Of je nu een ervaren tuinier bent of een beginnende doe-het-zelver, het aanleggen van een vijver kan een flinke uitdaging zijn. Maar geen zorgen, in deze blogpost vind je een eenvoudig te volgen stappenplan, waarmee je je eigen stukje waterparadijs kan creëren. 

Voorbereidingen 
Ben je enthousiast en wil je meteen aan de slag gaan? Sta toch nog even stil bij onderstaande vragen: 

  • Wat is de beste periode om een vijver aan te leggen? 

Hoewel het aanleggen van een vijver gedurende het hele jaar mogelijk is, is het voorjaar, specifiek tussen maart en juni, de meest ideale periode. Dit heeft als voordeel dat de vijver na de initiële opstartfase een volledig groeiseizoen doormaakt. Dit zorgt ervoor dat alle planten optimaal kunnen groeien en draagt bovendien bij aan het creëren van een stabiel biologisch evenwicht in de vijver. 

  • Waar zal ik mijn vijver aanleggen? 

De ideale locatie voor het aanleggen van een vijver is een open, zonnige plek die bij voorkeur niet in de nabije omgeving ligt van struiken en bomen. Dit om te voorkomen dat afgevallen bladeren meteen in het water terechtkomen. Bovendien is het belangrijk om een evenwicht te vinden tussen het esthetische en de functionaliteit van de vijver. Steek je bijvoorbeeld vissen in de vijver, dan moet je die voeden. Hoe verder de vijver van je woning ligt, hoe verder je moet stappen om tot je vijver te geraken. 

  • Hoe zal mijn vijver eruitzien? 

Een goede vijver heeft verschillende dieptes. Er zijn een paar factoren die de diepte beïnvloeden zoals het houden van vissen en/of waterplanten in de vijver. 

  • Vijver zonder vissen: 25-40 cm diep
  • Vijver met vissen: minstens 80 cm (zodat de vissen de winter kunnen overleven), de ondiepe zones (20-40 cm diep) worden het best aan de rand van de vijver gegraven. Ideaal voor het plaatsen van waterplanten en bij uitstek de geschikte schuilplaats voor vissen. 

Ga je aan de slag met vijverfolie, dan kan je verschillende vormen maken. 

Stappenplan
In deze blogpost leggen we je stap voor stap uit hoe je te werk gaat indien je kiest om een vijver aan te leggen met folie. Er bestaan eveneens voorgevormde vijverbakken, hier gaan we niet dieper op in. 

Stap 1: Graven
Tip: Aan de hand van je ontwerp kan je de omtrek met paaltjes aangeven in de tuin. 

Begin eerst met het graven van de ondiepe zone, vervolgens de middeldiepe en als laatste de diepe zone. De hoogteverschillen zijn geschikt voor de beplanting en als eventuele schuilplaats voor de vissen. Voorzie 5-10 cm extra diepte, dit voor het aanbrengen van een beschermende laag rond zand of grind op de bodem. 

Maak de wand niet 90 graden recht maar hou deze op maximum 45 graden. Zorg ervoor dat de randen overal even hoog zijn. 

Grond afvoeren tijdens de werken? Remondis Corneillie beschikt over een eigen  containerpark in Brugge, waar je de overtollige aarde naartoe kan brengen. 
Of je kan een afvalcontainer huren voor grond en stenen

Stap 2: Folie leggen
Zijn de graafwerken afgerond, dan kan je aan de slag met het bedekken van de bodem met vijverfolie. Deze folie kan je vinden in de betere doe-het-zelfzaken.Uiteraard is de benodigde hoeveelheid afhankelijk van de oppervlakte van je vijver. 

Leg de folie losjes op de vijverbodem en langs de wanden, vervolgens druk je de folie voorzichtig tegen de bodem en wanden aan. Zorg voor zo weinig mogelijk plooien. Laat anderhalve meter folie over de randen liggen. Deze resterende folie knip je pas af van zodra de vijver gevuld is met water. 

Stap 3: De bodem van de vijver
Voor het bewerken van de bodem van de vijver zijn er verschillende opties: 

  • Zand: ideaal voor vijvers waar er geen vissen in zullen leven.  Bij Remondis Corneillie kan je terecht voor rond zand voor het vullen van de vijverbodem.
  • Grind: een goede en goedkope optie, zorg ervoor dat je de stenen grondig reinigt voordat je ze in de vijver legt. Bij Remondis Corneillie kan je terecht voor grind voor het vullen van de vijverbodem.
  • Vijversubstraat: dit zijn poreuze steentjes die een goede bodem vormen voor nuttige bacteriën en micro-organismen. 
     

Stap 4: Vul de vijver met water
Hoewel kraanwater uitstekend is voor het vullen van de vijver, mist het essentiële voedingsstoffen voor de groei van de planten. Gelukkig zijn hiervoor producten beschikbaar, zoals GH-extra, dat een oplossing biedt voor dit tekort. Door dergelijke producten aan het vijverwater toe te voegen, kan je de benodigde voedingsstoffen voor zuurstofplanten leveren, waardoor een gezonde en levendige groei wordt bevorderd.

Stap 5: Voeg de zuurstofplanten toe
Een vijver zonder planten neigt sneller naar groen en troebel water. Daarom is het cruciaal om, na het vullen van de vijver, voldoende zuurstofplanten in het water te plaatsen. Deze planten zorgen voor een biologisch evenwicht en helpen het water helder te houden. 

Waterpest is een aanbevolen keuze vanwege de eigenschap dat het de algengroei in de vijver beperkt. Algen kunnen immers de groei van andere waterplanten hinderen en op termijn tot hun afsterven leiden. Door gebruik van waterpest verbeter je niet alleen de balans in de vijver, maar help je ook om het ecosysteem van de vijver gezond te houden. 

Stap 6: Vinnige visjes 
Wanneer je vissen wilt laten zwemmen in de vijver is het van essentieel belang te begrijpen dat de acclimatisatie van het vijverwater voor vissen enige tijd vergt. Alvorens de vissen in de vijver te laten, dienen bacteriën en micro-organismen in het water voldoende tijd te krijgen om zich te vestigen en bij te dragen aan de geschikte waterkwaliteit. Daarom adviseren we om de waterkwaliteit grondig te meten voordat je overgaat tot het plaatsen van vissen in je vijver. 

Stap 7: Tijd voor de afwerkingen
De randen naast de vijver kan je afwerken naar voorkeur zoals het plaatsen van planten, een omheining zetten, stenen leggen,... 

Hoe kan Remondis Corneillie je helpen? 
Ziezo, na het doorlopen van deze stappen heb je alle kennis in handen om een prachtige en praktische vijver in je tuin aan te leggen.  

Heb je nog andere vragen? Aarzel niet en contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie over het containerpark of afvalcontainers