Als horeca-uitbater ben je steeds in de weer om je gasten te soigneren en een onberispelijke service te garanderen. Maken smakelijke warme maaltijden daar deel van uit? Dan ben je verplicht om het horeca-afval correct te sorteren. Waarom is deze regel een must? En hoe ga je aan de slag? Wij serveren de juiste info en concrete tips om keukenafval en etensresten te sorteren.

1. Wanneer moet je keukenafval en etensresten sorteren?

Sinds 1 januari 2021 zijn verschillende ondernemingen en instellingen verplicht om hun keukenafval en etensresten te sorteren. Het gaat hierbij specifiek om organisaties die minstens wekelijks warme maaltijden bereiden of op tafel zetten, en dus flink wat keukenafval produceren. Groenteschillen, broodresten, eierschalen … We kunnen onder andere de volgende categorieën onderscheiden:

  • Restaurants, brasserieën en hotels met minimum vijftig maaltijden per dag
  • Feestzalen en polyvalente zalen die minstens 250 zitplaatsen aanbieden
  • Cateringbedrijven

Ook bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen kunnen onder deze regelgeving vallen. Het volledige overzicht vind je op de website van de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij). Houd er rekening mee dat de richtlijn vanaf 1 januari 2024 uitgebreid wordt naar alle Vlaamse bedrijven en horecazaken, ongeacht de maaltijden die je serveert.

Horeca-afval is niet het enige wat je moet sorteren. Er zijn maar liefst 22 uiteenlopende afvalsoorten die je als bedrijf moet scheiden. De complete lijst delen we in onze blogpost ‘Sortering en ophaling van bedrijfsafval’.

Naar de blogpost >>

2. Waarom moet je horeca-afval sorteren?

De verplichting om horeca-afval te sorteren, komt er natuurlijk niet zomaar. Twee belangrijke drijfveren liggen aan de grondslag. We lichten ze helder toe. Lapt je horecazaak de sorteerverplichting aan haar laars? Dan kan dit je een boete van de inspectie opleveren.

a. Minder restafval

Tot voor kort belandden het keukenafval en de etensresten in heel wat bedrijven bij het restafval. Zonde, want horeca-afval bevat vaak nog bruikbaar afval, dat een tweede leven kan krijgen. Wanneer dit bij restafval terechtkomt, eindigt het in de verbrandingsoven en kan men er niets meer mee doen. Door horeca-afval maximaal te sorteren, vermijd je dat waardevolle materialen verloren gaan. Bovendien wordt er minder restafval verbrandt, wat dan weer een flinke CO2-reductie oplevert.

b. Meer biogas en compost

Na een foutloze sortering bewijst horeca-afval zeker en vast haar nut. Door de vergisting van keukenafval en etensresten, een soort biologisch verteringsproces, creëren we biogas. Dit wenden we vervolgens aan als duurzame energiebron om warmte en elektriciteit op te wekken. Handig! En daar stoppen de voordelen niet. Bij de biogasproductie ontstaat er ook compost, die rijk is aan water, levende en dode organismen, mineralen en niet-vergiste mestfractie. Met dit product kunnen we het bodemleven bevorderen, de bodemstructuur verbeteren en bodemerosie verminderen. Kortom, een stevige boost voor de bodemkwaliteit!

Wist je dat … we de wekelijkse etensresten van een gemiddeld bedrijf kunnen inzetten om twee gezinnen een volledige dag van groene stroom te voorzien? Of we verwerken ze tot maar liefst 20 kilogram compost. Mooie, milieuvriendelijke cijfers!

3. Tips om horeca-afval correct te sorteren

Wil je je engageren om horeca-afval te sorteren en de hoeveelheid restafval te beperken? Super! Met enkele praktische tips zetten wij je meteen op weg.

  • Informeer je grondig | Zorg dat je goed op de hoogte bent van wat er wel en niet toegestaan is in een afvalcontainer voor keukenafval. Zo horen theezakjes en koffiepads bijvoorbeeld niet thuis in de container voor keukenafval en etensresten. Twijfels? De OVAM deelt een begrijpelijke folder op haar website.
     
  • Sensibiliseer je medewerkers | Sorteren doe je samen. Leg dus zeker aan je team uit waarom het sorteren van horeca-afval cruciaal is. Om de boodschap duidelijk over te brengen, biedt de OVAM visueel communicatiemateriaal aan op haar website, zoals aantrekkelijke affiches die je kan ophangen in de keuken.
     
  • Richt de keuken slim in | Plaats de nodige afvalbakken in de keuken, zodat je collega’s de verschillende afvalstromen makkelijk, correct en hygiënisch kunnen scheiden. Zo wordt de drempel om horeca-afval te sorteren aanzienlijk verlaagd.
     
  • Werk samen met een erkende afvalophaler | Je netjes gesorteerde horeca-afval ophalen? Daarvoor sla je de handen in elkaar met een OVAM-geregistreerde afvalophaler- en inzamelaar, die het keukenafval vlot en regelmatig meeneemt. Door de afvalcontainer frequent te laten leegmaken, blijft de geurhinder binnen de perken.
     

4. Hoe kan Remondis Corneillie je helpen?

Om horeca-afval makkelijk te verzamelen, maak je best gebruik van een afvalcontainer. Remondis Corneillie ondersteunt je met rolcontainers of semi-ondergrondse containers die aan al jouw bedrijfsnoden tegemoetkomen. Wij helpen om het juiste formaat te bepalen en staan als een door OVAM erkende ophaler garant voor een stipte lediging: wekelijks, tweewekelijks of maandelijks. Ook voor andere afvalsoorten – van glasafval tot pmd – bieden wij steeds de juiste afvalcontainer.

Remondis Corneillie plaatst de juiste afvalcontainer voor jouw horeca-afval en neemt de ophaling met veel plezier op zich. Vragen over onze service? Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie.