Steunmuren zijn een belangrijk element tijdens de renovatie van een gebouw. Een weloverwogen verwijdering van de steunmuur kan wel degelijk een verschil maken tussen een succesvolle verbouwing of een potentieel gevaarlijke situatie. 

In deze blogpost richten we ons op de sleutelkenmerken van steunmuren, bieden we bruikbare tips voor hun identificatie en delen we deskundig advies over hoe je ze veilig kan verwijderen. 

Wat is een steunmuur?
Een steunmuur, ook wel bekend als een draagmuur, is een muur die het gewicht van de bovenliggende delen van het gebouw draagt en is van onmisbaar belang voor de constructie en stabiliteit van het gebouw. Ben je van plan om muren te slopen? Dan is het essentieel om na te gaan of het al dan niet gaat om een draagmuur. Een draagmuur kan je niet zomaar slopen. 

Hoe herken je een steunmuur?
Het correct identificeren van een steunmuur is van essentieel belang bij elk renovatieproject waarbij muren gesloopt of gedeeltelijk uitgebroken worden. Draagmuren vormen de ruggengraat van een gebouw. Een correcte herkenning kan zowel de veiligheid als het succes van de verbouwing garanderen. Aan de hand van onderstaande tips kan je een draagmuur herkennen: 

  • Bekijk de dikte van de muur: een algemene vuistregel in de bouwsector stelt dat wanneer een muur minder dan 10 cm dik is, deze over het algemeen geen dragende functie vervult. Indien de dikte meer dan 10 cm bedraagt, neem de waarschijnlijkheid toe dat het een steunmuur is. Muren die dikker zijn dan 20 cm worden beschouwd als draagmuren. 
  • Luister naar je muren: wanneer een lichte tik op een muur een hol geluid produceert, duidt dit typisch op een niet-dragende muur. Een solide en dof geluid daarentegen, suggereert een steunmuur. 
  • Bestudeer het gebouw: loopt de muur door op meerdere verdiepingen? Dan is de kans zeer groot dat je te maken hebt met een draagmuur.  
  • Controleer de vloer- en plafondbalken: een muur die ondersteuning biedt aan balkstructuren is doorgaans een dragende muur. Deze tip is enkel toe te passen bij oudere panden waarbij de balkstructuur duidelijk zichtbaar is. 
  • Overweeg de positie van het toilet en de hal: steunmuren worden vaak strategisch geplaatst op logische locaties, zoals tussen de hal en de woonkamer, de keuken en de woonkamer… Bovendien fungeren de muren van de toiletruimte meestal als steunmuren. 
  • Nog niet zeker? raadpleeg de bouwtekeningen van je woning of doe beroep op een professional. 

Hoe verwijder je een steunmuur? 
Nu je op de hoogte bent van de wijze waarop je een dragende muur kunt identificeren, adviseren we je graag hoe je aan de slag gaat om een steunmuur te slopen. 

Wat heb je nodig?

  1. Omgevingsvergunning

Zijn de sloopplannen concreet? Vraag dan zo snel mogelijk een omgevingsvergunning aan bij de desbetreffende dienst van de gemeente/stad waar de werken worden uitgevoerd. Meer info over de omgevingsvergunning kan je hier raadplegen. In principe zal je ook beroep moeten doen op de diensten van een architect. 

  1. Doe-het-zelf of professionele vakmensen?

Ons advies? Schakel steeds een professional in. Zelf aan de slag gaan, kan nare gevolgen met zich meebrengen. Bij het slopen van een draagmuur raak je aan de stabiliteit van het gebouw, ondoordacht te werk gaan is hier dus niet aan de orde. Een vakman kijkt en berekent hoe de muur moet worden gesloopt, gaat na of er leidingen aanwezig zijn…

Bovendien moet de draagmuur gestut worden door een houten of stalen balk (poutrel). Een niet te onderschatten karwei dat de nodige ervaring vereist van een deskundige.

  1. Wat kan je zelf doen? 

Om stofverspreiding tijdens de werken te minimaliseren is het raadzaam om eventuele deuropeningen af te dekken met plastic folie. Indien er meubels in de ruimte staan, verwijder je deze tijdelijk of dek je ze af met oude lakens. 

Om het puin van de steunmuur eenvoudig te verzamelen en weg te brengen, kan je een afvalcontainer huren. Of je vult een aanhangwagen om deze vervolgens naar het containerpark te brengen. Werk je samen met vakmensen? Dan staan zij vaak in voor het wegbrengen van het bouw- en sloopafval.

Benieuwd naar de tarieven voor het huren van een afvalcontainer voor bouw- en sloopafval? Bekijk ze hier.

Wil je meer weten over onze service? Wij nemen graag de tijd om je extra te informeren. Neem vrijblijvend contact met ons op.