Als we het over chape hebben dan denken we automatisch aan vloeren. Chape wordt gebruikt als onderlaag/vloer waarop tegels, laminaat, parket… worden gelegd. In tegenstelling tot stabilisé wordt chape voornamelijk binnenshuis gebruikt omdat het mengsel niet waterdoorlaatbaar is. Chape heeft echter wel een veel langere droogtijd dan stabilisé nodig.

Hoe maak je chape?

Chape bevat de volgende bestanddelen: zand, cement en water. Gebruik niet eender welk zand om chape te maken. Indien je zand gebruikt met een fijnere korrel, zal de chape minder stevig zijn. Daarom is het aangeraden om te werken met grof zand. Want hoe grover de korrel, hoe sterker de chape. En niet alleen het type korrel is belangrijk. Ook gewassen of ongewassen zand is bepalend voor je chape. Gebruik je ongewassen zand dan bestaat de kans dat de chape vuil is en daardoor de ondergrondse leidingen roesten of vervuilt geraken. Kies daarenboven voor cement van goede kwaliteit.

Welke verhouding heb je nodig om chape te maken?

Verhoudingsgewijs is ook hier -net zoals bij stabilisé- geen exacte formule ter beschikking voor het maken van chape. We raden je aan om per eenheid cement 4 à 6 eenheden zand te gebruiken. Hoe meer cement je gebruikt, hoe steviger de chape wordt.

We geven je kort een voorbeeld.

Stel je wilt 1 kubiek chape maken. Als we de verhouding gebruiken van 1/6 dan heb je 1500 kg zand, 250 kg cement en 125 liter water nodig. De hoeveelheid water die je toevoegt, is afhankelijk van de vochtigheid van het zand. Als je de chape tot een bolletje knijpt en deze blijft mooi aan elkaar dan is jouw chape gelukt. Knijp je in de bol en valt deze uiteen dan heb je te weinig water gebruikt.

Op welke manier kan je chape maken?

Je kan chape maken op een aantal manieren:

  • Op een beschermde ondergrond of kruiwagen
  • In de betonmixer
  • In een chapepomp
  • Laten leveren door een firma

Het allerbelangrijkste is om, bij iedere manier waarop je de chape maakt, steeds eerst het zand en de cement te mengen en pas daarna water toe te voegen. Meng steeds lang genoeg. Indien je een beperkte hoeveelheid chape wilt maken dan kan je deze mengen op een beschermde ondergrond of in een kruiwagen. Voor grote hoeveelheden kan je gebruik maken van een betonmixer of chapepomp. Heb je deze machines niet ter beschikking? Tegenwoordig bestaan er heel wat firma’s die betonmolens en chapepompen verhuren.

Je kan het natuurlijk ook aan de professionals overlaten zoals Containerverhuur Remondis Corneillie. Remondis Corneillie levert met veel plezier chape op jouw gewenste bestemming.

Wij helpen je graag verder!
Vraag snel jouw vrijblijvende offerte aan!