Sinds 2021 moeten bedrijven die minimum één keer per week warme maaltijden serveren en supermarkten met een verkoopoppervlakte van meer dan 400m2 naast de 22 afvalstromen ook hun keukenafval, etensresten en levensmiddelenafval sorteren (Bron: VLAIO) . Vanaf 1 januari 2024 zullen alle Belgische bedrijven een extra inspanning moeten leveren op het gebied van afvalbeheer. Iedere onderneming wordt namelijk vanaf dat moment verplicht om keukenafval, etensresten en levensmiddelenafval apart in te zamelen. Wat houdt dat in voor jouw bedrijf? Remondis Corneillie helpt je wegwijs in het afvalsoortenlandschap. 

Waarom moeten ondernemingen 24 afvalsoorten sorteren? 
Het recycleren van bedrijfsafval is een slimme manier om afval een tweede leven te geven en langer te laten meegaan in onze economie. Als we op de werkplek goed sorteren, zorgen we ervoor dat recycleerbaar materiaal niet zomaar bij het 'gewone' afval belandt. Want als dat gebeurt, kunnen we dat materiaal niet meer hergebruiken. Door goed te sorteren aan de bron, proberen we dus zo min mogelijk restafval over te houden.

Wat wordt er begrepen onder keukenafval, etensresten en levensmiddelen? 
Vanaf 01/01/2024 zijn bedrijven dus verplicht om deze twee extra afvalstromen te gaan sorteren. Maar wat valt nu onder de noemer keukenafval, etensresten en levensmiddelenafval? 

Keukenafval en etensresten

  • Groenten- en fruitafval, zoals schillen en overschotten;
  • Bereide etensresten, inclusief gekookt of gefrituurd voedsel;
  • Resten van groenten, vlees en vis, zoals wat er overblijft na het zeven van soep;
  • Koffiedik;
  • Brood, zelfs de resten;
  • Eierschalen;
  • Keukenrolpapier en papier- en kartonverpakkingen die bevuild zijn met eten;
  • Papieren servetten;
  • Verwelkte snijbloemen;
  • Vlees- en visresten, inclusief vetresten;

Er zijn echter ook veel voorkomende soorten afval die NIET in de container voor keuken- en etensresten mogen, zoals:

  • Vloeistoffen, zoals soep en koffie;
  • Sauzen, vet en oliën;
  • Theezakjes en koffiepads;
  • Botten;
  • Mosselschelpen;
  • Snoeihout;

Levensmiddelenafval

Levensmiddelenafval bevat voedsel dat voor menselijke consumptie is geproduceerd, maar uiteindelijk niet door mensen wordt gegeten, zoals voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is en onverkochte voedselwaren. Het is dus voedsel dat zich nog in de verpakking bevindt. 

Een opportuniteit voor je bedrijf
De nieuwe afvalsorteerregels zijn niet alleen een wettelijke verplichting, maar ze bieden ook een kans voor bedrijven om hun duurzaamheidsinspanningen te versterken. Door proactief afvalbeheer en -vermindering op te nemen in de bedrijfsstrategie, kunnen bedrijven hun milieuprestaties verbeteren en kosten besparen. 

En wist je dat bewuste afvalbeheer praktijken leiden tot positieve veranderingen in de bedrijfscultuur? Ze inspireren medewerkers om zorg te dragen voor het milieu en ondersteunen de vorming van een duurzame en verantwoordelijke bedrijfscultuur.

In een wereld die steeds bewuster wordt van het belang van duurzaamheid, is een proactieve aanpak van afvalbeheer in jouw bedrijf een stap in de goede richting. Je collega’s motiveren om aan de bronsortering te doen? Lees er alles over in deze blog.

Afvalinzameling- en verwerking van etensresten, keukenafval en levensmiddelenafval
Het effectief inzamelen en verwerken van etensresten, keukenafval en levensmiddelenafval vraagt om specifieke oplossingen. Vanaf 2024 zal je bedrijf nood hebben aan twee afzonderlijke rol- of ondergrondse containers om deze afvalsoorten adequaat in te zamelen. Gelukkig staat Remondis Corneillie klaar om je in dit proces te begeleiden en de juiste oplossingen aan te bieden.

Daarnaast is het cruciaal dat jouw bedrijfsafval op regelmatige basis wordt opgehaald door een erkende afvalverzamelaar. Dit is niet enkel een wettelijke vereiste, maar zorgt ook voor een efficiënt en verantwoordelijk beheer van afvalstoffen. Ook in deze stap kan Remondis Corneillie je bijstaan met een betrouwbare en snelle service. Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.