Ramen poetsen, onkruid wieden, gras maaien … Tijdens de wintermaanden laat je de klusjes buitenshuis sneller links liggen en steek je binnenshuis de handen uit de mouwen. Wanneer je woning ouder is dan vijftien jaar, kunnen verregaande ingrepen zich opdringen. Heb je plannen om een binnenmuur te slopen? Wil je werk maken van een badkamerrenovatie? Dan is een extra centje zeker welkom. Remondis Corneillie maakt je wegwijs in de premies voor binnenrenovatie en sanitair.

Wat is Mijn VerbouwPremie?

Mijn VerbouwPremie is het digitaal loket dat een waaier aan renovatie- en energiepremies bundelt. Woningen, appartementen en andere gebouwen in het Vlaams Gewest komen hiervoor in aanmerking. Met dit initiatief wil de Vlaamse overheid duurzaam renoveren volop stimuleren. Verschillende premies passen in het plaatje: van isolatie, tot zonneboilers. In deze blogpost focussen we specifiek op twee categorieën, namelijk premies voor binnenrenovatie en sanitair.

Premie voor binnenrenovatie

Binnenrenovatie is natuurlijk een brede term, die talloze karweien omvat. Met welke werken maak je aanspraak op een premie voor binnenrenovatie? We zetten ze hieronder op een rij:

 • Slopen van binnenmuren, inclusief dragende of steunende elementen (kolommen, balken, lateien …) en vervangen door nieuwe muren
   
 • Afbreken en opbouwen van stevige vloerelementen en dekvloeren tussen de woonetages
   
 • Bestrijden van opstijgend vocht in de binnenmuren door een waterkerende laag te plaatsen of een vochtwerende gel te injecteren
   
 • Aanpakken van kelder- of huiszwam op de muren
   
 • Bepleisteren van binnenmuren, de binnenkant van buitenmuren, het plafond en de onderkant van dakstructuren (enkel bij bepaalde technieken)
   
 • Plaatsen van een vaste trap, inclusief leuningen en borstweringen

Schilder-, verf- en behangwerken, (vloer)tegels, vloer- en muurafwerking leveren je helaas geen premie op. De concrete specificaties kan je terugvinden op de website van de Vlaamse overheid.

Premie voor sanitair

Mijn VerbouwPremie voor sanitair is op verschillende aspecten van je badkamerrenovatie van toepassing. Onder deze noemer vallen de volgende werken, steeds in combinatie met het moderniseren van je sanitaire leidingen en afvoeren:

 • Plaatsen van een regenwaterinstallatie of -waterput
   
 • Vervangen van de huidige sanitaire toestellen
   
 • Installeren van één douche, één ligbad, twee wastafels en één toilet, indien deze nog niet voorzien zijn in de woning

Schaf je nieuwe badkamermeubels of -accessoires aan? Hiervoor kan je Mijn VerbouwPremie voor sanitair niet inroepen. Om de richtlijnen meer in detail te raadplegen, verwijzen we je naar de website van de Vlaamse overheid.

Wil je meer uitleg over Mijn VerbouwPremie? Benieuwd welke renovatie- of energiepremies mogelijks nog binnen jouw handbereik liggen? Onze blogpost ‘Mijn VerbouwPremie, één premie voor al jouw renovaties’ zoomt in op de mogelijkheden.
Naar het artikel >>

Wie kan premies voor binnenrenovatie en sanitair aanvragen?

Niet elke eigenaar-bewoner van een woning of appartement kan zomaar een premie voor binnenrenovatie en sanitair eisen. Enkel de laagste en de middelste inkomenscategorie komen in aanmerking. De renovatiepremies worden bepaald op basis van je gezinsinkomen en -samenstelling. Wie tot de laatste inkomenscategorie behoort, krijgt tot 50 % van de aanvaarde facturen (excl. btw) teruggestort. Voor personen uit de middelste klasse ligt de limiet op 35 % van de investering (excl. btw). Houd er wel rekening mee dat het bedrag voor alle partijen begrensd is tot een bepaald maximumbedrag.

Al is er nog een belangrijke kanttekening. Verhuur jij je woning of appartement via een sociaal verhuurkantoor? Ook dan kom je in aanmerking voor een premie voor binnenrenovatie en sanitair. Je maakt aanspraak op het hoogste premiebedrag, ongeacht je inkomen. Je mag dus een som verwachten die 50 % van je aanvaarde facturen bedraagt, minus de btw en rekening houdend met de maximumgrens.

Bijkomende voorwaarden voor de premies voor binnenrenovatie en sanitair

Val je perfect binnen de doelgroep voor premies voor binnenrenovatie en sanitair? Dan vink je alvast de eerste checkbox af, maar er zijn nog enkele vereisten waaraan je moet voldoen. Hieronder sommen we ze helder op:

 • Je woning of appartement is minstens vijftien jaar oud op het moment van de aanvraag. Gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen vallen uit de premieboot. Hetzelfde geldt voor gebouwen die gesloopt en volledig herbouwd worden.
   
 • Je voert de renovatiewerken zelf uit of schakelt hiervoor een aannemer in.
   
 • De facturen die je indient, zowel tussentijdse als eindfacturen, mogen niet ouder zijn dan twee jaar op het moment dat je de renovatiepremie aanvraagt.
   
 • Het totale factuurbedrag overschrijdt de grens van € 1.000 (excl. btw).
   
 • Je vroeg de afgelopen vijf jaar geen premie voor binnenrenovatie of sanitair aan.

Beantwoord je aan alle voorwaarden? Dan kan je jouw renovatiepremie aanvragen via het online loket Mijn VerbouwPremie.

Wat met het afval na je renovatie?

Wanneer jij – of een aannemer – de mouwen oprolt voor de renovatiewerken, kan je rekenen op Remondis Corneillie voor de afvalinzameling en -verwerking. Zo kan je onder andere de volgende afvalcontainers huren:

 • Afvalcontainer voor bouw- en sloopafval
 • Afvalcontainer voor ramen met glas
 • Afvalcontainer voor steenpuin en beton
 • Afvalcontainer voor gipshoudend afval

Kan je moeilijk inschatten welk formaat volstaat? Bel ons gerust op: wij komen graag langs voor een plaatsbezoek, luisteren naar je plannen en helpen de gepaste container te bepalen. Of je kan zelf je afval komen storten op ons containerpark in Brugge.

Wil je advies op maat over de afvalverzameling bij je badkamerrenovatie? Heb je nog vragen bij onze dienstverlening? Aarzel niet om ons te contacteren: wij formuleren met plezier een gericht antwoord.