Prachtige kleuren, bladeren die van de bomen dwarrelen… Het is duidelijk, de herfst is in het land! Het aanbreken van de herfst zorgt ook voor de start van het snoeiseizoen bij bomen. In dit artikel geven we jou handige snoeitips om je tuin om te toveren tot een mooi onderhouden plek. We gaan dieper in op de reden om te snoeien, hoe je je moet voorbereiden, welk materiaal je nodig hebt, wanneer je welke struik het best snoeit en hoe je afval kunt verwijderen uit je tuin.

Waarom moet je snoeien?

De redenen waarom je bomen, struiken en hagen moet snoeien zijn sterk afhankelijk van de soort.

  • Snoeien om de plantengroei te vertragen
  • Snoeien om het groeien te stimuleren
  • Snoeien om de boom, struik of haag model te geven
  • Snoeien om het hout van de boom, struik of haag te vernieuwen
  • Snoeien om de plant gezond te houden door dode takken te verwijderen 

Hoe bereid je je voor om te snoeien?

Goed begonnen is half gewonnen, ook bij het onderhoud van de tuin. Snoeien is niet zonder gevaar. Daarom is het belangrijk om voldoende veiligheidsmaatregelen te nemen en doordacht aan het werk te gaan. We sommen de voornaamste zaken kort op:

  • Maak gebruik van een veiligheidsbril en gehoorbescherming
  • Draag werk- of veiligheidshandschoenen
  • Controleer de werking van het snoeigereedschap voordat je begint te werken
  • Bij gebruik van een ladder, plaats deze op een stabiele ondergrond
  • Onderhoud het snoeigereedschap met olie
  • Leg elektrische snoeitoestellen pas neer wanneer ze niet meer draaien
  • Draag stevige werkschoenen om grip op de ondergrond te behouden

Welk materiaal heb je nodig om te snoeien?

Het onderhoud van verschillende plantensoorten vraagt ook naar het gebruik van verschillende materialen. Elk snoeigereedschap heeft een andere taak in de tuin. We lichten de belangrijkste gereedschappen hieronder toe, zodat je weet welk snoeigereedschap je moet gebruiken bij de start van de tuinklus.

Buxusschaar

Bij het scheren van buxussen maak je het best gebruik van een buxusschaar met scherpe messen, waarbij er keuze is tussen een elektrische of een manuele. Het snoeigereedschap kan daarnaast ook gebruikt worden voor delicate werkzaamheden in de tuin.

Goed om te weten! Als je buxussen scheert met een bot gereedschap, kan dat letsels veroorzaken aan de plant waaruit dan bruine bladeren voortkomen.

Boomzaag

Enkele smalle takken van een boom in de tuin verwijderen? Maak dan gebruik van een manuele boomzaag. Houd hierbij rekening met het zaagblad van de boomzaag die afhankelijk is van droog of nat hout.

Heggenschaar

Typerend aan een heggenschaar zijn de lange messen. Dit snoeigereedschap is ook manueel verkrijgbaar voor kleinere oppervlaktes. Heb je een grotere haag in je tuin staan? Kies dan misschien voor een elektrische heggenschaar om het werk minder lastig te maken.

Kettingzaag

Een grote boomstronk of boomstam doorzagen? Met behulp van een kettingzaag is die klus snel geklaard. Hierbij is het belangrijk om voldoende veiligheidsmaatregelen te nemen. Voorzie jezelf van werkhandschoenen, veiligheidsbril en gehoorbescherming.

Snoeischaar

Een snoeischaar mag niet ontbreken in je tuingereedschap, want deze kan gebruikt worden voor verschillende snoeiwerken in de tuin. Een snoeischaar wordt voornamelijk gebruikt om dunne takken mee af te knippen. Een belangrijke tip bij het afknippen van dode takken is om te knippen in het gezonde gedeelte, zodat alle zieke delen verwijderd worden.

