Wil je het energieverbruik van je woonst significant doen dalen? Muurisolatie is een effectieve ingreep om energie te besparen en het wooncomfort te verhogen. Er zijn verschillende manieren om de muren te isoleren, afhankelijk van de staat en de ouderdom van je woonst. In deze blogpost stellen we de mogelijkheden voor muurisolatie aan je voor, zodat jij goed geïnformeerd bent.

Het belang van muurisolatie

Muurisolatie speelt een cruciale rol in de energie-efficiëntie van je woonst. Door de muren te isoleren, verliest jouw stekje minder warmte tijdens de koude wintermaanden. Op tropische zomerdagen geniet je dankzij muurisolatie dan weer van een fris binnenklimaat. Het gevolg? Je moet je ruimtes minder verwarmen en koelen, waardoor je aanzienlijk bespaart op je energiefactuur. Tegelijkertijd gaat het wooncomfort er stevig op vooruit en draag je je steentje bij aan het milieu. Een woning die minder energie verbruikt, stoot immers minder CO2 uit.

Goed om te weten: kocht je sinds 2023 een woning met een EPC-label E of F? De renovatieverplichting stelt dat je het EPC-label binnen de vijf jaar na aankoop moet verbeteren, zodat je minstens een label D behaalt. In dat kader kan muurisolatie als energiebesparende maatregel een groot verschil maken.

Overweeg je om ook je dak te isoleren? Ook deze ingreep levert heel wat voordelen op. Wij zetten ze op een rij in het artikel ‘Dakisolatie, een slimme investering?’.

Ontdek de troeven van dakisolatie >>

Manieren om muren te isoleren

Om je muren te isoleren, moet je nadenken over de juiste aanpak. Er zijn namelijk drie manieren om aan de slag te gaan. Afhankelijk van je woonst kies je voor een bepaalde methode. Dit zijn de mogelijkheden!

Spouwmuurisolatie

Spouwmuren bevinden zich vaak in woningen die tussen de jaren ’20 en ’90 gebouwd werden. Ze bestaan uit een parallelle binnen- en buitenmuur met daartussen een open ruimte, de spouw. Wil je je spouwmuren isoleren? Dan wordt de spouw opgevuld met materiaal zoals EPS-parels van polystyreen, PUR-schuim, glas- of steenwol … De spouwmuurisolatie wordt vakkundig via boorgaatjes in de buitenmuur geïnjecteerd in de spouw. De gaten worden vervolgens weer afgedicht. Een effectieve ingreep die amper overlast bezorgt. Ook nieuwbouw woningen kunnen geïsoleerd worden door middel van spouwmuurisolatie.

Buitenmuurisolatie

Heeft je woning geen spouw? Of is spouwmuurisolatie gewoonweg niet haalbaar? Dan kan je opteren voor buitenmuurisolatie, waarbij het isolatiemateriaal aan de buitenzijde wordt aangebracht. Hiervoor kan je bijvoorbeeld PIR-platen of minerale wol gebruiken.

Maar isolatie aan de buitenzijde van je woonst is natuurlijk niet het mooiste zicht. Met gevelbekleding verberg je de buitenmuurisolatie en steek je je huis in een nieuw jasje: crepi, steenstrips, houten gevelbekleding … Houd er wel rekening mee dat je een vergunning moet verkrijgen om buitenmuren te isoleren. Stel dat de gevel zich bijvoorbeeld op de perceelgrens bevindt, dan kan de aanvraag geweigerd worden. (Bron omgeving Vlaanderen)

Binnenmuurisolatie

Een derde manier om muren te isoleren, is binnenmuurisolatie. Deze piste wordt enkel bewandeld wanneer spouwmuur- of buitenmuurisolatie niet mogelijk is. Concreet? Er worden isolatieplaten of -matten bevestigd aan de binnenkant van de buitenmuren. Nadien kan je de muren afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten, zodat ze weer netjes ogen. Deze isolatiemethode is het meest ingrijpend, aangezien hij de binnenruimtes lichtjes verkleint. Bovendien is het risico op condensatie groter bij binnenmuurisolatie.

Ontvang je een premie voor muurisolatie?

Bij heel wat renovatiewerken en energiebesparende investeringen geeft de Vlaamse overheid een financieel duwtje in de rug onder de noemer ‘Mijn VerbouwPremie’. Verschillende ingrepen vallen hieronder, waaronder het plaatsen van muurisolatie. Al moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo ben je onder andere verplicht om een aannemer in te schakelen om de muren te isoleren en moet de totaalfactuur minstens € 1.000 (exclusief btw) bedragen.

Wil je meer weten over MijnVerbouwPremie en de voorwaarden die hiermee gepaard gaan? Wij schreven het verhelderende artikel ‘Mijn VerbouwPremie, één premie voor al jouw renovaties’.

Meer info over Mijn VerbouwPremie >>

Hoe kan Remondis Corneillie jou helpen?

Moet er eerst oude muurisolatie verwijderd worden, voordat de nieuwe isolatie geplaatst kan worden? Indien je samenwerkt met een aannemer, pols je best naar diens plan van aanpak voor het afval. Rol je zelf de mouwen op, dan kan je steeds een beroep doen op Remondis Corneillie. Bij ons kan je een afvalcontainer restafval type 2 huren, waarin je het isolatiemateriaal kwijt kan. Of je brengt dit eigenhandig naar ons containerpark in Brugge.

Wil je een afvalcontainer huren om de oude muurisolatie te verzamelen? Contacteer ons en ontvang een volledig vrijblijvende offerte, waarin we je transparant informeren.