Waarom zou je een huis leegmaken? En hoe begin je eraan? Het is een klus die best wat organisatie vergt en heel wat afval kan opleveren. Afhankelijk van door wie het gebeurt, kan het kostenplaatje trouwens verschillen. Containerverhuur Remondis Corneillie geeft je graag enkele tips voor een vlotte aanpak.

Wat wordt verstaan onder het leeghalen van een huis?
Eén van de meest voorkomende redenen waarom een huis wordt leeggehaald, is bij een overlijden. Een huis leegmaken gebeurt wanneer je spullen uit een woning haalt waar je niets meer mee van plan bent. Het is dus niet hetzelfde als alle meubels naar een nieuwe woonst brengen. Verhuis je of verkoop je een woning maar wil je de meeste zaken wegdoen of laten ophalen omdat je ze niet mee verhuist? Dan spreken we van het leeghalen van een huis.

Begin je er zelf aan of vertrouw je op een professional?
Een woning leegmaken valt niet te onderschatten. Omdat het een heel ander proces vergt dan bijvoorbeeld het opruimen van een rommelige kamer, overweeg je best goed of je zelf alles zal doen of liever een professional onder de arm neemt. Zelf aan het werk beginnen vraagt heel wat voorbereiding. Je dient na te denken over waar je alles naartoe kan brengen, hoe je de spullen vervoert, hoeveel tijd je zal nodig hebben en wie je kan helpen. Details als lege dozen verzamelen om kleine spullen in te steken en materiaal om meubels goed vast te maken bij vervoer, mag je niet vergeten. Daarbij komt dat sommige spullen heel zwaar zijn en dat je best geen risico’s neemt als je rugklachten hebt of als de trappen in de woning steil zijn. Houd ook rekening met het emotionele effect dat een huis leegmaken kan hebben. Bijvoorbeeld bij een scheiding of overlijden kan het leeghalen van een woning moeilijk zijn.

Alles zelf doen heeft dan wel weer een financieel en misschien toch sentimenteel voordeel. Want voor wie bijvoorbeeld nog niet helemaal zeker is welke spullen weg mogen en welke ze liever bijhouden als aandenken, aan familie geven of doneren, kan het beter zijn om zelf aan het werk te gaan in plaats van een bedrijf in te schakelen.

Zo gaat een professioneel opruimbedrijf te werk
Wie een professional onder de arm neemt om een inboedel te laten verwijderen, heeft daar goede redenen voor. Allereerst zijn er heel wat firma’s met veel ervaring in het leegmaken van huizen. Dat betekent dat ze vlot, veilig en voorbereid te werk gaan, wat handig is als je zelf weinig tijd en/of emotionele kracht hebt om de klus te klaren. Professionele teams komen ook steeds met voldoende mensen en zijn in bezit van de nodige toestellen zoals een lift en vrachtwagen. Daarnaast weten ze perfect waar ze hun afvalcontainers moeten huren en op welk containerpark ze met afval terecht kunnen.  
Hoe schakel je een opruimbedrijf in? Als je tijd hebt, kan je best offertes opvragen en prijzen vergelijken. Wanneer je tevreden bent met een offerte, kan je overgaan tot het maken van een afspraak. Vergeet niet te vragen naar hoeveel tijd de professionals denken nodig te hebben.

Houd hier rekening mee als je zelf aan de slag gaat
Wie zelf aan het leeghalen van een huis begint, bereidt zich zoals hierboven vermeld best goed voor. Maak bijvoorbeeld een onderscheid tussen bruikbaar en niet- bruikbaar materiaal. Misschien zijn er objecten die je nog kan verkopen of die je toch wilt meeverhuizen naar je nieuwe woning.

Zelf de opgeruimde inboedel wegbrengen kan natuurlijk ook, maar daar heb je het juiste materiaal voor nodig. Als je bijvoorbeeld kasten uit een appartement moet zien te krijgen, is een verhuislift geen overbodige luxe.

Heb je heel veel afval bij je opruiming? Dan huur je best een afvalcontainer. Alles wat je daarover wilt weten, lees je hier. Valt het opgeruimde materiaal mee van omvang? Dan kan je het zelf vervoeren met een aanhangwagen, bestelwagen of iets groters. Zorg er juist voor dat je wettelijk in orde bent tijdens het rijden: bevestig het materiaal stevig en zorg ervoor dat je onderweg niets kan verliezen.
Hoe je het ook aanpakt, ga veilig te werk. Een gebouw dat gevaarlijk is om te betreden door bijvoorbeeld instortgevaar of asbest, mag je niet zelf binnengaan. Schakel daar een professioneel opruimteam voor in. Lijkt een woning veilig, maar neem je liever het zekere voor het onzekere? Draag dan een veiligheidshelm en -bril en handschoenen.

Hoeveel kost het om een huis leeg te maken?
Dat verschilt naargelang je zelf te werk gaat of een opruimbedrijf inschakelt. Professionele opruimers werken met een uurtarief of een vooraf afgesproken prijs. Tip: vraag steeds na of het gebruik van hun (huur)materiaal deel uitmaakt van de gegeven prijs. Ga je zelf aan de slag in regio Brugge? Dan kan Remondis Corneillie je vooraf een richtprijs geven voor het wegbrengen van je afval naar ons containerpark of het huren van afvalcontainers restafval type 1.

Bij grote hoeveelheden afval raden we je aan om een afvalcontainer te huren. Hoeveel kost dat dan? Wil je een precieze berekening van jouw opruimkosten? Dan kan je onze simulator gebruiken.

Omdat Remondis Corneillie je graag advies op maat geeft, kan je zelfs een gratis plaatsbezoek in regio Brugge van ons aanvragen! Wij komen met plezier naar je toe, geven advies over je opruimproject en beantwoorden je vragen. Contacteer ons voor een persoonlijke aanpak van al jouw afvalproblemen.