt om jouw renovatiewerkzaamheden uit te voeren. Companyweb geeft je dan weer een blik op de financiële situatie.

Tip: vind je een aannemer niet terug in de lijst van erkende aannemersbedrijven van de FOD Economie? Geen paniek, dit geeft enkel aan dat de onderneming niet voor overheidsinstanties werkt. Je kan nog steeds een perfect betrouwbare aannemer op het oog hebben.

#4 Vraag en vergelijk offertes van aannemersbedrijven

Je hebt nu een lijst van aannemers die je wil aanschrijven. Contacteer hen om een complete offerte voor jouw renovatie op te maken, inclusief voorwaarden en waarborgen. Zo vermijd je dat je tijdens de uitvoering voor voldongen feiten komt te staan. Van zodra je alle offertes ontvangen hebt, is het aan jou om ze zorgvuldig te vergelijken. Waar liggen de prijsverschillen? Het gebruik van bepaalde kwalitatieve materialen kan het kostenplaatje bijvoorbeeld omhoogstuwen. Als je samenwerkt met een architect kan je gerust advies inwinnen. Of vraag de aannemer in kwestie om een woordje uitleg. Peil ook naar de garanties en de betalingsvoorwaarden, zodat je weet of een voorschotfactuur van toepassing is en hoeveel dit voorschot exact bedraagt. Ten slotte check je zeker wanneer de aannemer de renovatie kan aanvatten. De startdatum kan je beslissing voor een bepaalde partner sterk beïnvloeden.

Tip: voorschotfacturen zijn normaal in de bouwsector. Vermijd echter dat je een overdreven hoog voorschot betaalt en laat alle afspraken duidelijk vastleggen in een contract.

Wij wensen je heel veel succes met je renovatieproject! Denk je alvast vooruit, naar de afvalinzameling die de werken teweegbrengen? Bij Remondis Corneillie ben je aan het juiste adres om een afvalcontainer te huren. Of je brengt het bouw- en sloopafval eigenhandig naar ons containerpark in Brugge. Neem gerust contact met ons op.