De winter staat niet enkel voor gezellige feestdagen, warme mutsen en koude temperaturen. Het is ook dé ideale periode om wilgen te knotten. Deze indrukwekkende bomen, ook wel salix genoemd, vind je vooral langs beekjes en grote grachten of in overstromingsgevoelige gebieden, aangezien ze goed bestand zijn tegen water. Het bekendste voorbeeld is zonder twijfel de knotwilg of de schietwilg. Wanneer moet je knotwilgen snoeien? En hoe ga je precies te werk? Remondis Corneillie deelt een handvol praktische tips!
1. Wanneer knotwilgen snoeien?
Knotwilgen volgen de seizoenen. Tijdens de lente verschijnen er nieuwe takken, die vervolgens in de zomermaanden volop groeien. Knot deze bomen nooit zolang ze bloeien: je beëindigt namelijk de zuurstofproductie. Zo bestaat het risico dat de stam verzwakt en mogelijks zelfs afsterft. Daarom kan je best knotwilgen snoeien van eind november tot begin februari. Bovendien is de kans klein dat je gedurende deze periode op een bewoond vogelnest botst. Let wel: knotwilgen snoeien bij vrieskou is uit den boze. Vorst kan de snoeiwonde op de boom beschadigen, waardoor bacteriën en schimmels ongestoord hun gang kunnen gaan.
2. Hoe vaak moet je knotwilgen snoeien?
De twijgjes van een schietwilg groeien aan een pijlsnel tempo. Door de takken jaarlijks in te korten, houd je het snoeiwerk makkelijk onder controle. Bovendien vermijd je een wildgroei aan takken, wat misschien het uitzicht vanuit je raam belemmert. Jaarlijks snoeien is geen must, maar laat nooit alle takken meer dan drie jaar groeien, want ze zullen geleidelijk overhangen. Door het gewicht kan de knotwilg scheuren of zelfs omvallen.
Wil je de takken inzetten als brandhout? Dan kan je tot tien takken behouden. Door de rest af te knippen, genieten zij van meer licht, water en voedingsstoffen, waardoor ze zich ontwikkelen tot mooie stammen. Zo sprokkel je een flinke voorraad brandhout. Laat deze takken echter niet eindeloos groeien, maar beperk de periode tot maximaal zes à acht jaar. De kleine twijgjes die errond verschijnen, mag je wel jaarlijks wegknippen.
Naast de knotwilg vind je nog heel wat andere wilgen terug in de Vlaamse landschappen. Benieuwd welke soorten in jouw omgeving prijken? De Wilgenzoeker zet alle kenmerken op een rij, zodat je moeiteloos het juiste type herkent.
3. De juiste uitrusting om wilgen te knotten
Vroeger kapte men de takken van de schietwilg af met een bijl: zo zou de boom beter groeien. Vandaag is deze techniek achterhaald. Welke materialen gebruik je dan wel om een knotwilg te snoeien? Die selecteer je aan de hand van de dikte van de takken. Bij dunne exemplaren volstaat een scherpe snoeischaar. Bij dikkere takken hanteer je een handzaag of een elektrische kettingzaag. Ga je voor het laatste gereedschap? Daar komt flink wat lawaai aan te pas: dek je oren dus af met een hoofdtelefoon. Daarnaast adviseren we om handschoenen te dragen en je ogen te beschermen met een veiligheidsbril: zo vermijd je dat vliegende takken in je oog terechtkomen. Ten slotte mag een ladder of een hoogtewerker niet ontbreken, zodat je de hogere toppen vlot bereikt.
4. Hoe start je met het snoeien van knotwilgen?
Correct snoeien, doe je door de takken in te korten, tot ongeveer 20 centimeter boven de stam. Zo voorkom je scheuren in de knot, omwille van het gewicht van de tak. Je verwijdert de tak en zaagt vervolgens de resterende 20 centimeter weg, zodat je net boven de knot eindigt. Hier ontstaan in de lente nieuwe scheuten. Ook zijtakken die op de stam groeien, mag je snoeien.
Tip: zie je graag nog meer knotwilgen verschijnen? Selecteer de takken met een diameter van minstens 4 centimeter, steek ze even in water en plant ze vervolgens opnieuw in de grond, ongeveer één meter diep. Zo kunnen ze op termijn uitgroeien tot imposante schietwilgen.
Rol jij binnenkort de mouwen op om een fruitboom, een haag of een struik te snoeien? Wij zetten je stevig op weg met onze praktische blogpost ‘Snoeien met onze handige tips!’.
5. Creatieve oplossingen voor de takken van je knotwilg
Na het snoeien van je knotwilg blijf je achter met een grote hoeveelheid takken. Die kan je perfect aanwenden als brandhout. Vergeet niet om het hout eerst ruime tijd te laten drogen! Beschik je niet over een houtkachel? Wie kinderen heeft, kan de takken verwerken tot een mooie wilgenhut of wiglo, een iglo gemaakt uit wilgentakken. Speelplezier gegarandeerd! Of versnipper de takken tot schors met een hakselaar: je tuin krijgt een mooi uitzicht én de bodem is beschermd tegen extreme weersomstandigheden, zoals felle droogte of strenge vorst.
6. Het snoeiafval verwijderen uit je tuin
Kan je de takken zelf niet gebruiken na het snoeien van je knotwilg? Geen probleem! Bij Remondis Corneillie kan je een container voor groenafval huren, zodat je de takken makkelijk opruimt en de tuin snel weer piekfijn oogt. Nadien komen wij de container ophalen. Of breng het snoeiafval op eigen houtje naar ons containerpark in Brugge.
Ga je knotwilgen snoeien en wil je hulp bij de opkuis? Remondis Corneillie levert stipt de juiste afvalcontainer of zet de poorten van haar containerpark wagenwijd open. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.