Doet dat eerste lentezonnetje jouw groene vingers kriebelen? Tijd om de handen uit de mouwen te steken in de tuin, zodat je binnenkort volop geniet van jouw buitenruimte. Er zijn verschillende tuinklusjes in april en mei die je kan klaren. Al vormt het weer een doorslaggevende factor. Is de lente extra vroeg in het land? Dan kan je al snel overgaan tot actie. Wanneer de koude temperaturen hardnekkig aanhouden, stel je de taken beter uit. Wij gidsen je graag door de tuinkalender april en mei!

Tuinklus 1: snoeien

Neem je snoeigereedschap bij de hand, want de start van de lente betekent ook dat je verscheidene planten mag inkorten. Hieronder delen we een greep uit de mogelijkheden.

 • Vroegbloeiers snoeien | Diverse planten groeien in het voorjaar en mogen na hun bloei gesnoeid worden. Denk bijvoorbeeld aan de magnolia, camelia, amelanchier en kamperfoelie.
   
 • Lavendel snoeien | Lavendel snoeien, doe je idealiter twee keer per jaar, zowel voor als na de bloei. In april adviseren we om de lavendel in te korten tot ongeveer 10 centimeter. Houd wel de temperatuur in de gaten! Het mag namelijk niet vriezen tijdens het snoeien van lavendel, want dit beschadigt de topjes. Ook na de snoeibeurt blijven de temperaturen best boven het vriespunt.
   
 • Siergras snoeien | Het snoeien van siergras zet je eind maart of begin april op de planning, wanneer het koude weer achter de rug is. Knip de siergrassen gelijkmatig in een boogvorm, zodat jonge stengels voldoende licht en lucht krijgen om te groeien.

Tuinklus 2: planten en zaaien

Niets leukers dan planten, bloemen en groenten te zien ontspruiten in de tuin. Voordat ze kunnen bloeien, moet je ze natuurlijk eerst zaaien. Deze tuinklusjes in april en mei kan je alvast op de agenda zetten!

 • Bloemen zaaien in volle grond | Eenjarige bloemen, zoals begonia’s, zaai je vanaf april, op voorwaarde dat de vriestemperaturen geweken zijn. Voor zomerbloeiende bollen en knollen, bijvoorbeeld dahlia’s en lelies, wacht je beter tot mei. De grondtemperatuur moet namelijk 13 °C bedragen.
   
 • Potplanten verplanten | Het verplanten van potplanten staat eveneens op de tuinkalender april. Schud de kluit voorzichtig uit, want hierrond zit de meest uitgeputte grond. Dankzij de ruimere pot boordevol verse aarde zullen de planten nieuwe voedingsstoffen opnemen en beter groeien.
   
 • Struiken planten | In april kan je het aanplanten van wintergroene struiken op je to-dolijst zetten. Houd er wel rekening mee dat deze regelmatig water vragen.

 

 • Zaaien in de moestuin | Dit is een ideaal tuinklusje voor april en mei, zodat je later smult van heerlijke zelfgekweekte groenten en verse kruiden. Courgette, pompoen, prei, peterselie … Laat het goede weer op zich wachten? Je kan je moestuin alvast voorbereiden indien nodig, bijvoorbeeld door hem op te hogen met teelaarde of zwarte grond.

Extra tip: klopt de zon overuren in mei? Wanneer je te maken hebt met een erg droge maand, is het belangrijk om nieuwe bloemen, planten en struiken voldoende water te geven.

Tuinklus 3: gazon en terras onderhouden

Om maximaal te profiteren van je groene oase, wil je natuurlijk dat je buitenruimte er keurig bijligt. Essentieel daarbij zijn gezond gras en een proper terras om te vertoeven. Deze laatste tuinklusjes maken het waar.

 • Neem het gras onder handen | Mogelijks kan je het gras al maaien in maart. Flirten de temperaturen nog met het vriespunt? Valt de regen met bakken uit de lucht? Bewaar dit tuinklusje tot april, wanneer betere weersomstandigheden hun intrede maken. In dit artikel lees je waarom je het gras best niet afrijdt tijdens de winter. Na het maaien, kan je het gazon verticuteren en bemesten. Tips en tricks om te verticuteren vind je hier.
   
 • Onkruid verwijderen | Onkruid is allesbehalve welkom in jouw tuin. Ga de wildgroei te lijf met een onkruidsteker, waarmee je de wortel volledig uit de grond verwijdert. Andere mogelijkheden zijn een onkruidverdelger of een onkruidbrander. Door het onkruid te wieden in april, houd je het aantal ongewenste planten tijdens de lente- en zomermaanden binnen de perken.
   
 • Terras reinigen | Naast het gazon kan je ook je terras klaarstomen voor de lente. Een stevige schoonmaakbeurt maakt komaf met groene aanslag. In deze blogpost trakteren we op de beste tips om een stenen terras te reinigen. Vervolgens zet je de tuinmeubelen klaar en kan je aftellen naar die eerste, zonnige barbecue.

Hoe kan Remondis Corneillie helpen bij tuinklusjes april en mei?

Rol je de mouwen op voor diverse tuinklusjes in april en mei? Remondis Corneillie staat paraat om de tuin mee lenteklaar te maken. Zo kan je bij ons terecht voor teelaarde en compost. Daarnaast voorzien we je graag van een afvalcontainer voor groenafval. Hierin kan je onder andere takken, snoeihout, bladeren, gras en aarde kwijt. Of je brengt het groenafval zelf naar ons containerpark in Brugge, dat zowel op weekdagen als op zaterdag open is.

Interesse in een vrijblijvende offerte voor teelaarde? Polsen naar het huren van een afvalcontainer groenafval? Wij informeren je tot in de details, zonder enige verplichting. Neem gerust contact met ons op.