Een bouwwerf is een plek waar dromen tot leven komen: van knusse gezinshuizen, appartementen, winkels tot imposante kantoorgebouwen. Maar zo'n werf kan ook een plaats zijn voor risico's en gevaren. Wist je dat in Europa jaarlijks duizenden arbeidsongevallen plaatsvinden op bouwplaatsen? Dit maakt de rol van een veiligheidscoördinator cruciaal: een sleutelfiguur die de taak heeft om de bouwplaats zo veilig mogelijk te maken voor iedereen die erbij betrokken is. Maar wat doet een veiligheidscoördinator precies? Wanneer moet deze worden ingeschakeld? In deze blog gaan we dieper in op deze vragen.
Wat is een veiligheidscoördinator?
Een veiligheidscoördinator op bouwwerven is een persoon die verantwoordelijk is voor het waarborgen van de veiligheid en gezondheid van alle betrokkenen bij een bouwproject. Een bouwproject kan zowel een nieuwbouw- als verbouwingsproject zijn. De veiligheidscoördinator is van cruciaal belang voor het minimaliseren van risico's en het waarborgen van een veilige, efficiënte werkomgeving. Lees je graag meer over het voorkomen van arbeidsongevallen op de werf?
Lees dan zeker onze blog: Beter voorkomen dan genezen! Tips en advies om werkongevallen op de werf te vermijden.
Wanneer moet een veiligheidscoördinator worden ingeschakeld?
Het antwoord hangt af van twee belangrijke factoren:
Meerdere Aannemers
Werk je met meer dan één aannemer of onderaannemer op je bouwproject? Dan is een veiligheidscoördinator geen luxe, maar een vereiste. Hij of zij zorgt voor de noodzakelijke coördinatie en samenhang op het gebied van veiligheidsprotocollen en -procedures.
Ongeacht of de aannemers al dan niet gelijktijdig aan het werk gaan, is een veiligheidscoördinator verplicht. Wordt alles door één en dezelfde aannemer uitgevoerd, dan hoef je geen coördinator aan te stellen. Belangrijke noot: ook nutsbedrijven vallen onder de noemer van aannemer. Wil je meer weten over de certificeringseisen? Hier kun je de voorwaarden voor gecertificeerde en niet-gecertificeerde veiligheidscoördinatoren raadplegen.
Grootte van het Project
Als je bouwproject een bepaalde omvang bereikt, kan het inschakelen van een gecertificeerde veiligheidscoördinator wettelijk verplicht zijn. In België geldt dat een veiligheidscoördinator moet worden ingeschakeld als de totale oppervlakte van de bouwplaats meer dan 500 vierkante meter bedraagt. De coördinator wordt gekozen door de opdrachtgever. Bedraagt de oppervlakte minder dan 500 vierkante meter dan kan de architect of een van de aannemers aangesteld worden als veiligheidscoördinator.
Wat doet een veiligheidscoördinator?
De veiligheidscoördinator analyseert de potentiële risico’s op de werf, werkplanningen, controleert de werf en beheerst conflicten. Deze bevindingen worden gedocumenteerd in het veiligheids- en gezondheidsplan. Tijdens de werken bezoekt de veiligheidscoördinator regelmatig de werf en controleert of het opgestelde veiligheids- en gezondheidsplan gerespecteerd wordt. Daarnaast wordt het plan constant geüpdatet naarmate het project vordert en nieuwe risico’s ontstaan.
- Ontwerpfase
De veiligheidscoördinator bekijkt grondig de bouwplannen van de architect of de verantwoordelijke aannemer. Het is dan zijn verantwoordelijkheid om eventuele ontwerpelementen die potentieel risicovol zijn te identificeren.
- Uitvoeringsfase
In deze fase voert de veiligheidscoördinator maatregelen uit om de veiligheid op de werf te optimaliseren, door het implementeren van veiligheidsaspecten en het minimaliseren van risico’s die ontstaan uit de interactie tussen verschillende betrokken partijen.
- Oplevering
Bij de opleveringsfase wordt een postinterventiedossier (PID) bezorgd. De PID is een wettelijke verplichting voor iedere woning of appartementsgebouw waarvoor een bouwvergunning is afgeleverd na 1 mei 2001. Dit document omvat alle informatie die betrekking heeft op de veiligheid en gezondheid van individuen die mogelijk toekomstige werkzaamheden aan het betreffende gebouw zullen uitvoeren.
Kortom, een veiligheidscoördinator is onmisbaar voor een veilige en efficiënte bouwplaats. Van het vroeg identificeren van risico's tot het implementeren van veiligheidsprotocollen, deze professional speelt een cruciale rol.
Jouw partner voor bouwwerken: Remondis Corneillie
Of je nu een particuliere of professionele klant bent, Remondis Corneillie heeft de ideale afvalbeheeroplossing voor jou. Van ons geavanceerde containerpark tot een breed scala aan afvalcontainers.
Neem contact op voor een vrijblijvende offerte en maak jouw bouwproject efficiënter!
(Bron: Vlaanderen.be)