Frissere temperaturen, vallende bladeren, af en toe een fikse regenbui … De herfst is volop in het land en de winter loert alvast om de hoek. De tijd van zaaien is voorbij, maar dat betekent niet dat er niets meer te doen is in de tuin. Er zijn verschillende tuinklussen in november en december waarvoor je de mouwen kan oprollen. Zo maak je je tuin helemaal winterklaar. Wij navigeren je vlot door de tuinkalender voor november en december!

Bomen snoeien

Prijken er leibomen, fruitbomen of knotwilgen in je tuin? Van zodra ze hun bladeren volledig kwijt zijn, kan je deze bomen snoeien. Wacht zeker tot de boom haar laatste blad verloren heeft, met het oog op fotosynthese. Bovendien heb je bij een kale boom een beter zicht. Zo ga je makkelijker te werk en merk je kruisende of schurende takken meteen op. Begin januari komt de sapstroom weer op gang: zorg er dus voor dat het snoeien van de bomen voor de jaarwisseling achter de rug is. Enkel kersenbomen vormen een uitzondering op de regel, die snoei je net na de oogst.

Breng compost aan in de moestuin

De meeste groenten uit de moestuin heb je al lang verorberd. Welke tuinklussen in november en december kan jij hier afvinken? Spit de vrijgekomen bedden in de moestuin om en bedek ze met een royale laag compost, die de hele winter mag blijven liggen. Op deze manier trakteer je de grond op talloze waardevolle voedingsstoffen. Hier pluk je volgend jaar de vruchten van: je geniet dan immers van een vruchtbare bodem om kraakverse groenten te doen groeien. De bonus? De compostlaag vormt de ideale bescherming tegen vriestemperaturen. Twee vliegen in één klap!

Hagen aanplanten

De laatste maanden van het jaar zijn ideaal om hagen te planten. Je kan ze in deze periode kopen met kale wortels. Denk bijvoorbeeld aan bladverliezende haagplanten, zoals de beukenhaag die in het voorjaar gekenmerkt wordt door zijn dichte groei. Ook hagen met bessen, bramen of frambozen kan je perfect neerzetten in november. Houd wel in het achterhoofd dat je dit tuinklusje beter niet aanvat bij vriestemperaturen.

Laatste keer het gras maaien

Dat de tuinklussen in november en december verschillen van de karweitjes in de zomermaanden spreekt voor zich. Zo hoef je het gras niet meer regelmatig te maaien. Van zodra de temperaturen dalen, neem je de grasmaaier een laatste keer bij de hand. Daarna stopt het gras namelijk met groeien. Bedekken vallende bladeren je gazon? Hark ze bij elkaar en voorkom dat je in het voorjaar met gele plekken in het gras kampt. Die kunnen ontstaan door verstikking.

Het gras maaien in de wintermaanden? Wij adviseren om te wachten tot de lente. In onze blogpost ‘Gras maaien in de winter. Doen of niet doen?’ leggen we uit waarom!

Naar de blogpost >>

Siergrassen toppen

In november en december kan je siergrassen toppen, nadat de stengels volledig zijn uitgebloeid. Dat betekent dat je enkel de bovenste delen van de planten verwijdert met behulp van een snoeischaar. In het voorjaar kan je de siergrassen grondig snoeien, wat de groei van nieuwe scheuten en bladeren stimuleert.

De tuin beschermen tegen vorst

Vanaf november kan het vriezen, en daar speel je best op in. Staan er vorstgevoelige planten in je tuin? Bescherm ze tegen de koude temperaturen door ze tijdig naar binnen te verplaatsen of keurig af te dekken. Dit doe je bijvoorbeeld met stro, een vliesdoek of een speciale plantenbeschermer. Tap ook zeker de buitenkraan af, laat de tuinslang volledig leeglopen en berg tuinmeubelen op zodat ze extra lang mooi blijven. Denk ten slotte aan de dieren. Door vetbollen in de tuin te hangen, voorzie je de vogels tijdens de wintermaanden van voedsel.

Hoe kan Remondis Corneillie je helpen met tuinklussen in november en december?

De tuinklussen in november en december kunnen je heel wat afval opleveren, denk bijvoorbeeld aan snoeiafval. Dankzij Remondis Corneillie oogt de tuin snel weer netjes. Zo staan de poorten van ons containerpark in Brugge open op weekdagen en op zaterdag. We hebben fors geïnvesteerd, waardoor we je nu extra veel oppervlakte en twee weegbruggen aanbieden. Bovendien verlies je geen tijd door lange wachtrijen. Ben je van plan om een grote hoeveelheid afval te verzamelen? Dan kan je bij ons een afvalcontainer voor groenafval huren in verschillende formaten, waar je takken, snoeihout, bladeren … moeiteloos in kwijt kan.

Onze afvalcontainers voor groenafval zijn meteen beschikbaar, Remondis Corneillie levert ze bij jou thuis. Interesse? Wij bezorgen je graag extra informatie en een vrijblijvende offerte. Neem gerust contact met ons op.