Een zandbak bezorgt je kinderen urenlang plezier. Je koopt een plastic exemplaar voor in de tuin, of steekt zelf de handen uit de mouwen om een zandbak te maken. Maar hoe zorg je voor een veilig speelparadijs? Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? Welk soort zand mag je gebruiken en waar ga je met de uitgegraven grond naartoe? Deze blogpost zet je goed op weg!

Waar moet je de zandbak plaatsen?

Zelf een zandbak maken, doe je niet op één, twee, drie. Er komt flink wat voorbereiding bij kijken. Stel jezelf eerst de vraag waar je de zandbak wil plaatsen. Kies voor een droge plek met wat zonlicht, maar ook voldoende schaduw. Zo voorkom je dat je kinderen verbranden door de sterke uv-stralen. Idealiter staan er geen bomen in de buurt, want je wil niet om de haverklap bladeren uit de zandbak vissen. Tenslotte houd je als ouder graag een oogje in het zeil. Positioneer de zandbak dus op een plaats die duidelijk te zien is vanuit je keuken, woonkamer of bureau.

Tip: blik alvast tien jaar vooruit. Kleine kindjes worden groot en zullen de zandbak ooit ontgroeien. In de toekomst kan je hem omvormen tot moestuin of kruidenbak.

Hoe ruim moet je de zandbak maken?

De afmetingen van de zandbak hangen sterk samen met de beschikbare oppervlakte in je tuin. Maar ook de grootte van je gezin speelt een rol. Een kroost van vier heeft natuurlijk meer ruimte nodig om te ravotten. Heb je één zoon of dochter? Beperk dan het formaat, zodat je kind zich niet verloren voelt. Welke dimensies je ook kiest: het is het makkelijkst om de zandbak vierkant of rechthoekig te maken. Qua diepte raden we aan om maximaal 50 centimeter diep te graven. Op die manier is er geen verstikkingsgevaar. Safety first!

De houten fundamenten van de zandbak

Stevige houten planken, die je zelf op maat zaagt, vormen de basis van de zandbak. Je werkt best met tropisch hardhout: dit is beter bestand tegen vocht en regen dan andere houtsoorten. Maar een extra beschermingslaagje kan nooit kwaad! Door het houtwerk te behandelen met buitenbeits, is het optimaal gewapend tegen allerlei weersinvloeden. Vergeet zeker niet om de houtplanken vooraf stevig te schuren, zodat je kinderen geen pijnlijke splinters oplopen.

Zand voor de zandbak kopen

Zandbakzand is hét meest essentiële onderdeel van je bouwproject. Bij Containerverhuur Remondis Corneillie kan je terecht voor rond zand of rivierzand: allebei perfect geschikt om een zandbak te vullen. De korrels plakken voldoende, zodat je kinderen de mooiste zandkastelen kunnen bouwen. Om de juiste hoeveelheid zand voor je zandbak te berekenen, presenteren we hieronder een eenvoudige formule. We gaan ervan uit dat zand 1,5 kilo per liter weegt. Het eindresultaat is het aantal kilo speelzand dat je moet aanschaffen. Toch twijfels? Benieuwd naar de mening van een expert? We buigen ons met plezier over je afmetingen en berekenen hoeveel zandbakzand je nodig hebt.

Benodigde kilo’s zandbakzand = [ (Lengte zandbak * breedte zandbak) * hoogte zandbak ] * 1,5

Onderhoud van de zandbak

Veel onderhoud komt er bij een zandbak niet aan te pas. Weer en wind zorgen ervoor dat het zand zichzelf reinigt. Handig! Zijn je kinderen druk in de weer met ander speelgoed? Blijft de zandbak onaangeroerd tijdens de koude wintermaanden? Dek hem af met een deksel of beschermhoes, zodat er geen vuil in de zandbak terechtkomt. Zeker wanneer jij of je buren honden of katten in huis hebben, is dit een must. Voorzie wel voldoende luchtcirculatie, zodat schimmelvorming geen kans maakt.

Afvalcontainer huren voor het afval

De zandbak staat te pronken in je tuin, de kids leven zich uit en jij kijkt vol tevredenheid toe. Dan rest er nog één vraag: wat doe je met die berg uitgegraven grond? Containerverhuur Remondis Corneillie heeft een eigen containerpark in Brugge en de deuren staan wagenwijd open, dus breng het gerust naar ons toe. Bij grote hoeveelheden afval kan je een afvalcontainer huren voor:  

Afvalcontainer voor grond en stenen

Laat ons weten welke grondsoort je wil opruimen, en welk formaat afvalcontainer je nodig hebt. Op basis van jouw informatie leveren we de gepaste afvalcontainer op het afgesproken tijdstip. Van zodra hij gevuld is, komen wij hem met veel plezier oppikken. Je tuin oogt weer helemaal spik en span!

Benieuwd naar de openingsuren van ons containerpark? Interesse in een afvalcontainer na het uitgraven van een zandbak? Containerverhuur Remondis Corneillie staat paraat om al je vragen te beantwoorden! Neem contact op.