Renoveren is een begrip dat iedereen kent, maar BENOveren gaat nog een stapje verder. Het verschil? De energielat ligt hoger. Wie BENOveert, ziet erop toe dat de energieprestaties van zijn of haar gerenoveerde pand minstens even goed – of zelfs beter – zijn dan die van hedendaagse nieuwbouwwoningen. Een slimme zet richting een duurzame toekomst én een lagere energiefactuur! Bovendien gaat er een doordacht plan van aanpak aan vooraf: de verschillende renovatiestappen worden in de meest logische volgorde uitgevoerd.

Premies voor particulieren

Plannen om je woonst te BENOveren? Dat wil Fluvius alleen maar aanmoedigen. Daarom komen ze particulieren tegemoet met aantrekkelijke premies, wanneer er aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt. We geven een beknopt overzicht van de financiële steun waarvoor je mogelijks in aanmerking komt.

1. Individuele BENOpremie

Wat is de individuele BENOpremie?

De individuele BENOpremie wordt toegekend wanneer je je engageert voor één energiezuinige ingreep. Hieronder lijsten we de BENOvatiemaatregelen op die jou een financieel extraatje kunnen opleveren.

  • Isoleren van je dak, zolder, kelder, vloer of muur (spouwmuur, buitenzijde of binnenzijde)
  • Plaatsen van hoogrendementsbeglazing
  • Installeren van een warmtepomp(boiler), een zonneboiler of zonnepanelen

Voorwaarden
De voorwaarden voor een BENOpremie verschillen afhankelijk van de ingreep. Toch hebben ze één ding gemeenschappelijk: om in aanmerking te komen, moeten de werken uitgevoerd worden door een erkende aannemer. Je verstuurt een aanvraag via de website van Fluvius.

2. BENO-pass

​​​​​​​Wat is de BENO-pass?

De BENO-pass is een digitaal dossier van jouw woning of appartement, dat automatisch aangemaakt wordt en al je uitgevoerde BENOvaties bundelt. Doe je minstens drie energiebesparende investeringen binnen een tijdspanne van vijf jaar? Dan worden je inspanningen beloond met een totaalrenovatiebonus. Je ontvangt dit bedrag boven op je gewone premies, op voorwaarde dat je alle checkboxes afvinkt. De bonus bedraagt maximaal € 4.750 per woonst.

​​​​​​​Voorwaarden
​​​​​​​
De datum op de eindfactuur van de eerste investering geeft het startschot van je vijfjarige periode. Eindafrekeningen die dateren van voor 2017 tellen niet mee. De premie heeft uitsluitend betrekking op totaalrenovaties. Dit betekent dat je bepaalde woningonderdelen, bijvoorbeeld de beglazing, compleet onder handen neemt. Laat je slechts een deel van de ramen moderniseren? Dan val je jammer genoeg uit de BENO-pass-boot.

Tip: een ventilatiesysteem is geen kanshebber voor een aparte premie, maar wordt wél mee in rekening genomen voor de BENO-pass.

3. EPC-labelpremie

Wat is de EPC-labelpremie?

Heb je een EPC uit 2019 of later? Heeft jouw woning een label E of F, of is je appartement gekenmerkt met een label D, E of F?  Bij een verregaande, energetische renovatie kan je aanspraak maken op de EPC-labelpremie, boven op je individuele premies. De financiële injectie schommelt tussen € 2.500 en € 5.000 voor een woning. Voor appartementen en wooneenheden varieert de premie van € 2.500 tot € 3.750.

De EPC-labelpremie aanvragen

Voor de start van de BENOvatie, dien je een online aanvraag in via de website van Fluvius en selecteer je ‘Activatie EPC-labelpremie’. Daarna heb je vijf jaar tijd om je woonst op te knappen. Van zodra de laatste hand is gelegd, laat je een nieuw EPC opmaken. Hiermee verstuur je een nieuwe premie-aanvraag onder de noemer ‘Uitbetaling EPC-labelpremie’.

Good to know: De EPC-labelpremie valt niet te combineren met de BENO-pass. Ondertekende je een offerte in 2020? Dateren het eerste premieverzoek en de eindfactuur voor de werken uit 2021? Dan vraagt Fluvius je om een keuze te maken.

Nog vragen over de mogelijke premies voor een BENOvatie? Op haar website lijst Fluvius de energiezuinige ingrepen voor particulieren op en wordt het kostenplaatje toegelicht. Lees meer >>

Premies voor bedrijven

Ook als onderneming blijf je niet in de financiële kou staan, integendeel. Bedrijven hebben recht op een duwtje in de rug bij energiezuinige investeringen. De mogelijke BENOvatiemaatregelen die in aanmerking komen, zijn hetzelfde als bij particulieren: van het dak isoleren, tot zonnepanelen plaatsen. De aanvraag verloopt wederom via de Fluvius-website.

Meer weten over interessante investeringen en de bijhorende premies als bedrijf? Fluvius geeft graag een extra woordje uitleg. Meer informatie >>

Wat met het afval na je BENOvatie?

Een BENOvatie zorgt onvermijdelijk voor een berg afval, en dan kan een afvalcontainer zeker van pas komen. Daarvoor reken je op Containerverhuur Remondis Corneillie en ons uitgebreide aanbod afvalcontainers. Afhankelijk van de afvalstroom kies je jouw type en formaat. We zetten de opties op een rij:

Een afvalcontainer huren om het afval na een BENOvatie makkelijk en snel te verzamelen? Wij nemen met plezier de tijd om al je vragen te beantwoorden en voorzien je van de juiste afvalcontainer.