Van het aanleggen van kunstgras tot klinkers, stabilisé is een bouwmateriaal dat niet gemist kan worden bij bouw-en tuinprojecten. In deze blog geven we je info over de voordelen van stabilisé en wat de toepassingen zijn in bouw- en tuinprojecten. Of je nu een professional of doe-het-zelver bent, dit blogartikel biedt waardevolle inzichten. 

Wat is stabilisé
Stabilisé, ook bekend als gestabiliseerd zand, is een bouwmateriaal dat bestaat uit een mengsel van cement, zand en een beperkte hoeveelheid water. Stabilisé is een waterdoorlaatbaar mengsel waardoor het meestal gebruikt wordt bij buitenprojecten. Stabilisé kent een snelle droogtijd van zo'n twee à drie uur. Maar er zijn een aantal "trucjes" om deze droogtijd te verlengen. Ontdek hierover meer in ons blogartikel “Hoelang moet stabilisé drogen?.

Bij het maken van stabilisé is het belangrijk om de juiste hoeveelheden te gebruiken van de basiselementen, want je wilt uiteraard voorkomen dat de stabilisé niet uithardt. Een meer uitgebreide uitleg over het maken van stabilisé kan je vinden in onze blogpost “Hoe maak je stabilisé?”.

De voordelen van stabilisé
Stabilisé biedt een aantal voordelen die het tot een onmisbaar hulpmiddel maken in tal van bouw- en tuinprojecten: 

 • Verhardend bouwmiddel: in tegenstelling tot gewoon zand dient stabilisé als een verhardend bouwmiddel. Na het drogen verkrijgt stabilisé een stevige consistentie. Daarom dient het als een robuuste basis in verschillende bouw- en tuinprojecten. 
 • ​​Stabilisé is waterdoorlatend: dit betekent dat het water efficiënt kan doorlaten, waardoor het risico op waterophoping en bijgevolg waterschade vermindert. 
 • Korte droogtijd: stabilisé heeft een korte droogtijd, ongeveer twee à drie uur, omdat het mengsel minder water bevat dan bijvoorbeeld chape. 

Weet jij de verschillen tussen stabilisé en chape? Ontdek ze in deze blog “Wat is het verschil tussen chape en stabilisé”.

Wat kan je allemaal doen met stabilisé
De veelzijdigheid van stabilisé maakt het tot ideaal bouwmateriaal voor diverse buitenprojecten: 

 • Aanleggen van je tuin: stabilisé kan dienen als een stevige onderlaag voor tuinpaden of een verhoogd bloembed. Het zorgt ervoor dat het water gemakkelijk doorlaat en dit vermindert de kans op verzakking. 
 • Aanleggen van je terras: stabilisé is een goede basis voor de ondergrond bij het aanleggen van een terras. Door een laag stabilisé onder de tegels te leggen, zorg je voor een stabiele en waterdoorlatende basis die je terras helpt op zijn plaats te houden en waterophopingen te voorkomen. 
 • Fundering voor kunstgras: stabilisé dient als een verharde en stabiele ondergrond die waterdoorlatend is waardoor er geen plassen op het kunstgras blijven staan. 
 • Onderlaag voor klinkers: bij het plaatsen van klinkers is stabilisé een goede onderlaag. Het draagt bij aan de stabiliteit van de klinkers en houdt ze op hun plaats. 
 • Aanvullend materiaal voor de fundering: bij bouwprojecten wordt stabilisé gebruikt om funderingen aan te vullen en te versterken. Het biedt stevigheid en helpt om een gelijkmatige drukverdeling te waarborgen.
 • Vastmaken van palen: bij het plaatsen van palen, zoals voor een hek, kan stabilisé gebruikt worden om de palen stevig vast te zetten en op hun plaats te houden. 
 • Aanvulling rondom een ingegraven zwembad: stabilisé helpt om de structuur van het zwembad te ondersteunen en kan worden gebruikt om oneffenheden te egaliseren. 
   

Tips voor het werken met stabilisé
Om ervoor te zorgen dat je project goed verloopt en het gewenste resultaat bereikt wordt, is het essentieel om deze tips te volgen. 

Wacht niet te lang: zoals eerder aangekaart, stabilisé droogt snel waardoor je deze best zo snel mogelijk verwerkt, idealiter moet de stabilisé binnen de drie uren na verkrijgen, verwerkt worden. Duurt het langer, dan is er een kans dat de stabilisé begint te verbrokkelen en slechter zal hechten.

Hou het koel: bij hogere temperaturen kan het vocht in stabilisé sneller verdampen, wat de harding kan belemmeren. Een oplossing hiervoor is om het mengsel in de schaduw te leggen en regelmatig te bevochtigen. 

Waar kan ik stabilisé kopen?
Nu je meer weet over de stabilisé, ben je wellicht enthousiast om aan je volgende bouw- of tuinproject te beginnen. 

Remondis Corneillie is je betrouwbare partner voor stabilisé, zowel voor kleine als grote hoeveelheden. Onze kracht zit in de snelle en efficiënte service, waarmee we je bouwproject in en rond Brugge moeiteloos kunnen voorzien van stabilisé. 

Wil je meer weten over de prijs van stabilisé? Vraag nu een gratis en vrijblijvende offerte aan!