De zomerse warmte en het stralende zonlicht mogen dan misschien nog nazinderen in onze tuin, de realiteit is dat de herfst in het land is. Deze sfeervolle periode vraagt om een specifieke aanpak om je tuin in topconditie te houden. Remondis Corneillie loodst je met gemak door de tuinklussen die je best kan aanpakken in de maanden september en oktober.

Of je nu een beginnende tuinier bent of groene vingers hebt, voorbereiding is het halve werk. Je wilt immers niet dat je zorgvuldig aangelegde paradijs wordt overwoekerd door onkruid of dat je bloemen en planten het zwaar te verduren krijgen door de dalende temperaturen. In dit artikel bespreken we stap voor stap wat je kan doen om je tuin helemaal herfstklaar te maken. Zo kun je zelfs in de koudere maanden genieten van een prachtige en goed onderhouden tuin. 

Groen groen grasje
Een groen gazon, het stokpaardje van vele Belgen. Want geef nu toe als het gras groener is bij de buren, dan moet je dringend beginnen met het in vorm brengen van je eigen graspartij. September is het ideale moment om het gazon onder handen te nemen, de zon schroeit minder hard waardoor de kans op droog en verkleurd gras beperkt wordt. Heeft je gras nood aan een verticuteerbeurt? In deze blog kan je nuttige tips en tricks vinden voor het verticuteren van een gazon. Merk je kale plekken op in het gras? Tot midden oktober is het het ideale moment om kale plekken bij te zaaien. Hier vind je een handig 10-stappenplan om gras te zaaien.

Snoeien maar 
Eind september bloeien heel wat struiken, planten en bomen uit. Hortensia's, buxussen, hulst, lavendel, bladverliezende en bladhoudende hagen kunnen allemaal rond half september gesnoeid worden.

Gezonds uit de moestuin
Terwijl je geniet van de laatste oogst van de zomergroenten, kun je beginnen met denken aan het zaaien van de wintergroenten. Denk maar aan spinazie, witte kool, savooikool, spruiten, enzovoort.

Bladeren rapen 
Of we het nu willen of niet, vanaf oktober beginnen de bladeren van de bomen te vallen. Maar wat kun je het beste doen met die afgevallen bladeren? Als ze op je gazon of in je vijver liggen, kun je ze het best verwijderen. Bladeren die op het gras liggen, beperken immers de toevoer van zuurstof en zonlicht naar je gazon. Je kunt de bladeren echter wel in je borders leggen om de kwaliteit van de bodem te verbeteren.

Bloembollen planten
Kijk je in april en mei steeds reikhalzend uit naar mooie en kleurrijke bloeiende bloemen zoals tulpen en narcissen? Dan is het een goed idee om in oktober bloembollen te planten.

Tuinmeubels beschermen
Natte en koude maanden zijn op komst, dus als je hebt geïnvesteerd in tuinmeubelen, is het aan te raden om ze droog op te bergen of te beschermen met een beschermhoes.

Denk aan de diertjes 
Zorg ervoor dat de vogelhuisjes gereinigd en gecontroleerd worden op eventuele gebreken. Hiermee garandeer je dat de vogels een veilige schuilplaats hebben om de winter door te komen. Overweeg ook om vetbollen op te hangen, dit voorziet de vogels van extra voedsel tijdens de koude maanden.

Je kunt eveneens een winterverblijf creëren voor de egels. Dit verhoogt hun kans op overleven tijdens de koude wintermaanden. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn; een eenvoudige constructie volstaat. Een doos of kist met een ingang van 15 cm, die omgekeerd staat onder een struik, kan een ideale plaats zijn voor de egels. Bedek de doos met bladeren en takken; dit zorgt voor extra isolatie en maakt hun verblijf meer natuurlijk en beschermd.

Hoe kan Remondis Corneillie helpen bij je tuinklussen in september en oktober? 
Klaar om de tuinklussen aan te pakken? Remondis Corneillie staat voor je klaar om je daarbij te helpen. Je kunt je groenafval naar het Remondis Corneillie containerpark brengen. Heb je geen zin om heen en weer te rijden? Geen probleem, we kunnen ook een afvalcontainer voor groenafval bij je thuis plaatsen.

Wil je meer uitleg over onze containers voor groenafval? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie en een vrijblijvende offerte.