Van een smaakvol tuinpad, tot een gezellig terras: grind is een duurzaam materiaal dat je vlot en veelzijdig verwerkt in je tuinontwerp. Bovendien levert het heel wat voordelen én nauwelijks onderhoud op. In deze blog zoomen we in op de pluspunten van grind, delen we frisse ideeën om aan de slag te gaan en bundelen we praktische tips om grind te kopen. Laat je informeren en inspireren!

Wat is grind?

Grind staat ook wel bekend onder de naam kiezel. Het is een bouwmateriaal dat bestaat uit kleine, afgeronde stukjes steen, die organisch gevormd worden door erosie en waterstromen. Je kan grind kopen in uiteenlopende kleuren en formaten. Van witte kiezel, tot zwarte grind. Van fijne kiezels, tot stevige grindstenen. Omwille van de vele uitvoeringsmogelijkheden wordt grind vaak aangewend voor decoratieve doeleinden in de tuin.

Wil je je verder verdiepen in dit afzettingsgesteente? In onze blogpost ‘Wat is grind?’ delen we nog meer relevante informatie.

Lees het artikel >>

Wat zijn de voordelen van grind?

Overweeg je om grind te kopen? Daar valt heel wat voor te zeggen. Kiezel gaat, naast het esthetische aspect, gepaard met een waaier aan functionele voordelen. We lichten de voornaamste pluspunten toe.

 • Milieuvriendelijk | Grind is een natuurlijk materiaal. Het bevat dus geen schadelijke chemicaliën en kan vlot hergebruikt worden. Goed nieuws voor de planeet!
   
 • Goede waterafvoer | Dankzij zijn waterdoorlatende karakter verkleint grind de kans op wateroverlast en erosie.
   
 • Onderhoudsvriendelijk | Aan grind komt weinig onderhoud te pas. Het duurzame materiaal gaat jarenlang mee, zonder te breken of te barsten.
   
 • Makkelijk te plaatsen | Grind aanleggen, is helemaal niet moeilijk. We adviseren wel om het benodigde oppervlak te begrenzen en de ondergrond af te vlakken.
   
 • Goedkoop | Ook niet onbelangrijk: je kan grind kopen voor een zachte prijs, wat het een kostenefficiënte investering maakt.

Wat zijn de nadelen van grind?

Grind brengt echter ook een paar nadelen met zich mee. Zo komen de kleine steentjes makkelijk vast te zitten tussen de groeven in schoenzolen of autobanden. Bovendien is grind geen garantie tegen onkruid: dit kan snel de kop opsteken tussen de kiezels. Dit probleem kan je eventueel oplossen met een worteldoek. Ligt het grind in de schaduw? Houd er rekening mee dat er na verloop van tijd groenaanslag kan optreden.

Inspirerende ideeën om grind in de tuin te verwerken

Grind blinkt uit in zijn toepassingsmogelijkheden. Zo kan je het eenvoudig integreren in je tuinontwerp. Hieronder presenteren wij enkele stijlvolle voorstellen:

 • Grind voor de oprit | Je kan je oprit met kiezel zelf aanleggen. Dit is sneller en goedkoper dan een uitvoering in bijvoorbeeld klinkers of natuursteen. Gezien grind waterdoorlatend is, zal je niet snel kampen met diepe plassen.
   
 • Grind voor het terras | Een terras met grind als vloerbedekking is een aantrekkelijke aanvulling op je tuin. Combineer verschillende grindsoorten, speel met diverse kleuren en creëer een unieke uitstraling.
 • Een tuinpad met kiezels | Of je laat een tuinpad in grind aanleggen. Ook hier komt de waterdoorlatende eigenschap goed van pas. Bovendien geven kiezels een natuurlijk effect, zodat het grindpad mooi blendt met de rest van de tuin.
   
 • Zentuin met grind | Volledig ontspannen, doe je in een zentuin: een idee dat geïnspireerd is op de Japanse tuinen. Grind vormt de basis voor de paden en borders, eventueel aangevuld met sierstenen. Ook groene planten en stromend water (een vijver, en waterornament …) mogen niet ontbreken.
   
 • Decoratieve borders | Wil je je tuin opfleuren met enkele planten? Met grind kan je plantenborders afbakenen en opsmukken. Je verkleint de kans op onkruid en creëert een fraai contrast.
   
 • Grind als accent | Prijkt er een fontein of sculptuur in je tuin? Breng grind aan rondom je pronkstuk en zet het extra in de verf.

Liever een oprit met dolomiet dan grind? Ook daarbij kunnen wij helpen! Ontdek de voor-, de nadelen en de verschillende stappen in het artikel ‘Een oprit aanleggen in dolomiet, een goed idee?’

Meer weten >>

Tips om grind te kopen

Wanneer je grind wil kopen, krijg je een breed aanbod voorgeschoteld. Hoe hak je de knoop door? Houd steeds jouw toepassing voor ogen. Fijne grind komt bijvoorbeeld perfect tot zijn recht bij tuinpaden en terrassen. Voor opritten en decoratieve borders daarentegen zijn grotere grindstenen beter geschikt. Ga je voor witte kiezelstenen, blauwe kiezel of zwarte grind? Stem de tint af op je tuin en/of woning zodat je een mooi geheel verkrijgt. 

Hoe moet je grind onderhouden?

Om je tuin van een keurig uitzicht te verzekeren, adviseren we om het grind regelmatig om te harken, zodat het gelijk verdeeld blijft. Merk je dat het grind vuil wordt? Het is uitdagend om de kiezels effectief te reinigen. Ga ze zeker niet te lijf met de hogedrukreiniger! Je kan wel overwegen om een nieuwe toplaag aan te brengen.

Grind kopen bij Remondis Corneillie

Bij Remondis Corneillie ben je aan het juiste adres om grind te kopen, zowel in kleine als grote hoeveelheden. Wij maken van een snelle service ons visitekaartje en leveren het grind met plezier in de ruime omgeving rond Brugge. Benieuwd naar de prijs van grind? Die hangt af van de gevraagde hoeveelheid en de afstand die we moeten overbruggen. Voor concrete informatie vragen we je om contact met ons op te nemen.

Pols bij Remondis Corneillie naar de mogelijkheden en de prijs om grind te kopen. Bel ons of vraag een offerte aan: wij koppelen snel, transparant en vrijblijvend naar je terug.