Op zonnige dagen is het terras misschien wel je favoriete plek om te vertoeven. Maar tijdens de herfst- en wintermaanden kan er groene aanslag opduiken, die de tegels ontsiert. Ook de weersomstandigheden laten natuurlijk hun sporen na. Wil je je terras reinigen zodat het weer tiptop oogt? Remondis Corneillie verklapt hoe jij je terras weer laat stralen!

Hoe ontstaat groene aanslag op het terras?

Vallende bladeren, aarde, pollen, zand … Het is onvermijdelijk dat er vuil op het terras belandt. In combinatie met een donkere, natte omgeving kunnen algen groeien, die een groene aanslag op je terras veroorzaken. Tijdens de herfst- en wintermaanden zijn de dagen korter, terwijl er meer neerslag valt: dit verklaart waarom groene aanslag vooral in deze periode opduikt. Hoe langer de algen woekeren, hoe dikker de groene laag wordt. Reden te meer om tijdig de handen uit de mouwen te steken en het terras te reinigen!

Het terras reinigen: zo doe je dat

Het terras schoonmaken met azijn of met zand? Perfect mogelijk! Wij verzamelden hieronder de beste manieren om een terras te reinigen. Houd zeker in het achterhoofd: deze middelen zijn enkel geschikt voor stenen terrassen. Voor terrassen uit hout of bankirai gebruik je aangepaste methoden.

  • Warm water en een borstel | Eerst maak je de voegen tussen de tegels proper met een voegenkrabber. Daarna giet je een emmer warm water uit over het terras. Je rolt de mouwen op en borstelt de tegels tot ze weer proper zijn. Aan deze methode komen geen extra hulpmiddelen te pas, waardoor het een intensieve klus kan zijn.
     
  • Groene zeep | Neem een emmer water, waaraan je vijf lepels soda en vijf eetlepels groene zeep toevoegt. Deze mengeling stort je uit over de tegels, om vervolgens een halfuur te laten inwerken. Daarna schrob je de vloer met een harde borstel. Of je kan het terras schoonmaken met de tuinslang. Een belangrijk aandachtspunt: groene zeep kan een terras erg glad maken. Pas dus op dat je niet uitglijdt tijdens het boenen!
     
  • Zand | Zand is niet enkel handig om kastelen te bouwen, maar werkt evengoed als natuurlijk schuurmiddel. Strooi zand over de tegels en gooi er een warm sopje overheen. Vervolgens neem je een borstel bij de hand en schuur je de groenaanslag weg. Houd er wel rekening mee dat er wat zand op het terras kan achterblijven.
     
  • Azijn | Vul een emmer voor de helft met azijn en voor de helft met water. Giet deze mix uit over het terras, schrob stevig en laat opdrogen. Deze methode vraagt een beetje geduld. Na enkele weken is de groenaanslag niet meer te bespeuren.
     
  • Terrasreiniger | Terrasreinigers zijn speciaal ontwikkeld om het terras schoon te maken. Je brengt het product aan op de tegels, volledig volgens de instructies, en kan de groenaanslag verwijderen met de borstel. Tegenwoordig bestaan er ook biologisch verantwoorde terrasreinigers op basis van enzymen. Hier mag je niet schuren en laat het effect even op zich wachten, maar de groene laag verdwijnt na vier tot zes weken.

 

 

Welke producten je ook gebruikt om je terras te reinigen: start steeds met een klein stukje van het terrasoppervlak en bestudeer het effect. Zie je verbetering? Zo niet, dan vermijd je dat je het hele terras onder handen neemt, zonder het gewenste resultaat. Pols ook gerust bij een specialist welk product het meest aangewezen is voor jouw terrastegels: de tegelproducent, de aannemer die het terras aanlegde, een deskundige doe-het-zelfzaak …

Is je terras dringend aan vernieuwing toe? Ben je van plan om zelf de handen uit de mouwen te steken? Super! Wij delen graag onze expertise in de blogpost ‘Tips en advies om zelf een terras aan te leggen’.

Lees het artikel >>

Welke middelen gebruik je beter niet om het terras te reinigen?

Jij wil groene aanslag grondig te lijf gaan, en dat begrijpen we goed. Maar niet alle middelen zijn goed om het terras te reinigen, integendeel. De volgende producten laat je beter aan de kant staan bij het kuisen van je terras:

  • Bleekwater | Groene aanslag verwijderen met javel is uit den boze. Deze methode is namelijk schadelijk voor planten, dieren en mensen. Bovendien kan javel doorsijpelen in de grond en in ons drinkwater belanden. Daarom is het wettelijk verboden om bleekwater buitenshuis te gebruiken.
     
  • De hogedrukreiniger | Met een hogedrukreiniger kan je vlot groenaanslag verwijderen. Het nadeel? De harde waterstraal beschadigt de beschermlaag op je terras, waardoor het oppervlak poreuzer en ruwer wordt. Bovendien zal de kleur van de stenen geleidelijk vervagen.

Neem je ook de tuin onder handen?

Ben je klaar met je terras reinigen? Staat de tuin als volgende item op het to-dolijstje? Wanneer je hiermee aan de slag gaat, verzamel je misschien wel een hele hoop groenafval. Dit wil je uiteraard niet wekenlang in de tuin laten liggen. Breng het groenafval dus gerust naar ons containerpark in Brugge. De wachtrijen zijn kort, de deuren staan zelfs op zaterdag open. Heb je een grote tuin en zie je er tegenop om meermaals heen en weer te rijden? Dan kan een afvalcontainer voor groenafval een slimme oplossing vormen.

Wil je meer uitleg over onze containers voor groenafval? Wij zijn gul met praktische informatie. Neem vrijblijvend contact met ons op.