Tijdens de hete zomermaanden kan het onderhouden van de tuin een ware uitdaging zijn. De brandende zon en intense hitte kunnen jouw groene oase omtoveren tot een mini woestijn. Geen nood! Met de juiste zorg en aandacht blijft je tuin ook tijdens de zomermaanden stralen. Remondis Corneillie helpt je graag op weg met enkele nuttige tips om jouw tuin tijdens de zwoele zomer levendig en fris te houden.

Maai het gras regelmatig, maar niet te kort. 
Zorg ervoor dat je het gras niet te veel en niet te kort afmaait tijdens de zomermaanden. Kort gemaaid gras is namelijk kwetsbaarder en kan sneller uitdrogen. Idealiter geef je jouw gazon regelmatig water. Echter worden er iedere zomer meer en meer droogtemaatregelen genomen in België, waardoor we onder andere het gazon niet meer mogen besproeien met water. Maar geen paniek, ook al ziet jouw gras eruit als een verdord landschap, na (heel wat) regen komt… groen gras. Je gazon tiptop in orde houden na de zomermaanden? Lees hier onze tips. 

Onkruid eruit
Onkruid verwijderen is een essentieel onderdeel van tuinonderhoud. Wil je in de tuin zo weinig mogelijk onkruid zien staan? Dan raden we aan om regelmatig onkruid te wieden en zo je tuin netjes en gezond te houden.
Tip: trek je onkruid uit na een zomerse plensbui, het zal veel eenvoudiger gaan. Lees meer over onkruid verwijderen in onze blogpost "Onkruid eruit!".

Geef je bloemen regelmatig water 
Tijdens de droge en warme zomermaanden is het belangrijk dat planten die zowel in de grond als in potten zitten, voldoende water krijgen om hun wortels gehydrateerd te houden. Zo zullen planten in potten minstens twee keer per dag nood hebben aan water. Het tijdstip van het water geven is even belangrijk als de hoeveelheid. Het beste moment om je planten water te geven is in de vroege ochtend of late avond. Dit vermindert de verdamping van het water door de zon en vermindert eveneens de kans op verbranding van de plant. 

Verwijder regelmatig dode bloemen en bladeren
Door dode bloemen en bladeren te verwijderen, blijven planten er fris uitzien en wordt de groei van nieuwe bloemen gestimuleerd. 

Creëer schaduw
Wanneer de zon hoog aan de hemel staat, kan je tuin wel wat verkoeling gebruiken. Dit kan op een natuurlijke manier worden bereikt door bomen te planten die schaduw bieden. Misschien niet de tip die meteen effect zal bieden, maar het doelgericht planten van bomen kan wel een toekomstgerichte oplossing zijn. 
Ook een overkapping, schaduwdoek of een parasol kan voor de nodige schaduw zorgen. Heb je bijvoorbeeld Hortensia's of Hosta’s die heel wat uren in de zon staan? Dan neem je beter maatregelen en plaats je een parasol of lichte doek (geen donkere kleur) over de planten.

Vermijd verplanten
Verplanten in de zomer (van grote planten en struiken) is een no go. In droge periodes hebben struiken en planten veel meer moeite om opnieuw te groeien. Wacht liever even af tot het najaar. 

Bodemkwaliteit
Zorg ervoor dat je grond vol voedingsstoffen zit. Je kan dit doen door compost of organische meststoffen toe te voegen. Een gezonde bodem kan helpen om water beter vast te houden, wat vooral nuttig is tijdens hete zomers.

Compost nodig? Bij Remondis Corneillie kan je zowel grote als kleine hoeveelheden compost bestellen. 

Hoe kan Remondis Corneillie helpen? 
Nu je weet hoe je jouw tuin tijdens de zomermaanden moet onderhouden en je alle nodige tuinwerkzaamheden hebt verricht, is het ook belangrijk om je tuin netjes te houden.

Je kan met je groenafval terecht bij het Remondis Corneillie containerpark in Brugge. Heb je een grote tuin en zie je op tegen de ritjes heen en weer? Overweeg dan om een Remondis Corneillie afvalcontainer voor je groenafval te huren.

Wil je meer weten over het containerpark of de afvalcontainers? We helpen je graag verder. Neem gerust contact met ons op.