Het verschil tussen chape en stabilisé

Chape en gestabiliseerd zand (stabilisé) bestaan beiden uit dezelfde grondstoffen (zand, cement en een kleine hoeveelheid water). Echter worden bij deze twee mengsels telkens andere verhoudingen gebruikt waardoor ze een verschillende toepassing kennen. 

De ideale verhouding

Qua verhoudingen raden we het volgende aan. Voor chape is de verhouding 1/4, 1 deel cement en 4 delen zand. Bij stabilisé gebruik je best 1 deel cement en 8 delen zand. Bij chape meng je eerst het zand en cement en voeg je daarna water toe. Bij stabilisé mag je meteen alles mengen. Soms is het niet nodig om nog water toe te voegen indien het gebruikte zand vochtig genoeg is.

Zowel chape als stabilisé hebben een vrij korte verwerkingstijd (een drietal uur). De verwerkingstijd kan je wel verlengen door vertragers toe te voegen. De droogtijd van chape is beduidend langer dan die van stabilisé. De droogtijd is echter afhankelijk van verschillende factoren zoals de dikte van de laag, de omgevingstemperatuur en het gebruikte zand.

Zowel stabilisé als chape kan je maken in een betonmolen (bij grote hoeveelheden), een kruiwagen of op een (beschermde) ondergrond.

Wanneer gebruik je chape of stabilisé?

Het grootste verschil tussen gestabiliseerd zand en chape is de waterdoorlaatbaarheid. Stabilisé is een waterdoorlaatbaar mengsel waardoor dit vaak als fundering gebruikt wordt voor materialen die buiten worden aangelegd. Voorbeelden hiervan zijn terrastegels, klinkers voor een oprit, voetpaden…

Chape is daarentegen niet waterdoorlaatbaar en wordt gebruikt als ondervloer voor tegels, parket, laminaat…

Wens je graag nog meer informatie? Of wil je chape of gestabiliseerd zand bestellen? Dan helpt Containerverhuur Remondis Corneillie je graag verder.