Zijn je vensters dringend aan vervanging toe? Of heb je nog geen dubbele beglazing in je woning? Goed nieuws, want volgens de Mijn VerbouwPremie heb jij recht op een financieel duwtje in de rug als je je ruiten vervangt. Wat de premie voor nieuwe ramen van de Vlaamse overheid inhoudt en hoe je er gebruik van maakt, kom je hier te weten.
Er zijn tal van redenen waarom je je oude ramen zou vervangen
Voor sommigen zal een puur esthetisch argument voldoende zijn (denk aan een totaalrenovatie van je voorgevel), maar er zijn ook praktische drijfveren. Energieverlies is ongetwijfeld de meest voorkomende. Enkele beglazing, dubbele beglazing die verouderd is, spleetjes die tocht doorlaten… Het zijn energieslopende problemen die opgelost worden door nieuwe ruiten te installeren. Niet enkel zal je woning minder warmte verliezen door de betere isolatie, maar je energiefactuur zal er baat bij hebben. Ook heeft het een positieve invloed op je EPC-waarde, wat weer nuttig kan zijn voor een verkoop of zelfs bij het verhuren van een woning.
Woon je aan een drukke weg? Of geniet je binnen mee van elk gesprek dat op straat plaatsheeft? Dan wil jij je vensters misschien vervangen voor het geluiddempende effect. Met nieuwe beglazing kan je je namelijk beter afschermen voor geluid van buiten.
Zwakke ramen kunnen trouwens een uitnodiging zijn voor inbrekers. Enkelvoudig glas dat gammel in zijn openingen zit, is gemakkelijk in te slaan. Nieuwe modellen zijn vaak voorzien van anti-inbraakoplossingen. Naast extra stevigheid van het glas en de verbindingen, hebben moderne vensters meestal afsluitbare klinken waarmee je ze apart kan sluiten. Daarnaast is moderne beglazing brandbestendiger. Zo geven aluminiumramen geen schadelijke stoffen af bij vuur, zijn pvc-ruiten moeilijk ontvlambaar en zelfdovend en geleiden de nieuwste houten ramen minder warmte dan oudere houten exemplaren.
Om welke premie voor nieuwe ramen gaat het?
Sinds 1 oktober 2022 kan je via Mijn VerbouwPremie gebruikmaken van een premie in de categorie ‘ramen en deuren’. Daarvoor moet aan een aantal voorwaarden voldaan worden. Zo moet je eigenaar of investeerder zijn van het gebouw, moet het pand minstens 15 jaar oud zijn op de datum van je aanvraag, moet de plaatsing van de ruiten gebeuren in ruimtes die direct of indirect verwarmd zijn en mag het niet gaan om glas voor je veranda, schilderwerken, plaatsing van vliegenramen en -deuren of rolluiken. Ook dien je te letten op de maximale Ug-waarde van hoogrendementsbeglazing of de U-waarde van transparante kunststofplaten of lichtkoepels.
Enkel werken uitgevoerd door een erkende aannemer komen in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie voor nieuwe ramen. Ook kan je de premie in de categorie ‘ramen en deuren’ slechts om de 5 jaar aanvragen, startend vanaf je eerste aanvraag. Premies voor lichtkoepels en dakramen kunnen onder de categorie ‘dak’ aangevraagd worden op voorwaarde dat het dak geïsoleerd werd of wordt. Je kan de Mijn VerbouwPremie aanvragen voor de renovatie van een woning, appartement(sgebouw) of niet-woongebouw dat herbestemd wordt tot een woonst in Vlaanderen. Een gebouw dat volledig gesloopt en weer opgebouwd wordt, komt niet in aanmerking voor die premie. In dat geval kan de sloop- en heropbouwpremie wel interessant zijn.
Je kan de Mijn VerbouwPremie aanvragen voor (delen van) facturen waarvoor je nog geen renovatie- en/of energiepremie bij Fluvius hebt aangevraagd en waarvoor nog geen premie werd toegekend. Heb je in het verleden al zo’n premie van Fluvius aangevraagd voor bijvoorbeeld één nieuw raam, dan kan je zonder wachttijd Mijn VerbouwPremie aanvragen voor alle andere nieuwe ramen. Alle voorwaarden om aanspraak te maken op de Mijn VerbouwPremie ‘ramen en deuren’, zoals info rond de verschillende inkomenscategorieën, eisen voor ventilatievoorzieningen en maximale Ug-waarden lees je hier.
