Chape is een onmisbaar materiaal in de bouwsector. Binnenshuis vormt het immers het fundament voor een sterke vloer. Daarnaast bedekt chape de vloerverwarming en heeft het een isolerende functie. Reden genoeg om in te zoomen op dit bouwmateriaal dat zowel bij renovatiewerken als nieuwbouwprojecten van pas komt! Wat is chape, welke soorten chape bestaan er, welke droogtijd moet je respecteren … ? Dat kom je allemaal te weten in deze blogpost.
Wat is chape?
Chape is een mengsel van zand, cement en water, dat ook bekendstaat onder de namen ‘dekvloer’ of ‘chapevloer’. Het bouwmateriaal is waterbestendig en kan aangevuld worden met andere elementen, bijvoorbeeld versterkende vezels. Met chape creëer je een stabiele, stevige ondergrond voor de latere vloerbedekking (tegels, parket, laminaat …). Bij binnentoepassingen wordt de chapevloer boven op de nutsleidingen geplaatst en vormt het een sterke beschermingslaag. Bovendien verbetert het zowel de thermische als de akoestische isolatie. Al zijn er ook toepassingen buitenshuis mogelijk: zo wordt hellingschape aangewend voor platte daken of terrassen, om stilstaand water te voorkomen.
Chape vertoont heel wat gelijkenissen met stabilisé, al worden de bouwmaterialen op een andere manier samengesteld en gebruikt. We vergelijken ze in de blogpost ‘Wat is het verschil tussen chape en stabilisé?’.
Lees meer over het verschil tussen chape en stabilisé >>
De verschillende soorten chape
Er bestaan uiteenlopende soorten chape, elk met hun eigen samenstelling en mogelijkheden. Wij introduceren je kort tot de meest voorkomende vormen:
- Cementchape | Cementchape is de klassieker in het aanbod. Zoals de naam al verklapt, wordt dit bouwmateriaal gemaakt op basis van cement. Door cementchape te versterken met wapeningsnetten kan je scheurvorming vermijden. Zeker bij grote oppervlakten is dit een aanrader.
- Sneldrogende chape | Dit type chape lijkt sterk op de traditionele cementchape, maar er wordt een droogversneller aan toegevoegd. Die kristalliseert het vocht en verkort de droogtijd tot maximaal twee weken. Extra plus? De droogversneller verhoogt de druksterkte en voorkomt barsten.
- Vezelversterkte chape | We spreken van vezelversterkte chape wanneer traditionele chape wordt aangevuld met vezels, zoals glasvezel of polypropeen. Hiermee versterk je het bouwmateriaal en gaan zowel de trek- als de buigsterkte erop vooruit, wat het risico op scheuren significant verkleint.
- Anhydrietchape | Anhydrietchape wordt gekenmerkt door haar speciale samenstelling: er komt geen cement aan te pas. In de plaats worden zand en water gecombineerd met anhydriet, een calciumsulfaatgebonden gips. Als resultaat krijg je een vloeibare chape. De voordelen zijn talrijk. Anhydrietchape is nauwelijks krimpgevoelig, zelfnivellerend en goed thermisch geleidend. Bijgevolg mag je rekenen op een egale chapevloer die je makkelijk verenigt met vloerverwarming.
- Hellingschape | Hellingschape of hellingsbeton is een specifieke chapevloer die een helling creëert op een horizontaal oppervlak, zoals een plat dak. Dankzij de hellingsgraad wordt het water vlot weggevoerd, bijvoorbeeld richting een afvoerput.
- Isolatiechape | Isolerende chape omvat isolatiematerialen zoals polystyreenparels of PUR-granulaten. Dit komt de thermische isolatie in het gebouw ten goede, wat leidt tot een goedkopere energiefactuur.
Wil je zelf chape maken? Dat kan, op voorwaarde dat je de juiste bestanddelen gebruikt en de verhoudingen respecteert. Wij leggen je graag uit hoe je eigenhandig aan de slag gaat in het artikel ‘Hoe maak je chape?’.
Hoe moet je chape plaatsen?
Chape leggen, is een karwei die om precisie vraagt. Alles begint bij een grondige voorbereiding. Zorg dat de ondergrond vlak, proper en volledig stofvrij is, zonder scheuren of oneffenheden. Na het mengen, kan je de chape gieten. De dikte hangt af van verschillende factoren. Welk type chape gebruik je? Is er vloerverwarming aanwezig? Verwacht je zware belasting? Bij cementchape volstaat doorgaans 5 tot 6 centimeter. Vloerverwarming vereist dan weer een dikkere laag chape van zo’n 7 à 8 centimeter. Houd er dus rekening mee dat de aanpak varieert.
Wat is de droogtijd van chape?
Om een perfecte vloerafwerking te verkrijgen, is het cruciaal dat de chape voldoende uitdroogt. Welke droogtijd moet je respecteren? Net als de dikte wordt ook de droogtijd van chape door meerdere elementen bepaald. Wanneer je werkt met cementchape, geldt één tot anderhalve week per centimeter dikte. Bij een dikkere chape heb je wat meer geduld nodig: zo’n twee weken extra per bijkomende centimeter. Ook de temperatuur en de luchtvochtigheid spelen hierbij een rol. Zorg er dus zeker voor dat je de ruimte voldoende ventileert!
Remondis Corneillie levert verschillende bouwmaterialen en grondstoffen, waaronder chape in uiteenlopende hoeveelheden. Bezorg ons jouw vraag en ontvang gratis een vrijblijvende offerte.