Snoeizaag

Een snoeizaag wordt meestal gebruikt bij bomen op normale hoogte, waarbij een zaagsnede wordt verkregen. Kenmerkend aan deze zaag is zijn lange, puntige zaagblad. Perfect voor takken die te dik zijn voor een snoeischaar of een takkenschaar.

Takkenschaar

De lange armen zijn typerend voor de takkenschaar die met beide handen bediend moet worden. Op die manier is het mogelijk om meer kracht op de schaar te zetten, waardoor het makkelijker is om dikkere takken in te korten.

Snoeitips

Iedere plant vraagt een specifieke manier om gesnoeid te worden. Hieronder vind je enkele snoeitips die van toepassing zijn op bomen, struiken en hagen.

Bomen

Fruitbomen, leibomen en knotbomen kunnen gesnoeid worden tussen de periode van november tot en met februari/maart. Terwijl ABC-bomen, zoals esdoorn, berk en beuk alleen in de zomermaanden mogen gesnoeid worden. Daarnaast is het belangrijk bij fruitbomen om niet te snoeien bij regenweer, omdat de kans op het ontstaan van schimmels dan groter is.

Het snoeien van bomen is geen eenvoudige klus, maar met enkele tips in het achterhoofd kun je de klus in je tuin veilig afronden.

  • Maak gebruik van scherp gereedschap, zoals een snoeizaag, een takkenschaar of een snoeischaar
  • Verwijder dubbele knopen, zodat de hoofdtak behouden wordt
  • Snoei de dode takken om de boom gezond te houden

Hagen

De langste dag van het jaar wordt vaak gebruikt als tijdsaanduiding om hagen te scheren. De reden hiervoor is dat deze plantensoort tegen die periode meestal de sterkste groei achter de rug heeft. Natuurlijk kan je voordien ook al starten met de snoeibeurt, maar dan bestaat de kans dat je een haag meer dan één keer zal moeten snoeien. Vanaf oktober is het minder aangeraden om te snoeien, omdat de plant dan nog onvoldoende tijd heeft om zijn vorm terug te krijgen voor de vorst.

Maak bij het snoeien van een haag gebruik van een manuele of elektrische heggenschaar met lange messen. Bij het gebruik van een heggenschaar is het doel om recht te snoeien, maar dat is geen eenvoudige opdracht. Hiervoor kan je een waterpas gebruiken of een touw spannen tussen twee palen. 

Struiken

Het snoeien van struiken gebeurt het best in het voorjaar wanneer er geen vorst meer is. Als je struiken toch zou snoeien voor of tijdens de winter is het mogelijk dat takken schimmels of beschadiging kunnen oplopen door de vorst.

Om struiken te snoeien, wordt net zoals bij de hagen gebruikt gemaakt van een manuele of elektrische heggenschaar. De activiteit kan bijgestaan worden door de buxusschaar om delicate werken aan een struik uit te voeren.

 Snel je tuinafval weg? Huur een afvalcontainer.

De tuin goed onder handen genomen? Dan is het misschien handig om een afvalcontainer te huren. 

  1. Afvalcontainer voor groenafval
  • Tuinhout
  • Takken
  • Snoeihout
  • Boomstronken
  • Boomwortels

Containerverhuur Remondis Corneillie heeft containers voor groenafval van 6, 8 , 10, 12, 20, 25 en 30 m3 beschikbaar. De kostprijs bedraagt 115 euro (excl. BTW) voor de afvalcontainer en 45 euro per ton (excl. BTW) voor de afvalverwerking. In de kostprijs zitten 7 dagen huur en het transport inbegrepen.

Graag meer weten over het onderhoud van je tuin? Dan kan ons artikel over het verticuteren van gazon ook interessant zijn. Niets leuker dan tot rust komen in mooi onderhouden tuin.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Of wil je graag een afvalcontainer huren? Aarzel dan niet om ons te contacteren via sales@remondiswestvlaanderen.be of via 050/ 312 144. Containerverhuur Remondis Corneillie helpt je met veel plezier verder!