Ben je van plan om binnenkort een nieuwe woning te kopen? Werp dan zeker een aandachtige blik op de EPC-waarde van je droomhuis. Er geldt namelijk een renovatieplicht vanaf 2023 voor residentiële woningen. Bij een te hoge EPC-score zal je de nodige maatregelen moeten nemen om je woning energiezuiniger te maken, en dat binnen de vijf jaar. Remondis Corneillie gidst je gezwind door de nieuwe regelgeving.

1. Wat is de EPC-waarde?

We starten met een woordje uitleg over de EPC-waarde. EPC staat voor energieprestatiecertificaat en dus de mate waarin een residentiële eenheid (een woning, een appartement of een collectief woongebouw) energiezuinig is. Een score A+, A of B impliceert dat er weinig energie nodig is om te verwarmen, terwijl EPC-waarde E of F een hoger energieverbruik aangeeft. Om een betrouwbare conclusie te formuleren, wordt er onder andere gekeken naar de bouw- en isolatiematerialen en het aanwezige verwarmingssysteem. Wie een woning, appartement, studio … wil verkopen of verhuren, moet een EPC-attest van maximaal tien jaar oud voorleggen aan kandidaat-kopers of -huurders.

2. Wat houdt de renovatieplicht vanaf 2023 in?

De renovatieplicht vanaf 2023 geldt voor iedereen die vanaf 1 januari een woning of appartement aankoopt met een EPC-waarde E of F. Het actuele energieprestatiecertificaat ontvang je van de verkoper. Van zodra de akte verleden is, heb je vijf jaar tijd om het energieverbruik van je woning te verminderen. Daarbij moet je minstens streven naar een EPC-waarde D. Slaag je er niet in om dat doel tijdig te bereiken? Dat levert je een boete op die kan oplopen van € 500 tot wel € 200.000. Bovendien krijg je een nieuwe termijn opgelegd om de beoogde energienormen te behalen.

3. Waarom komt er een renovatieplicht vanaf 2023?

De renovatieplicht vanaf 2023 kadert binnen een langetermijnplan van de Vlaamse overheid, dat maximaal inzet op duurzaam renoveren: hernieuwbare energiebronnen, milieuvriendelijke materialen, energiebesparende ingrepen … Het streven naar EPC-waarde D is slechts een eerste fase. De lat wordt stapsgewijs hoger gelegd met strengere energie-eisen in onder meer 2028, 2035 en 2040. Tegen 2050 moet elke woning en ieder appartement over een EPC-score A beschikken. Op dat moment moeten alle bestaande woningen dus even energiezuinig zijn als de hedendaagse nieuwbouwwoningen.

4. Hoe kan je je EPC-waarde verbeteren?

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van je woning significant te verminderen, zodat je de renovatieplicht vanaf 2023 respecteert en een EPC-waarde D (of lager) in de wacht sleept. Hieronder sommen we enkele energiebesparende maatregelen op:

  • Laat je dak, spouwmuren en/of vloer isoleren
  • Ruil een verouderde verwarmingsketel (van meer dan vijftien jaar) in voor een condensatieketel
  • Stap over naar hernieuwbare energie: warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen …
  • Vervang ramen in enkel glas door ramen met dubbel, of mogelijks zelfs driedubbel, glas
  • Installeer een ventilatiesysteem

Het grootste effect bekom je natuurlijk door verschillende acties te combineren. Bovendien kan je zo een nog betere EPC-waarde (A+, A, B of C) verkrijgen: een slimme investering met het oog op de toekomst.

5. Financiële steun bij de renovatieplicht vanaf 2023

Je woning renoveren, vraagt om een zeker budget. Daarom krijg je door middel van verschillende premies een stevig financieel duwtje in de rug. Zo kan je bijvoorbeeld een EPC-labelpremie aanvragen bij een energierenovatie: bijzonder relevant in het licht van de renovatieplicht van 2023. Maar misschien heb je ook recht op bijkomende renovatiepremies. Een overzicht!

5.1. EPC-labelpremie

Word je als woningeigenaar geconfronteerd met een slecht EPC-label? Wanneer je de EPC-waarde binnen vijf jaar merkbaar opkrikt, kan je via Fluvius aanspraak maken op de EPC-labelpremie. Het bedrag dat uitgekeerd wordt, schommelt tussen de € 2.500 en de € 5.000, afhankelijk van de EPC-score die je na de renovatie behaalt. De EPC-labelpremie vraag je uitsluitend online aan via de Fluvius-website en kan je soepel combineren met verschillende andere renovatiepremies.

5.2. Andere interessante renovatiepremies

Naast de EPC-labelpremie zijn er nog premies waarvoor je in aanmerking kan komen. Denk aan Mijn VerbouwPremie: een financiële ruggensteun voor renovatie en energiebesparende investeringen die van toepassing is op alle woningen, appartementen en gebouwen in het Vlaams Gewest. Verder kan je bijvoorbeeld een premie zonnepanelen, isolatie of beglazing aanvragen. Of je gaat renteloos een lening aan via Mijn VerbouwLening. Ten slotte kan je vanaf 2023 een beroep doen op een rentesubsidie (wat vroeger het renteloos renovatiekrediet was). Hoe energiezuiniger je renovatie, hoe groter de subsidie die je opstrijkt.

Verlies je soms het overzicht in de waaier aan premies? Remondis Corneillie zet de verschillende opties – van Mijn VerbouwPremie tot premie warmtepomp – netjes op een rij en geeft extra uitleg in de blogpost ‘Mijn VerbouwPremie: één premie voor al jouw renovaties’.

Naar de blogpost >>

6.Wat met het afval na je energierenovatie?

Een verregaande renovatie staat garant voor een aanzienlijke afvalberg. Remondis Corneillie is je betrouwbare partner voor zowel de afvalinzameling als de -verwerking. Zo verhuren we diverse afvalcontainers, waaronder een container voor gemengd bouw- en sloopafval, een container voor houtafval met glas en een afvalcontainer voor steenpuin en beton. Sta je voor grote werken en twijfel je hoeveel afvalcontainers volstaan? Bel ons gerust, wij komen met plezier langs voor een plaatsbezoek en maken een realistische inschatting. Breng je je afval liever zelf weg? Dan kan je steeds terecht in ons containerpark in Brugge.

Interesse om een afvalcontainer te huren? Meer weten over onze verregaande ondersteuning? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij nemen graag de tijd om onze dienstverlening toe te lichten.