Ga je een pand renoveren of verbouwen? Een premie aanvragen wordt binnenkort een stuk eenvoudiger. De Vlaamse overheid wil groen en energiezuinig wonen extra aanmoedigen door de administratie te vereenvoudigen en de verschillende renovatiepremies te bundelen in Mijn VerbouwPremie. Wat verandert er voor jou? Remondis Corneillie leidt je rond in het vernieuwde premielandschap.

Wat is Mijn VerbouwPremie?

Wie renoveert of investeert in energiebesparende technieken kan best een financieel steuntje gebruiken. Goed nieuws: vanaf 1 oktober 2022 introduceert de Vlaamse overheid Mijn VerbouwPremie, een nieuw systeem dat de huidige Vlaamse renovatiepremies en de premies van Fluvius zal vervangen. Voortaan hoef je als particulier of bedrijf maar één premie aan te vragen en dat via één digitaal loket. Handig!

Hoe werkt Mijn VerbouwPremie?

Doelgroep

Ben je eigenaar-bewoner van een woning, appartement, appartementsgebouw of niet-woongebouw (zoals een kantoor)? Of verhuur je er een via een sociaal verhuurkantoor? Dan kan je vanaf 1 oktober Mijn VerbouwPremie aanvragen om je financieel te ontlasten bij de renovatiewerken. Ben je privaat verhuurder of niet eigenaar-bewoner? Dan geniet je van de premie bij een investering in isolatiewerken of hernieuwbare energie.

De waarde van de premie hangt af van de inkomenscategorie waarin je verdeeld wordt. Zit je in de laagste categorie (of ben je verhuurder via een sociaal verhuurkantoor), dan betaalt de overheid 50 % van je factuur terug. De middelste categorie geniet een terugbetaling van 35 % en de hoogste inkomenscategorie (of een privaat verhuurder/niet eigenaar-bewoner) heeft recht op een vast bedrag per vierkante meter. Wil je weten tot welke categorie je behoort? Meer info vind je op de site van de Vlaamse overheid.

Werken

We lijsten hieronder even op welke renovatiewerken in aanmerking komen voor een premie:

  • Dak: isolatie en renovatie
  • Buitenmuur: isolatie en renovatie
  • Vloer: isolatie en renovatie
  • Ramen en deuren: glas en buitenschrijnwerk
  • Binnenrenovatie: binnenmuren, plafonds en trappen
  • Hernieuwbare energieproductie: zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler
  • Elektriciteit en sanitair

Voor ieder van deze categorieën kan een aanvrager per gebouw en per vijf jaar een aanvraag indienen. Investeer je in een zonneboiler, warmtepomp of warmtepompboiler? Dan kan je slechts per tien jaar een verzoek indienen. Benieuwd welke premies je kan aanvragen en wat jouw premiebedrag is? Bereken je premie online via de handige simulator van de Vlaamse overheid.

Voorwaarden

Jouw premie aanvragen mag dan stukken eenvoudiger worden, toch zijn er een aantal voorwaarden verbonden aan de Mijn VerbouwPremie. Zo moeten de gerenoveerde daken, buitenmuren en vloeren ook geïsoleerd zijn om een premie te ontvangen. Ook gelden er aparte regels voor appartementsgebouwen en meergezinswoningen, die hier in detail te raadplegen zijn. Neem daarom rustig je tijd om alle voorwaarden op de site van de Vlaamse overheid door te lezen, voordat je begint aan de renovatiewerken. Een aanvraag versturen kan vanaf 1 oktober 2022 via www.Mijnverbouwpremie.be

Welke premies moet je apart aanvragen?