Tot hoe ver terug kan je aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie?
De facturen (zowel de tussentijdse als de eindfactuur) die je bij je aanvraag steekt, mogen op de aanvraagdatum van de premie voor nieuwe ramen maximaal 2 jaar oud zijn. Tot en met 31 december 2022 kan je echter nog facturen indienen die maximaal 2 jaar en 3 maand oud zijn. Het totale factuurbedrag van de uitgevoerde werken voor de categorie ‘ramen en deuren’ moet minimaal € 1000 (excl. btw) zijn om voor de premie voor nieuwe ramen in aanmerking te komen.
Hoe dien je een aanvraag in voor de Mijn VerbouwPremie?
Via het digitaal loket van Mijn VerbouwPremie vraag je zelf online je premie voor nieuwe ramen aan. Voordat je daaraan begint, kan je gebruikmaken van de simulator om te berekenen op welke en hoeveel premies je recht hebt. Ook kan uit die simulatie blijken dat het voor jouw persoonlijke situatie interessanter is om de aanvraag pas in 2023 in te dienen. Je premieaanvraag gebeurt in verschillende stappen. Neem ze vooraf eens door via deze pagina en verzamel alle benodigde documenten om vlot je aanvraag in te dienen.
Welke andere premies zijn er voor nieuwe ramen?
Een premie die cumuleerbaar is met de Mijn VerbouwPremie is de EPC-labelpremie van Fluvius. Die krijg je als je je woning energetisch renoveert en rekening houdt met bepaalde voorwaarden. Zo kan je de premie enkel krijgen voor een woning met een ondermaatse energieprestatie. Die prestatie moet je aantonen met een geldig EPC-attest dat werd opgesteld in of voor 2019. Het energielabel voor een huis moet op dat attest E of F zijn. Een appartement mag daarnaast ook D als label hebben. Binnen 5 jaar na de datum van het EPC-attest moet je door je renovatie een hoger EPC-label behalen. Voor een huis is dat minstens het label C en bij een appartement minstens B. Het behaalde EPC-label moet bewezen worden met een nieuw EPC-attest, dat maximaal 1 jaar oud mag zijn op het moment van je aanvraag van de premie.
De EPC-labelpremie is niet te combineren met de Totaalrenovatiebonus. Die laatste is er alleen voor woningen in Vlaanderen die voor 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet en eigenaars die investeren in 3 of meer besparende maatregelen. De eindfactuur van de eerste investering moet een datum hebben tussen 1 januari 2017 en 31 december 2020. Wie een premieaanvraag bij Fluvius deed of doet voor werken met een eindfactuur voor 2021, zit in het traject van de Totaalrenovatiebonus. Als je een aanvraag doet voor werken met een eindfactuur vanaf 2021 zit je in het traject van de EPC-labelpremie. Ondertekende je in 2020 een offerte die kan meetellen als investering voor de Totaalrenovatiebonus en ontving je de eindfactuur daarvan in 2021? Dan kan je kiezen of je het traject volgt van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.
Wist je trouwens dat als je de werken aan je vensters laat uitvoeren door een erkende vakman er aan 6% btw wordt gefactureerd in plaats van 21%? Ook daar zijn voorwaarden aan verbonden. De verbouwingen moeten uitgevoerd worden aan een woning die ouder is dan 10 jaar en die zo goed als enkel of uitsluitend als privéwoning gebruikt wordt. Werken dienen ook rechtstreeks aan de eindgebruiker gefactureerd te worden en de levering en plaatsing van de materialen moeten door dezelfde aannemer gebeuren.
Vergeet niet dat je oude vensters goed moet inzamelen
Voor welke premie je ook kiest, recycleer je glas op een correcte manier. Glasafval kan namelijk ontelbare keren opnieuw verwerkt worden als glaswol of nieuw glas, wat goed is voor het milieu. Indien mogelijk wordt houtafval van raamkozijnen best van de beglazing gescheiden: zo kan je het glas bij het glasafval recycleren en het hout bij het afbraakhout. Omdat die werken veel tijd in beslag nemen, is dat echter niet altijd mogelijk. Soms is het huren van een container die houtafval met glas combineert trouwens goedkoper dan het huren van 2 afzonderlijke containers. De containers van Remondis Corneillie voor houtafval met glas en vlakglas kunnen je helpen bij het verzamelen.