Als aannemer in de bouwsector ben je ongetwijfeld op de hoogte van de diverse verplichtingen die jouw beroep met zich meebrengt. Een daarvan is de tienjarige aansprakelijkheid, een verplichte verzekering die sinds 1 juli 2018 van kracht is. In dit artikel legt Remondis Corneillie uit wat deze regeling inhoudt, welke verantwoordelijkheden je draagt en wat wel of niet onder de dekking valt.

Wat is de tienjarige aansprakelijkheid?

De tienjarige aansprakelijkheid maakt jou als aannemer tot tien jaar na oplevering van een project aansprakelijk voor ernstige gebreken aan het gebouw. De gedachte hierachter is de bescherming van de eigenaar van de woning of appartement en de garantie dat eventuele defecten kunnen worden aangepakt zonder financiële gevolgen voor hem of haar.

Een verzekering voor de tienjarige aansprakelijkheid zorgt er ook voor dat je als aannemer beschermd bent, indien iets fout loopt, tegen de hoge kosten.

Wanneer moet je een verzekering afsluiten? 

Als aannemer ben je wettelijk verplicht een verzekering voor tienjarige aansprakelijkheid af te sluiten onder bepaalde voorwaarden. Hier zijn de specifieke situaties waarin je deze verzekering moet hebben:

  • Het gaat om een eengezinswoning of appartement gesitueerd in België. 
  • De werken moeten direct gerelateerd zijn aan de gesloten ruwbouw van de woning. Dit houdt in dat het voornamelijk gaat om werken die cruciaal zijn voor de stabiliteit en veiligheid van het gebouw, zoals funderingen, buitenmuren en de dakstructuur.
  • Voor de werken waarbij de betrokkenheid van een architect wettelijk is vereist, dient deze verzekering afgesloten te worden (waarbij de stedenbouwkundige vergunning definitief verleend werd vanaf 01 juli 2018). 

De verzekering dient afgesloten te worden voor de start van de werken. De verzekering kan in principe bij elke verzekeringsmaatschappij worden afgesloten.

Wie heeft welke verantwoordelijkheid?

Als aannemer draag je de verantwoordelijkheid voor gebreken die ontstaan tijdens de bouw en voor ontwerpfouten van de architect die je had moeten opmerken. De architect, op zijn beurt, is aansprakelijk voor ontwerpfouten en gebreken die hij of zij had moeten identificeren.

Wat is wel en niet verzekerd?

De verzekering dekt ernstige gebreken die de stabiliteit van het gebouw in gevaar kunnen brengen. Echter, lichamelijke schade, esthetische schade, of schade minder dan 2.500 euro, worden bijvoorbeeld niet gedekt. Belangrijk om te weten is dat de tienjarige aansprakelijkheid ook na de verkoop van de woning blijft gelden. De nieuwe eigenaar is eveneens gedekt.

Het is essentieel om als aannemer goed op de hoogte te zijn van je verplichtingen rond de tienjarige aansprakelijkheid. Zo voorkom je onaangename verrassingen en zorg je voor een soepele uitvoering van jouw bouwprojecten. 

Remondis Corneillie 

Ben je als aannemer op zoek naar een betrouwbare partner voor afvalbeheer? Kies dan voor Remondis Corneillie. Dankzij ons uitgebreide aanbod van afval- en rolcontainers en ons gemakkelijk bereikbare containerpark, kan je jouw afval snel en eenvoudig kwijtraken. Wij bieden afvalcontainers voor:

Heb je vragen of twijfel je over welke afvalcontainer je moet huren? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

(Bron: FOD Economie)