Niet alle premies van Fluvius worden geïntegreerd in Mijn VerbouwPremie. Heb je als individu of bedrijf interesse in financiële steun, dan zijn er een aantal premies die je nog apart moet aanvragen. Hieronder bespreken we er enkele:

EPC-labelpremie

Heb je als particulier een EPC-label D, E, F uit 2019 of later? Als je binnen de vijf jaar jouw EPC-label opkrikt met een uitvoerige renovatie, dan kan je aanspraak maken op een EPC-labelpremie van Fluvius, boven op je individuele premies. De financiële injectie schommelt tussen de € 2.500 en € 3.750 voor appartementen en wooneenheden, en tussen de € 2.500 en € 5.000 voor een woning.

Meer weten over de premie en hoe ze aan te vragen? Neem een kijkje op de Fluvius-website 

Premie warmtepomp

Heb je een geothermische waterpomp, lucht-waterwarmtepomp, lucht-luchtwarmtepomp of een hybride warmtepomp laten plaatsen door een gecertificeerde installateur? Dan voorziet Fluvius een tegemoetkomende premie voor jouw energiezuinige ambities. De bedragen zijn afhankelijk van het type warmtepomp en gaan tot € 4.800 voor particulieren en € 57.000 voor bedrijven.

Meer weten over de premie en hoe ze aan te vragen? Neem een kijkje op de Fluvius-website >>

Premie zonnepanelen

Liet je in 2021 nieuwe zonnepanelen plaatsen door een gecertificeerde installateur? Beschikken ze over een omvormvermogen van maximaal 10 kVA? Tot eind 2022 trakteert Fluvius haar klanten op een eenmalige premie van maximaal € 1.800 voor particulieren en € 1.500 voor bedrijven.

Meer weten over de premie en hoe ze aan te vragen? Neem een kijkje op de Fluvius-website 

Nieuwsgierig naar meer aantrekkelijke premies? Op de website van Fluvius vind je een handig overzicht van energiebesparende inspanningen die beloond worden. Lees meer 

Wat met de BENO-pass?

Wie onze vorige blogs in de gaten hield, is volledig vertrouwd met de voordelen van BENOveren. De BENO-pass, die uitgevoerde BENOvaties automatisch bijhoudt en je na drie energiebesparende investeringen beloont met een totaalrenovatiebonus, zal helaas niet meer opgestart kunnen worden na 30 juni 2022. Zat je al in een traject voor een totaalrenovatiebonus? Dan loopt de BENO-pass voor jou nog verder. Zo gaan je inspanningen niet verloren.

Mijn VerbouwLening

Wat is Mijn VerbouwLening?

Is een premie onvoldoende om je renovaties of verbouwingen te verwezenlijken? Dan biedt de Vlaamse overheid de mogelijkheid om renteloos een lening aan te gaan met Mijn VerbouwLening. Met een lening tot € 60.000 heb je een stevige financiële ondersteuning voor het renoveren van jouw pand.

Voorwaarden

Eigenaar-bewoners, verhuurders en niet-commerciële instellingen kunnen Mijn VerbouwLening aanvragen voor het verbouwen van een woning of appartement gelegen in het Vlaamse Gewest. Het pand moet minstens 15 jaar oud zijn op de aanvraagdatum, al zijn hier uitzonderingen op. Alle renovatiewerken die in aanmerking komen voor deze lening, vind je hier terug. Een aanvraag indienen kan vanaf 1 september 2022 via het Energiehuis van jouw gemeente.

Hoe kan Remondis Corneillie jou helpen tijdens het renovatieproces?

Nood aan stabilisé, betonproducten, chape, zand of grind voor jouw volgende renovatieproject? Containerverhuur Remondis Corneillie levert razendsnel de nodige bouwstoffen. Zit je na de renovatie met een hele hoop bouw- en sloopafval? Dan kan je rekenen op ons uitgebreid aanbod aan afvalcontainers voor een ordelijke opkuis. Afhankelijk van de afvalstroom, selecteer je jouw type en formaat. We sommen de opties op:

Zoek je een betrouwbare leverancier van bouwstoffen? Wil je een afvalcontainer huren om makkelijk sloop- of bouwafval mee op te ruimen? Contacteer ons voor een vrijblijvende offerte.